Stuur ons een berichtje

Wie is de Baby Queen waar Gorillaz het over heeft?

Het nummer 'Baby Queen' van Gorillaz is geschreven naar aanleiding van een herinnering van zanger Damon Albarn. Hij ontmoette een Thaise prinses, die bij een Blur concert van de troon sprong om te crowdsurfen. KINK gaat op onderzoek uit naar deze mysterieuse prinses.

Damon zelf zegt in de L.A. Times over het nummer: “I’m writing and recording a song about an incident when I was in Thailand and met the crown princess. This was November ’97. She was only 14 at the time, and she came to see us, and due to the very specific role the Royal Family play in Thailand, they put a throne next to the mixing board for her to sit in, surrounded by I don’t know how many soldiers. 'Song 2' started and she stood on her throne and stage-dived into the crowd.

Als de meerderheid van deze informatie klopt, gaat dit over de show op 8 november 1997, in de MBK Hall in Bangkok. Verschillende fansites (1) (2) bevestigen dat daar inderdaad een lid van de Thaise Koninkklijke familie bij aanwezig was. Dit geeft ons de tips aangaande de leeftijd, land van herkomst, positie in de koninklijke familie en, uiteraard, dat ze een muziekliefhebber is. Aan de hand hiervan komen we uit bij een aantal verdachten. 

CROWN PRINCESS

Het statement van Albarn over een kroonprinses roept de grootste vraagtekens op, aangaande de identiteit van de 'Baby Queen'. In Thailand mogen vrouwen namelijk officieel geen troonopvolger zijn. Bovendien, tijdens dit optreden in 1997 was huidige Koning Rama X nog de kroonprins. Dat brengt ons bij toenmalige kroonprins Rama X, zijn vier vrouwen en hun kinderen. 

Door de verwarring rondom de troonopvolging is het logisch om te beginnen bij de oudste dochter van Koning Rama X. Het eerste huwelijk van de koning was een gearrangeerd huwelijk met een ander lid van de koninklijke familie. Het enige kind wat dit echtpaar kreeg was Prinses Bajrakitiyabha, in de volksmond ook bekend als Prinses Patty. Ze is geboren in 1978 en daarmee net iets te oud om aan de omschrijving van Damons kroonprinses te voldoen. Daarbij is Prinses Patty's imago als serieuze student en diplomaat niet het type dat past bij een prinses die crowdsurfend een concertzaal door gaat. 

Een wat losser lid van de Thaise koninklijke familie is Prinses Sirivannavari, dochter van Koning Rama X zijn tweede vrouw. Scheidingen binnen de koninklijke familie zorgen voor nogal wat schandalen en onteigeningen maar princess Sirivannavari komt nog daadwerkelijk in aanmerking voor een koninklijke titel. Zij heeft een carrière als professioneel badminton athleet en heeft na een studie in Parijs een van de duurste high-end modewinkels in Bangkok geopend. Volgens deze blog is zij de princes waar 'Baby Queen' over gaat. 

PRINSES VAN HET VOLK

Sirivannavari presenteerde zichzelf aanvankelijk als prinses van het volk, door samen met de gewone Thaise burger te gaan studeren en los van haar koninklijke titel aan badminton tournooien mee te doen. Hiermee trad ze in de voetsporen van haar grootvader, de door het volk zeer geliefde koning Rama IX. De mode-ambities van Sirivannavari zorgen echter voor een bittere, elitaire bijsmaak. Heen en weer vliegen naar Parijs, dure kleding die het volk niet kan betalen, alles door belastingen gefinancierd... Het staat de prinses niet al te chic. Ze zou zeker het type kunnen zijn dat op een luxe troon naar een Blur concert gaat, ware het niet dat ze in 1997 pas tien jaar oud was.   

Als de dochters van Koning Rama X ons niet verder kunnen helpen, misschien moeten we dan tot de nichtjes richten. Door een discussie onder deze facebook post komen we een stap dichter bij de crowsurfende royal. Wat blijkt: de Thaise koninklijke familie heeft een heuse alternative prinses! De zus van de koning heeft twee dochters. De oudste is geboren in het najaar van 1982. Dat zou haar bij het Blur optreden in kwestie 15 jaar maken. Haar naam is Prinses Siribha Chudabhorn, door het volk liefkozend Prinses Ribha genoemd. Zij is ongetwijfeld de grootste alternatieve muziekliefhebber van de Thaise Royal Family en de meest waarschijnlijke kandidaat voor de titel Baby Queen. 

Prinses Ribha heeft in Bangkok aan de kunstacademie beeldende kunst gestudeerd en heeft er, in tegenstelling tot Sirivannavari, geen overdreven dure hobbies op nagelaten. Daarbij draagt ze geen dure mode maar gewoon in band merch. En waar Bajrakitiyabha (Prinses Patty) de onbenaderbare official uithangt, deelt Ribha video's over hoe ze haar vermiste puppy terug heeft gevonden. Ze is weliswaar ver verwijderd van enige vorm van troonopvolging dus Damon's songtext over hoe de Baby Queen opgroeit tot Koningin zal hoogstwaarschijnlijk niet uitkomen. Bovendien, totdat zij zelf het crowdsurfen en de ontmoeting met Damon bevestigt zullen we de waarheid nooit officieel kunnen achterhalen. Maar dankzij Gorillaz weten we in iedergeval wie KINK's favoriete lid van de Thaise koninklijke familie is. 

Datum

24 november 2022

SHARE

NU op KINK

TAPE TOY

Anyone, Anything

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje