Stuur ons een berichtje

KINK Review: HAIM - Women in Music Part III

In KINK Reviews schrijven medewerkers van KINK over de nieuwste album releaes van dit moment. Op 26 juni 2020 bracht HAIM hun derde album Women in Music Part III uit en Festivalpodcast-host Julia Gieskes heeft het album voor je uitgepluist.

PEERSONLIJK, EERLIJK EN EXPERIMENTEEL

Een paar maanden later dan gepland, maar afgelopen vrijdag was daar eindelijk het derde album van de zussen HAIM. Este, Danielle en Alana brengen met Women in Music Part III (oftewel “WIMPIII”) hun meest persoonlijke, eerlijke en experimentele album ooit tot stand. De productie is gedragen door zus Danielle samen met Ariel Rechtshaid (haar partner) en Rostam Batmanglij (voorheen van Vampire Weekend) en resulteert in een album vol dromerige zomerse pop met de nodige invloeden uit klassieke rock, de jaren zeventig en muzikale legendes als Joni Mitchell.

SAXOFOON, EERLIJKHEID EN HUMOR

Eerlijk is eerlijk: ik ben een sucker voor de saxofoon. Albumopener ‘Los Angeles’ kon vanaf de eerste noot dus weinig fout doen voor mij. Echter is deze track veel meer dan alleen saxofoon: Zowel muzikaal als tekstueel schetst HAIM een prachtig beeld van hun hometown, met hier en daar ook een stukje humor.

New York is cold/I tried the winter there once, nope/
Clearly the greatest city in the world/But it was not my home/I felt more alone.”
- ‘Los Angeles’

In ‘Los Angeles’ komen thema’s aan bod die het hele album terugkomen: Eenzaamheid en angst is iets waar Danielle veel teksten over heeft geschreven. De afgelopen jaren heeft ze een aantal heftige depressieve periodes gekend, die onder andere gepaard gingen met het feit dat haar partner (en HAIM producer) Ariel Rechtshaid kanker bleek te hebben.

“Los Angeles/Give me a miracle, I just want out from this/
On these days […] I can't win/
These days, I can't see no visions/I'm breaking, losing faith”
- ‘Los Angeles’

De moeilijke periodes worden ook  benoemd in ‘Now I’m In It’ ‘(“Cause now I'm in it/But I've been trying to find my way back for a minute"), ‘I’ve Been Down’ (“I've been running around town/Feeling up and down/Taped up the windows at the house/But I ain't dead yet”) en ‘I Know Alone’ (Been a couple days since I've been around/Woke up at the wheel on the edge of town/It all looked the same, every mile/Screaming every word of “Both Sides Now”/I don't wanna give too much/And I don't wanna feel at all”).

Tekst gaat verder onder video

Desalniettemin resulteren deze thema's niet een donker of depressief-klinkend album. Zelfs ‘I Know Alone’, een track waarop het traditionele gitaar- en harmonieën-geluid van HAIM minder hoorbaar zijn en waar duidelijke elektronische invloeden de boventoon voeren, klinkt als een licht melancholische zomerlied.

WOMEN IN MUSIC PART III

Dat men verbaasd is dat er vrouwen in de muziekwereld zijn vindt HAIM belachelijk. Voor iedereen die vrouwen in de muziek nog steeds uitzonderlijk vindt is met enige humor de albumtitel Women in Music Part III uitgekozen.

Mocht deze albumtitel nog niet een duidelijk genoeg verhaal vertellen dan is er track 11 op het album: ’Man from the Magazine’. Pijnlijke momenten worden aangehaald, zoals een interview waarin Este wordt gevraagd ""Do you make the same faces in bed?””, doelend op de gezichtuitdrukkingen die ze maakt wanneer ze basgitaar speelt. Je hoort de zussen (terecht) bijna zuchten en met hun ogen rollen - en niet op de manier waarop die man from the magazine op hoopte, gok ik.

Ook in ‘The Steps’ komen tussen de rinkelende gitaren en melodieuze poprock thema’s als vrouwelijke onafhankelijkheid (en onbegrip) aan bod. “And every day I wake up and I make money for myself/And though we share a bed, you know that I don't need your help/Do you understand?”, waarbij haar bijna punky sneer in het refrein (“You don’t understand me”) duidelijk maakt dat het begrip nog ver te zoeken is.

Tekst gaat verder onder video

ZOMERSE VERLICHTING

Het album eindigt met een drietal nummers als bonustracks die in de aanloop naar dit album al zijn uitgebracht: ‘Now I’m In It’, ‘Hallelujah’ en ‘Summer Girl’. Het geluid van ‘Summer Girl’ is de HAIM-reactie op ‘Walk On The Wild Side’ van Lou Reed, tekstueel spreekt Danielle direct tegen vriend Ariel, op het moment dat hij behandeld werd voor zijn ziekte: “I see it in your face/I’m relief/I’m your summer girl.” Wat mij betreft richt Danielle zich op ons allen: WIMPIII is het verkoelende zomeralbum dat de komende maanden op repeat gaat.

Tracklist Women in Music Part III - HAIM:

  1. Los Angeles
  2. The Steps
  3. I Know Alone
  4. Up From A Dream
  5. Gasoline
  6. 3 AM
  7. Don’t Wanna
  8. Another Try
  9. Leaning On You
  10. I’ve Been Down
  11. Man from the Magazine
  12. All That Ever Mattered
  13. FUBT
  14. Now I’m In It (Bonus track)
  15. Hallelujah (Bonus track)
  16. Summer Girl (Bonus track)

 

Note: Hè shit, nu heb ik het nog niet eens over mijn nieuwe favoriete track van het album gehad: ‘Don’t Wanna’ (een track is geïnspireerd door het album Wildflowers van Tom Petty). Dus check die vooral ook even:

Datum

1 juli 2020

SHARE

NU op KINK

Deep Blue Something

Breakfast At Tiffany's

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje