Stuur ons een berichtje

Nathan Reinds

Editors op Down The Rabbit Hole

De vrijdag van Down The Rabbit Hole werd afgesloten door niemand minder dan Editors. Dat de Britse band geliefd is in Nederland is te zien aan frequentie dat de heren in ons landje te vinden zijn. De afgelopen jaren speelde de band bijna elk jaar wel minstens één keer in Nederland.

Interview Ed Lay & Elliot Williams

Je zou denken dat het publiek ondertussen wel klaar is met Editors, maar niets is minder waar. Het hele veld rondom de Hotot stond vol met mensen die luidskeel de songs van de band meezongen. Ook wist de band ons weer te verrassen, door een akoestische versie van Cold te spelen. 

Voor hun optreden verschenen drummer Ed Lay en gitarist/toetsenist Elliot Williams van Editors nog in de KINK studio bij Tim Op Het Broek, terwijl KINK collega Michiel Veenstra frontman Tom Smith en bassist Russel Leetch interviewde op het podium in de barn.  

00:00
03:27

Keynote interview Tom Smith & Russel Leetch

"We like Blanck Mass and his solo records a lot so to have him work with us was exciting. "

In 2017 bracht Editors het studioalbum Violence uit en begin dit jaar kwam The Blanck Mass Sessions uit, Violence maar dan in een electronischer jasje. De band koos er niet voor om de versie van The Blacnk Mass Sessions als album uit te brengen in 2017, maar deden dit vervolgens alsnog dit jaar. Tom Smith vertelde over deze keuze: "we thought it would be interesting basically, for our fans. We like Blanck Mass and his solo records a lot so to have him work with us was exciting. That didn’t end up the be the final record but it’s interesting."  

"That feeling is addictive, it's exciting, and it's kind of not like anything else." 

Editors gaan al meer dan 15 jaar mee en hebben zes studioalbums op hun naam staan. Al deze platen bevatten 10+ meer tracks, maar hoe bepaalt de band eigenlijk wanneer een song af is en of deze het album wel haalt. Tom beschrijft het als een sense of excitement als een een nummer een eigen persoonlijkheid krijgt. Een tijdstempel drukken ze hier niet op, de ene keer is het na twee weken, de andere keren na 2 minuten samen spelen, maar een nummer kan ook zomaar 10 jaar stilliggen, zoals single Magazine.

"Each song is different. But there is a collective energy that increases when suddenly we go ah. You know. You understand what it is, what the song is trying to be, it’s personality. That thing is not really spoken about when we’re in the studio. It;s just kind of happens and that’s why we like making music together still. Because that feeling is addictive, it’s exciting, and it’s kind of not like anything else." 

“If it’s a bad comment I look at it, if it’s a good comment I give myself a tap on the back.”

Frankenstein is de laatste single van de band en deze track heeft een nog meer electronische sound dan het werk op Violence. Hoe gaan Russel en Tom hiermee om en gaan ze zelf opzoek naar de reviews van fans? 

 

 

00:00
28:41

Setlist

  1. Violence
  2. Paillon
  3. Munich
  4. Hallelujah (So Low)
  5. Barricades
  6. An End Has a Start
  7. Darkness at the Door
  8. All Sparks
  9. Blood
  10. Cold
  11. Ocean of Night
  12. Magazine
  13. Sugar
  14. No Harm
  15. A Ton of Love
  16. Smokers Outside the Hospital Doors
  17. The Racing Rats
  18. Frankenstein

Datum

8 juli 2019

SHARE

NU op KINK

Metallica

Enter Sandman

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje