Stuur ons een berichtje

Classic Albums : Mental Floss for the Globe

Tijdens het Haarlem Vinyl Festival, waar KINK als trotse mediapartner aanwezig was, ging KINK-DJ Lars Wijnhoven in gesprek met Rudeboy Remington, frontman van Urban Dance Squad. De aanleiding? Het 35-jarig bestaan van Mental Floss for the Globe, het debuutalbum van de baanbrekende band.

Mental Floss for the Globe was destijds revolutionair. Urban Dance Squad bracht een unieke mix van rock, hiphop, funk en punk, een stijl die zijn tijd ver vooruit was. Het album bevatte hits zoals "Deeper Shade of Soul", die niet alleen in Nederland maar ook internationaal voor opschudding zorgden. Rudeboy blikte samen met Lars terug op hoe deze experimentele sound tot stand kwam, wat destijds als risicovol werd gezien door de gevestigde platenmaatschappijen. Maar door het vertrouwen van een enkeling die het wèl begreep, uitgroeide tot een mijlpaal in de muziekgeschiedenis.

BIJZONDERE ONTMOETINGEN

In het gesprek ging Rudeboy dieper in op de totstandkoming van Urban Dance Squad en de intense, energieke eerste optredens. Hij vertelde over de banddynamiek en de drang om constant grenzen te verleggen. Maar het bleef daar niet bij: Patrick Tilon, zoals Rudeboy eigenlijk heet, deelde ook bijzondere anekdotes over ontmoetingen met legendes als David Bowie en Sinead O’Connor, die hem als enige ooit bang maakte om het podium op te gaan.

HET HELE VERHAAL OP PAPIER

Tijdens het interview onthulde Patrick ook dat hij in 2025 zijn biografie Inside Outsider zal uitbrengen. In dit boek vertelt hij hoe hij al op jonge leeftijd door muziek werd gegrepen en uiteindelijk als vocalist het gezicht werd van Urban Dance Squad, de meest beroemde liveband van Nederland. Het boek biedt een diepgaande blik op de hoogtepunten van de band, zoals hun internationale doorbraak met Deeper Shade of Soul, hun legendarische optredens op festivals zoals Pinkpop en Lowlands, en de blijvende invloed van hun unieke sound.

Daarnaast belicht Inside Outsider ook de uitdagingen die de band onderweg tegenkwam, zoals spanningen binnen de groep en de constante zoektocht naar vernieuwing. Deze verhalen worden echter op een luchtige, reflectieve manier verteld, waardoor je als lezer nog meer betrokken raakt bij de opkomst en het succes van de band. Voor fans van Urban Dance Squad en muziekliefhebbers in het algemeen is dit boek een absolute must-read, vol verhalen die nog nooit eerder zijn verteld.

NIEUWE OPTREDENS

In 2022 besloten Rudeboy en DJ DNA de erfenis van Urban Dance Squad nieuw leven in te blazen. Samen met nieuwe bandleden Matthias van Beek (gitaar), Axel van Oort (bas) en Jochem van Rooyen (drums) brachten ze onder de naam Rudeboy Plays UDS (RPU) de iconische sound van Urban Dance Squad terug naar het podium. Hun optredens, die bol stonden van de energie en chemie, deden denken aan de vroege dagen van de band. Met shows door heel Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en zelfs Servië, en optredens op festivals zoals Hellfest, Dynamo en EXIT, liet RPU zien dat de geest van Urban Dance Squad nog springlevend is.

En goed nieuws voor de fans: in november 2024 gaat RPU opnieuw op clubtour! Grijp deze kans om de rauwe energie van Urban Dance Squad opnieuw te beleven, live in de Nederlandse zalen. 

  • 07/11 De Vorstin, Hilversum (support: Boskat)
  • 08/11 Bolwerk, Sneek (support: Boskat)
  • 09/11 't Beest, Goes (support: Boskat)
  • 14/11 Mezz, Breda
  • 15/11 Nieuwe Nor, Heerlen
  • 16/11 Victorie, Alkmaar
  • 28/11 Doornroosje, Nijmegen met Fun Lovin’ Criminals
  • 30/11 Brielpoort, Deinze (B) met Fun Lovin’ Criminals

Mis deze kans niet om de muziek van Urban Dance Squad live te herbeleven!

PODCAST

Wil je het hele gesprek horen? Beluister de podcast in de KINK-app of waar je ook naar podcasts luistert

00:00
59:50
Classic Albums : Mental Floss for the Globe

Datum

1 oktober 2024

SHARE

Tags

#Urban Dance Squad#1989

NU op KINK

Weezer

Island in the Sun

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje