Stuur ons een berichtje

Gorillaz maakt de Strange Timez in 2020 beter met het nieuwe album

Als er 1 band ter wereld is die in een gek jaar als 2020 beter kan werken dan ooit, is het wel Gorillaz. Meer dan ooit staat weer de virtuele band centraal, daar waar het in 1998 mee begon. Het nieuwe album 'Song Machine, Season One: Strange Timez' is uit, en KINK-DJ Jasper Leijdens dook erin.

Song Machine, Season One: Strange Timez

Iets meer dan twee jaar na het laatste Gorillaz album ''The Now Now'' is Damon Albarn en co terug met een nieuw album. ''Song Machine, Season One: Strange Timez''. Een album wat niet persé een album had hoeven zijn. Het is begonnen als project met elke maand een nieuwe song, wat begon met de combinatie tussen Slowthai, Slaves en Gorillaz (''Momentary Bliss''). Toen iemand alle losse tracks in een volgorde had gezet was het duidelijk: dit kan ook een album worden. Het hele project begon voor alle Covid-19 hectiek losbrak en is tijdens de lockdown periode afgemaakt.

 

Samenwerkingen

Hoe doet Damon Albarn dat toch? De grootste artiesten der aarde willen meedoen met Gorillaz. Van Lou Reed tot Bobby Womack, en op dit album ook Elton John en Robert Smith. Veel van de eerder genoemde artiesten zijn fan van Damon Albarn en zijn band. Soms krijgen de artiesten een demo toegestuurd, soms mogen zij de basis leggen. Voor titeltrack ''Strange Timez'' met Robert Smith werd de basis van de tekst door de zanger van The Cure gemaakt. Albarn maakte het af met zijn 2-D stem. Misschien wel de beste track op het album is die met Beck. In ''Valleys Of The Pagans'' passen de stemmen van Hansen en Albarn perfect bij elkaar. Bijna gek dat deze combinatie nu pas tot stand gekomen is. Verder doet ook de Malinese Fatoumata Diawara mee op het album, die Albarn in het Frans laat zingen en combinaties met hip-hop helden als Skepta, ScHoolboy Q en Goldlink.

Tony Allen

De combinatie tussen Damon Albarn en Fela Kuti drummer Tony Allen is al een langlopende samenwerking. De Gorillaz-frontman deed mee op zijn album, Tony drumde in The Good The Bad And The Queen (supergroep met Paul Simonon (The Clash) en Simon Tong (The Verve), waarmee eerder al ''On Melancholy Hill' ontstond. Op dit album doet de Afrobeatpionier ook mee. De singlehoes van ''How Far'' is een eerbetoon aan hem. Je ziet de virtuele bandleden van Gorillaz kijken naar een foto van Allen.

Aries

Op de oud KINK-XL ''Aries'' hoor je direct al de iconische gitaarsound van New Order terugkomen dankzij Peter Hook. De drums komen van Georgia. Voor haar was het een bijzonder grote eer om mee te werken aan het nieuwe Gorillaz album. Voor Brand New KINK sprak Jasper met haar. Georgia: 'Ik ben een groot Gorillaz-fan, al vanaf Clint Eastwood toen ik elf was. De release van die song was 1 van die momenten in popmuziek waarbij alles veranderde. Het is nog steeds een tijdloze track.' Voor de zangeres was het bijzonder om mee te doen op dit album. 'Om met Damon Albarn in de studio te zitten was een droom die uitkwam voor me. Ik bewonder hem enorm, hij is een geweldige gast en gelooft en vertrouwt in nieuwe dingen, en geeft nieuwe talenten een kans.', aldus de drumster, 'Ik ben blij dat hij me de kans gaf.' De kracht van Gorillaz is volgens de ''Aries'' drumster de saamhorigheid 'Gorillaz is een unieke band en project. Met Damon ben ik ook in Afrika geweest voor het Africa Express project, hij is enorm inspirerend. Hij weet dat de beste manier van muziek maken is dat iedereen zich thuisvoelt, en meer dan alleen muzikanten zijn. Het voelt als een soort broers en zussen relaties. Dat is heel belangrijk voor opkomende muzikanten. Daarom heeft het misschien wel zoveel impact, het is een kracht.' 

00:00
04:47

Seizoen 2 in de maak?

Dat het eerste album ''Song Machine: Season 1'' heet, hint wel heel erg dat er meer van dit aankomt. Damon Albarn heeft in verschillende interviews al aangegeven dat er meer op komst is. (Misschien dan toch die eerder dit jaar online voorspelde combinatie met Tame Impala?). Ook is Jamie Hewlett, cartoonist en tekenaar van de Gorillaz karakters bezig met een film of serie over de virtuele band. Al met al: Gorillaz is terug, en misschien wel sterker dan ooit.

Datum

24 oktober 2020

SHARE

NU op KINK

Depeche Mode

Enjoy The Silence

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje