Stuur ons een berichtje

Wat is er aan de hand met Green Day's Oh Yeah?

Green Day bracht afgelopen week de derde single, 'Oh Yeah!' van hun aankomende album Father of All... uit, maar nu blijkt er eigenlijk wel iets geks aan de hand met de track.

'Oh Yeah!' is de opvolger van 'Father of All...' en 'Fire, Ready, Aim' van het album Father Of All... dat op 7 februari 2020 eindelijk uitkomt. Misschien is het de opvallende luisteraar al opgevallen dat 'Oh Yeah' best wel een beetje lijkt op 'Do You Wanna Touch Me (Oh Yeah)' van Joan Jett & The Blackhearts uit 1981. Dat is ook niet heel gek, want het Green Day heeft het nummer gesampled. Op zich niets mis mee, het gebeurt ontzettend vaak en veel artiesten maken hier dan ook gebruik van. Hieronder hoe je het orginele nummer klinkt - en ja dat is best wel hetzelfde! 

Maar oké, het sampelen van liedjes gebeurd dus vaker? Wat is dan het probleem bij Green Day? Het is dus zo dat 'Do You Wanna Touch Me (Oh Yeah)' van Joan Jett & Blackhearts dus ook niet helemaal origineel is, want het is eigenlijk een cover van de uit 1973 afkomstige single van Gary Glitter. Deze muzikant is een veroordeelde pedofiel, die op dit moment een gevangenisstraf van 16 jaar uitzit voor zijn wandaden. Technisch gezien betekent dit dat Gary Glitter recht heeft op de royalties van Green Day's nieuwe song. 

De band rondom frontman Billie Joe Armstrong is gelukkig op de hoogte van het verhaal achter de sample die ze hebben gebruikt en werkt daar op een goede manier om heen. Zo doneren zij de royalties die de track opbrengt Itl Justice Mission en RAINN. De eerste organisatie helpt en beschermt armen in nood en RAINN helpt slachtoffers van seksueel misbruik door een speciale hotline. 

Datum

20 januari 2020

SHARE

NU op KINK

Black Keys, The

Beautiful People (Stay High)

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje