
‘Temple Of The Dog’ is 33 jaar oud, waarom is het zo’n iconisch album?
In 1991 kwam een album uit dat bedoeld was als eerbetoon aan een huisgenoot en vriend, en uiteindelijk werd dit album van supergroup Temple Of The Dog een enorm geliefd album dat gezien wordt als het begin van het grunge-tijdperk, en het tot nummer 118 in de KINK Album Top 1000 heeft geschopt. Waarom is 'Temple Of The Dog' van Temple Of The Dog zo'n iconische plaat?
ANDREW WOOD
De dood van Andrew Wood (frontman van de bands Malfunkshun en Mother Love Bone) in 1990 na een overdosis drugs op 24-jarige leeftijd was nogal een schok voor de alternatieve muziekwereld. Chris Cornell (die zijn kamergenoot was) verwerkte zijn verdriet in muziek. Hij schreef nummer over zijn overleden vriend en maakte ook een aantal onafgewerkte nummers van Mother Love Bone af met zelf toegevoegde teksten. Om deze muziek op te nemen verzamelde Chris een band om zich heen.
SUPERGROUP
Chris Cornell vroeg zijn bandmate Matt Cameron, de drummer van Soundgarden, maar ook Stone Gossard (ritmegitaar), Jeff Ament (bas), Mike McCready (leadgitaar), en Eddie Vedder (zang en achtergrondzang) of ze mee wilden werken aan dit project. Die laatste vier waren op dat moment bezig met een nieuwe band: Pearl Jam. Ook drummer Matt Cameron zou uiteindelijk in 1998 ook bij Pearl Jam gaan drummen.
ALBUM
Het meest bekende nummer van het album, 'Hunger Strike', introduceerde Temple of the Dog aan het grote publiek. De single werd gedraaid op de radio, en de videoclip kwam vaak voorbij op MTV. Het album, dat het in eerste instantie redelijk deed (er werden zo'n 70.000 exemplaren verkocht), kreeg meer aandacht toen de bands Pearl Jam en Soundgarden populair werden. De plaat Temple Of The Dog werd toen opnieuw uitgebracht, deze keer met stickers met de tekst "Including members of Soundgarden and Pearl Jam". Uiteindelijk zou het album de platina status bereiken.
Een reunie van de band Temple Of The Dog zit er niet meer in, na het overlijden van Chris Cornell in 2017. Maar de eerste en enige plaat Temple Of The Dog blijft een bijzonder moment in de geschiedenis van de alternative rock. Een mooi postuum statement na de dood van Andrew Wood.
OERKNAL
"Grunge bestond al voor dit album en ook zeker erna", zegt KINK-dj Michiel Veenstra, "maar de samenkomst van zoveel grote namen uit de scene op 1 album voor hun echt grote doorbraak maakt Temple of the Dog voor mij wel echt de oerknal van grunge en alles wat er uit Seattle kwam. Het is tragisch dat er een sterfgeval voor nodig was om dit te laten ontstaan, maar zoals wel vaker in de muziek komen uit tragiek en verdriet vaak de mooiste dingen".
Datum
16 april 2024
SHARE
Gerelateerd nieuws

Linkin Park speelt op Champions League-finale
Muzieknieuws16 april 12:46

Zien: The Killers delen podium met Bruce Springsteen
Muzieknieuws15 april 07:25

Kings of Leon naar Rock Werchter
Muzieknieuws26 maart 08:12

Flogging Molly-frontman Dave King herstellende na hersenbloeding
Muzieknieuws18 maart 08:54

Soft Play en Ramkot op line up Sniester
Muzieknieuws12 maart 11:11