Stuur ons een berichtje

Goede muziek van LGBTQIAP+ Artiesten is van alle tijden

De taal eromheen is in de afgelopen jaren geëvoluered, maar lgbtqiap+ artiesten hebben altijd bestaan. Dit is ook in de KINK Album Top 1000 terug te zien. Sommige acts zijn wat discreter dan anderen, maar in de artiesten laten er geen twijfel over bestaan.

THe VELVET UNDERGROUND & NICO (1967)

Lou Reed was van jonge leeftijd al aantegrokken tot mannen. Z'n ouders vonden het maar niks en stuurden hem naar shock-therapie in de hoop dat Lou zijn "homoseksuele neigingen" af zou leren. Lou Reed bleef queer en belande in de New Yorkse kunstenaarsscene, omringt door mensen als Nico en Any Warhol. Hier maakte hij met zijn bandgenoten de legendarische plaat The Velvet Underground & Nico, wat uiteindelijk in 1967 verscheen. 

THE WHO (1971)

Sexualiteit is Fluïde, zo beaamt ook Pete Townshend, de gitarist van The Who. Van verschillende interviews die hij over de jaren heeft gegeven tot zijn eigen autobiografie Who Am I? gebruikt Pete verschillende manieren om zijn sexualiteit te omschijven. De ene keer is het bisexueel, de andere keer is het pansexueel. Taal veranderd, gevoelens eveneens. Maar hoe je het ook noemt, de muziek blijft fenomenaal. 

MELISSA ETHERIDGE (1988)

Het geweldige debuut van Melissa Etheridge, uitgebracht in 1988, staat bol van de subtiele verwijzingen naar haar seksualiteit. Met andere woorden: Er is geen enkele man op het album te vinden. Van "Similar Features" tot "I Want You," alle liefdesliedjes op de plaat gaan altijd over een "you." Op die manier gaf ze een startschot voor de vele lesbiënnes die in de jaren daarna door zouden breken. 

K'S CHOICE (1995)

Voor zover bekend is Sam Bettens de enige trans persoon in de KINK Album Top 1000. Het Belgische duo K's Choice staat drie keer in de lijst, al zij het met platen die Sam voor zijn transtitie uitbracht. Bijvoorbeeld met de plaat Paradise in Me met daarop de hit "Not an Addict."

BLOC PARTY (2005)

Tussen de gezelligheid van Franz Ferdinand en de typisch britse lads van Arctic Moneys was Bloc Party toch een beetje een vreemde eend in de bijt in de golf aan UK Indie bands halverwege de zeroes. De teksten van Kele Okereke, Bloc Party frontman, hadden in vergelijking met zijn tijdgenoten veel vaker een diepere politieke lading. In "Price of Gas" plijt Okereke er anno 2005 bijvoorbeeld al voor minder benzine te gebruiken. 

THE XX (2017)

Inmiddels werken ze alle drie aan een solo carrière maar deze 2017 Lowlands headliner is misschien wel een van de gaafste bands van de 10s. Het trio heeft gedurende hun bestaan geregeld met hartelijk moeten lachen tijdens interviews. Zangers Oliver Sim en Romy Medley Croft kregen namelijk geregeld de vraag of ze een stel zijn, terwijl ze allebij gay zijn. 

ARLO PARKS (2021)

Geen grote coming out in de roddelpers, geen geruchten over of ze nou wel of niet queer is, Arlo Parks laat er geen gras over groeien. Vanaf het prille begin van haar carrière zet Parks zich al vol in de markt als openlijk biseksueel. Dit maakt vooral bij de pers wat onwennigheid los: Daar gaat het grote verhaal, de grote onthulling. Maar wees eerlijk, die hype past ook helemaal niet bij de kleine leidjes van Parks. Je vindt haar debuut Collapsed in Sunbeams op 672 in de KINK Album Top 1000. 

Datum

20 juli 2022

SHARE

NU op KINK

Nieve Ella

Sugarcoated

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje