Stuur ons een berichtje

Placebo's beste Queer teksten volgens KINK en luisteraars

Van ‘Nancy Boy’ tot ‘Beautiful James’, Brian Molko en Stefan Olsdal van Placebo schuwen gender en seksualiteit in hun songteksten niet. De regenboog op de basgitaar van Olsdal, en bovenal de androgyne look van Molko maakte van de band een ultiem LHBTQIAP+ icoon. Wij hebben met behulp van luisteraars de beste Placebo teksten met een queer thema verzameld en op een rij gezet.

'NANCY BOY' (1996)

KINK-luisteraar Daniëlle haalt met name de zin “does his make-up in his room” aan als iconisch voorbeeld van hoe Molko niet alleen in z’n uiterlijk maar ook in z’n teksten gendergrenzen verlegt. Er zit echter een negatief randje aan: een van Placebo's grootste hits heeft namelijk een scheldwoord als titel. ‘Nancy Boy’ was in het verleden namelijk een denigrerende term voor een feminine, of androgyne man.

'SCARED OF GIRLS' (1998)

Deze gaat door merg en been. Molko zingt: “I'm a man, a liar.” De wereld ziet je als een gender waar je je helemaal niet in thuis voelt. Als gevolg wordt je gedwongen de hele wereld voor te liegen. Voor iemand met genderdysforie slaat deze tekst de spijker op z’n kop. Als 'Nancy Boy' een scheldwoord is, is 'Scared of Girls' het gevolg van deze voortdurende minachting.  

'WITHOUT YOU I'M NOTHING' (1998)

Voor dit nummer geven we KINK-luisteraar Britta het woord: “Strange infatuation’ kun je op je eigen manier vertalen en dat vind ik het krachtige aan dit nummer. Juist door iemands eigen vertaling of verbeelding wordt het dan hopelijk een lied over jouw eigen werkelijkheid. Met wie je ook bent.” Het tikken van de klok in het refrein geeft vervolgens het gevoel dat het oké is om je tijd te nemen. Het komt wel goed. 

'PLASTICINE' (2003)

Van het Sleeping With Ghosts album uit 2003 stamt het empowerment anthem 'Plasticine': Vergeet niet te zijn wie je bent. Je hoeft je ziel niet te verkopen voor een beetje zelfvertrouwen. In 'Without You I'm Nothing' vertelde Molko dat het op de lange termijn wel goed komt. Nu zien we daar de resultaten van. 

'I DO' (2004)

KINK-luisteraar Jelte is non-binair en heeft een speciale connectie met 'I Do', afkomstig van het verzamelalbum Once More With Feeling. Die legt uit: “Het is niet dat ik dankzij Placebo dacht “oh ik ben trans” maar ik ben wel gaan nadenken over wat gender an sich betekent.” Met name de tekst “I want to be a girl like you” maakte indruk. “Toen ik voor het eerst verliefd werd op een vrouw, moest ik uitzoeken of ik echt verliefd was op haar, of op het idee dat zij wél moeiteloos een vrouw kon zijn.” 

'MEDS' (2006)

Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op. De scheiding tussen gender en seksualiteit, een reeks aan nieuwe labels en termen die in de laatste jaren in populariteit zijn toegenomen, het kan voor flinke mentale problemen en verwarring zorgen. Brian en Allisson Mosshart winden er geen doekjes om: "I was confused by the birds and the bees."  Ongeacht of het vervolgens over anti-depressiva of over hormoontherapie gaat, de tekst "Baby..did you forget to take your meds?" blijft van toepassing. 

'BRIGHT LIGHTS' (2009)

Als persoon onder de LHBTQIAP+ paraplu beschrijft deze tekst een bekend gevoel: "Now I am tryin' to break free, Be in a state of empathy, Find the true and inner me". Dit verlangen om je ware zelf te kunnen zijn, is afkomstig van het Battle For The Sun album uit 2009. Toen 'Bright Lights' als single uitkwam, compleet met regenboog op de hoes, was alle twijfel over deze passage deur uit.  

BEAUTIFUL JAMES (2021)

De sfeer in 'Beautiful James' spreekt tot de verbeelding. De eerste single van de nieuwe plaat beschrijft een intieme sfeer tussen twee mannen die het bed delen. “I don’t want to wake you,” zingt de hoofdpersoon zijn geliefde toe. Vredig en liefdevol. Brian Molko geeft aan dat het een bewust doel is om relaties buiten de standaard gendernormen te normaliseren: “I want to live in a world where a song like Beautiful James raises no eyebrows.” Tot het zo ver is, zijn we bij dat er mensen zoals Brian, Jelte, Britta en Daniëlle zijn die met een hart voor muziek grenzen van gender en suksualiteit verleggen. 

(v.l.n.r. Jelte, Britta en Daniëlle)

Datum

24 maart 2022

SHARE

NU op KINK

Paolo Nutini

New Shoes

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje