Stuur ons een berichtje

Pride month: deze KINK artiesten spraken zich uit voor de LHBTI+ gemeenschap

Het is juni, en dat betekent: Pride Month. Deze 6 KINK Icons spraken hun steun voor de LHBTI+ gemeenschap uit tijdens hun optredens, interviews, en in hun songteksten.

DAVID BOWIE

Tegen Billboard zei Adam Lambert “I loved how he challenged people about how gender was represented,” over David Bowie. En dat deed hij zeker! Van alle alter ego's die David Bowie op het podium of tijdens fotoshoots aannam was een groot deel niet 'traditioneel mannelijk' te noemen. "Not only did David Bowie impact queer culture around the world, he often steered it, flipped it on its head and made everyone, gay or otherwise, re-think sexuality." schreef Xtra Magazine. Zijn nummer 'John I’m Only Dancing' wordt door de lyrics gezien als een anthem voor bisexualiteit, maar als hij daar in interviews naar gevraagd werd dan vond hij het niet altijd nodig om dieper op zijn eigen sexualiteit in te gaan...

THE 1975

The 1975, en met name frontman Matty Healy is een ander voorbeeld van een KINK artiest die zich hard maakt voor LHBTI + rechten. Matty experimenteert wel eens met mannen, en heeft er ook geen moeite mee om dat op het podium te doen. Zo kuste hij al eens een beveiliger die voor het podium stond, zoog hij aan de vingers van fans uit het publiek en kuste hij vorig jaar zijn bandgenoot Ross MacDonald op het podium in Kuala Lumpur, om zo te protesteren tegen de anti-LHBTI+ wetten van Maleisië. Goed bedoelde actie, maar het pakte minder goed uit. De organisatie annuleerde de rest van het festival, en het gebaar werd niet door iedereen in de lokale queer gemeenschap op prijs gesteld. "Unfortunately, local activists are now having to deal with the fall-out and the potential policies and restrictions that might come from it," zei activist Dhia Rezki tegen de BBC.

PLACEBO

“For me, it's not about gender – it's about people,” is een bekende quote van Placebo zanger Brian Molko. In de jaren 90 viel hij op door zijn androgyne kledingstijl, de make-up die hij droeg, en de queer thema's in Placebo's lyrics. Daarom wordt hij ook wel het ultieme queer icoon van de 90's genoemd. Een tijdje terug hebben we samen met KINK luisteraars de beste Placebo songteksten met een queer thema op een rijtje gezet. Dat overzicht check je hier, daarin o.a. aandacht voor de lyrics van 'Beautiful James': die track beschrijft een intieme sfeer tussen twee mannen die het bed delen. “I don’t want to wake you,” zingt de hoofdpersoon zijn geliefde toe. Vredig en liefdevol. Brian Molko geeft aan dat het een bewust doel is om relaties buiten de standaard gendernormen te normaliseren: “I want to live in a world where a song like Beautiful James raises no eyebrows.”

BILLIE EILISH

Eind 2023 maakte Billie Eilish bekend dat ze ook op vrouwen valt. Daar wilde ze niet per se een groot ding van maken vertelde ze aan Variety: “But I kind of thought, ‘Wasn’t it obvious’? I didn’t realize people didn’t know. I just don’t really believe in it. I’m just like, ‘Why can’t we just exist’? I’ve been doing this for a long time, and I just didn’t talk about it. Whoops.”. En als er nog twijfels bestonden over Billies geaardheid, maakt ze dat op haar nieuwe album nog maar eens extra duidelijk. Luister maar naar de tekst van deze 'Lunch'

 

YUNGBLUD

De sexuele voorkeur van Yungblud is de afgelopen jaren nogal eens veranderd. Eerst was hij 'more straight, but very fluid', daarna weer pansexueel. Een ding is zeker: zijn fanbase waardeert hem om het feit dat hij met zijn muziek een community heeft gecreëerd waar jonge mensen het gevoel hebben volkomen zichzelf te kunnen zijn. In een interview met The Sun vertelde Yungblud hoe een ontmoeting met een fan die transgender is inspiratie was voor zijn track ‘Mars’.

“There’s a song called ‘Mars’ which is important to me because I had a trans man come up to me and say my track ‘Kill Somebody’ last year helped his parents with the community he wanted to be in. He told me about his story, about how nobody understood him, and it clicked with me because it reminded me of ‘Life On Mars’ by David Bowie – so I’m paying homage to that.”

Toen Yungblud in 2020 een Attitude Award won was dit zijn bedankspeech:

SKUNK ANANSIE

Skin, de frontvrouw van Skunk Anansie, wordt gezien als een rolmodel voor zwarte lesbische vrouwen. Al ziet ze dat zelf niet zo. Ook vindt Skin dat een 'coming out' eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. De nummers van Skunk Anansie gaan over liefde en liefdesverdriet. Volgens Skin, die de nummers schrijft, zullen ze altijd onvermijdelijk het perspectief van een zwarte queer vrouw weerspiegelen. In een interview met KERRANG zei ze: “I remember a journalist asking me: ‘What’s more important to you? Being black, being gay or being female?’ That’s an impossible question because I’m all of those things, all of the time. It’s not like one arm is gay and the other isn’t!”.

Datum

11 juni 2024

SHARE

NU op KINK

Gaslight Anthem

The '59 Sound

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje