Stuur ons een berichtje

Warm, maar vooral heel fijn! Dit was Pinkpop door de ogen van KINK

Zelfs als het nog 20 graden warmer was geweest, was het euforische gevoel van deze Pinkpop-editie gebleven. Na drie jaar wachten, konden we eindelijk weer over de festivalweide in Landgraaf huppelen om al die te gekke artiesten te zien, die we zo lang hebben moeten missen! Tijd ook om flink bij te praten!

BLAUDZUN

Missie geslaagd, of althans… Bijna. In januari sprak KINK-dj Michiel Veenstra met Blaudzun over zijn (toen) nieuwe album Lonely City Exit Wounds en destijds vertelde Blaudzun dat ‘Wide Open’ op het album terecht is gekomen omdat zijn producer hem terug op de MainStage van Pinkpop wilde krijgen. “En toen zei ik, ja gast, nooit gestaan. Maar ik begrijp het idee”, zegt Blaudzun inmiddels maanden later. Het hoofdpodium is nog niet gehaald, maar hij staat wel weer op Pinkpop en die show begint met de track die hem terug moest krijgen naar het festival. Hoewel dat nog heel anders had kunnen zijn. “Wij deden gisteren een clubshow in den lande. En vannacht heb ik de hele setlist toch weer omgegooid, omdat ik toch dacht, het is toch niet goed”, aldus Blaudzun, die zich alweer richt op de toekomst, want zijn volgende missie is heel duidelijk. “Het gekke is, de release show van het album heeft nog niet plaats gevonden, laten we daar eens mee beginnen zou ik zeggen.”

COURTNEY BARNETT

"I kind off prefer the heat", geeft Courtney Barnett voor haar optreden toe. Terwijl de festivalbezoekers wegsmelten, heeft de zangeres uit Melbourne vooral heel veel zin om het podium op te klimmen in deze temperaturen. "It makes you play harder, work harder. I like getting of the stage and having sweated", legt ze uit. "It makes me feel like I did something."

CROWDED HOUSE

Voor KINK-dj Michiel Veenstra zijn niet Pearl Jam en Metallica de headliners, maar is Crowded House het absolute hoogtepunt. Als klein jongetje was hij al groot fan van de band en hoewel ze zeggen dat je nooit je helden moet ontmoeten, is dat bij Crowded House geen enkel probleem. Neil Finn en Nick Seymour zitten heerlijk ontspannen in de backstage area te genieten van de zon, wachtend totdat hun show begint. Ook in de buurt, de twee zoons van frontman Neil, die allebei inmiddels ook onderdeel van de band zijn. “Even though on paper it’s a great idea to play music with your family, it only works if there’s a really good musical basis to it”, zegt de zanger. “And there really is. I don’t feel there’s five people on earth who get Crowded House and give as much to Crowded House as this line-up.”

Het voelt bijna zorgeloos, zoals de band zit te wachten, en wat wil je ook, met bijna 40 jaar aan ervaring. “It’s good to give away the notion that you might be cool”, aldus Neil. “It’s really freeing. I guess if you’re not being cool for a long long time, you’re actually quite cool.”

DE STAAT

Sommige mensen zullen stik zenuwachtig zijn als ze weten dat er zo meteen een paar duizend man naar ze staat te kijken, maar De Staat heeft daar al lang geen last meer van. “Ik kende de weg hierheen, ik kende de backstage, ik kreeg weer flashbacks naar eerdere edities”, vertelt toetsenist en gitarist Rocco. “En de laatste keer toen hebben we twee optredens gedaan, en dat ging goed, dus dan zal alles daarna ook wel goed gaan.”

En dat ging het ook! Uiteraard was ‘Witch Doctor’ het absolute hoogtepunt van een toch al geniale set, met een opvallend nummer erin! Namelijk een nog niet eerder gehoorde track van het Red/Yellow/Blue project van de band. “We hebben de masters binnen”, zegt Rocco.

GRANDSON

In het jaar dat Rage Against The Machine de grond in Landgraaf letterlijk deed trillen, werd Grandson geboren. En toen hij in Canada opgroeide raakte hij verliefd op dat optreden uit zijn geboortejaar. “One of my favorite live performances off all times is that Rage Against The Machine Show”, vertelt hij nu bijna 30 jaar later. “I’ve spoken to Tom Morello about that performance and I feel very lucky to finally be here making our own mark on the stage”.

INHALER

Toen Pharell Williams op het hoofdpodium van Pinkpop “Hallo Amsterdam” riep, was de wereld te klein. Want wist meneer de wereldartiest eigenlijk wel hoe ver hij van Amsterdam verwijdert was? Bij Inhaler weten ze dat gelukkig wel. “It’s nice to be here in the sun, close to…” begint bassist Robert Keating. “Well, I was told it was close to Amsterdam this festival, bus it’s not at all. It’s the complete other side of the Netherlands.” 

Het is duidelijk dat Inhaler graag weet waar ze zijn en ze willen ook graag weten welke Nederlandse zinnen ze op het podium kunnen zeggen. “Give us some inside”, grapt frontman Elijah Hewson. En die inside krijgen ze van KINK-dj Tim Op het Broek!

RAMKOT

Het wordt maar groter en groter voor Ramkot, met als nieuw hoogtepunt hun optreden op Pinkpop! “Dit is deze zomer hetgeen waar we het meeste naar uitgekeken hebben”, zegt bassist en zanger Hannes Cuyvers. “Het is nog even bekomen, maar dit is waarvan we gedroomd hebben”, voegt gitarist Tim Leyman toe. 

De legendarische status van het festival is bij dit drietal goed bekend en natuurlijk kennen ze dat ene moment. “Pearl Jam in ’92, waarbij Eddie Vedder van de camera-arm springt moet parate kennis zijn voor iedereen die zegt dat hij rock ’n’ roll speelt”, vind Tim. Die stiekem hoopt Eddie zelf ook tegen het lijf te lopen in de backstage area. “Heb gehoord dat hij ook wel houdt van een glaasje wijn en het is rosé tijd. Dus dan lust ik ook wel een glaasje rosé”, zegt hij grappend. “Dus Eddie, als je je eetbonnen al gehad hebt, wij zijn aan het wachten op het eten!”

ROYAL BLOOD

Een drummer, een gitarist en heel veel zin om muziek te maken. Dat is alles wat je nodig hebt! En hoewel Royal Blood nooit echt nadacht over het zijn van een duo, ontstond dat duo wel! “It was more about, I wanted to play music with Ben at the time”, herinnert zanger en gitarist Mike Kerr zich. “And it sounder so massive, so it wasn’t a question if we should start a two-, three- or four-piece”.

En ook op Pinkpop lijkt Royal Blood zich weinig zorgen te maken om tegenslagen, zoals bijvoorbeeld het tropisch warme weer. “There are certain things one can control”, aldus Mike. “Out unfortunately the weather is not one of them. So Bring laders and then be prepared to remove layers.”

SEA GIRLS

Het gaat goed met Sea Girls. En als Britse band kijken zij (natuurlijk) vooral heel erg uit naar hun optreden op Glastonbury, maar ook Pinkpop voelt erg goed. “I’ve seen video’s of a great Band of Horses gig a few years ago”, vertelt frontman Henry Camamile. 

Toch is er 1 ding wat KINK-dj Tim Op het Broek dwars zit. Hoe kun je namelijk ‘Sick Of The Beatles’ zijn?

SELAH SUE

Ze heeft een lange break genomen, maar is inmiddels helemaal terug. Selah Sue is weer klaar voor het spelen van liveshows en voor het uitbrengen van muziek! “Het nieuwe album is deels geïnspireerd op Voice Dialog Therapy”, vertelt ze. “De 12 liedjes die op de plaat staan zijn mijn persoonlijkheden van de laatste 3 jaar”. 

Drie jaar waarin toeren niet kon, grotendeels vanwege Corona, maar voor Selah Sue was dat niet heel erg. "Ik vond het waanzinnig dat optredens niet door gingen. I loved it", zegt ze. "Niet dat ik wil dat Corona terugkomt trouwens", benadrukt ze. 

 

SON MIEUX

Toen we van te voren de setlist van Son Mieux bekeken, zagen we dat er maar 8 liedjes op stonden. Maar in het programma stond toch echt dat er 45 minuten gespeeld ging worden. Hoe zullen ze dat gaan doen? 

Nou, heel simpel, door elk liedje nog meer energie te geven met langere intro's, medley's, solo's. Noem het maar op! Een superdansbare show, waar het plezier en geluk van afspatte. En dat geluk was na afloop ook zeker op het gezicht van de bandleden te zien. "Dit is zo'n dag waar je al heel lang naar toe werkt en van droomt", zegt frontman Camiel na afloop. Maar, de dromen zijn nog zeker niet op bij Son Mieux, want als het aan de band ligt staan ze in de toekomst ook nog zeker op het Malieveld!

SYLVIE KREUSCH

Misschien liggen de beste Pinkpop optredens ooit al achter ons. In de jaren 90 had je de aardbeving bij Rage Against The Machine, de duik van Eddie Vedder en de fantastische show van Urban Dance Squad. Er leek meer te mogen op het podium. Maar als je dan Sylvie Kreusch op het podium ziet, dan weet je dat de toekomst ook nog heel veel moois gaat brengen, want bij haar optreden hangt diezelfde magie in de lucht. Het geheim? "Ik denk dat het helpt dat ik niet teveel voorbereid", aldus Sylvie zelf. "Als ik tegen mijzelf zou zeggen wat ik ga doen in een show, dan ga ik freezen".

VOLBEAT

Het was even wennen voor Volbeat, om na jaren van pandemie weer op het podium te staan, maar “It’s kind of like riding a bike”, aldus drummer Jon Larsen. En dus zijn ze helemaal klaar voor alweer de laatste show van hun zomertour, om vervolgens weer terug te keren naar huis. “Weer ready to go home not, I miss just being home”, zegt Jon. Thuis wacht namelijk zijn familie op hem en ook één van zijn grootste hobby’s, Lego. Hoewel er geen nieuw meesterwerk op hem te wachten staat. “To be honest, there havent been anything coming out that made me go, wow, I gotta have this. I mean Star Wars did the big AT-AT from Empire, bus that thing is so expensive!” Daarbij zou de drummer een vleugel aan zijn huis moeten bouwen. “Just to keep the lego’s and all the other stupide boys that I’ve got.”

Gelukkig kan de focus daarom op nieuwe projecten, waarover de band nog weinig kan zeggen. “There’s something in the works, but we’re not allowed to say anything. We’re not gonna say anything. Watch the skies”, zegt Jon

WIES

Ze weten nog niet zeker of ze er echt zijn, of dat ze staan te dromen. Maar Wies hoort toch echt thuis op de line-up van Pinkpop! “Het is een ongelofelijke climax”, vertelt frontvrouw Jeanne Rouwendaal met een grote lach op haar gezicht. “Er waren al heel veel festivals en toen kwam Pinkpop nog als een kers op de taart, dat is heel bijzonder.” En dat vind ook drummer Dan Huijser. “Het komt allemaal samen in de afgelopen twee weken. We vliegen gewoon.”

En dat willen ze graag blijven doen, want op de vraag; What’s next? antwoordt bassist Tobias Kolk: “Is het een geheim dat we nieuwe dingen aan het schrijven zijn? Nee!”. 

Datum

21 juni 2022

SHARE

NU op KINK

Massive Attack & Tracey Thorn

Protection

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje