Stuur ons een berichtje

Tim Op Het Broek over More Than a Feeling

Alle tien afleveringen van More Than a Feeling staan nu online. KINK-dj Tim op het Broek liep al jaren met het idee om deze podcast te maken. Zo'n vijf jaar zelfs! Nu doet de man van KINK Rush Hour een boekje open over de persoonlijke invloed van Alfred op hem heeft gehad.

"De drank en drugs waanzin kwam volgens Leo van der Goot (die Tim voor de podcast heeft gesproken) pas aan het einde van de jaren 80, jaren 90." zo vertelt Tim. Terwijl dat juist vaak de verhalen zijn die je hoort over Lagarde. Het losbandige, de Rock 'n Roll, dat is waar Alfred Lagarede om bekend stond. Dit beeld is voor Tim heel onbevredigend en, nog belangrijker, niet compleet. Er gaat veel meer schuil achter de stem van Lagarde. De podcast is daarop gericht: een extra laag toevoegen aan de persoon Alfred Lagarde. 

DE SENSATIE VOORBIJ

Toch valt het zelfdestructieve gedrag van Alfred niet te negeren. Tim is trots op de balans die hij heeft weten te vinden. Ja, Alfred had zijn issues, maar was daarnaast ook een hele zorgzame man. Deze aspecten van Alfred komen allemaal samen in de muziek. "De gesprekken die ik heb gehad met die mensen gingen over de muziek en de interviews die hij heeft gehad met artiesten. Zelf sprak hij ook met veel bravoure over de artiesten waar hij gek op was en waar hij bevriend mee was. Dan komen de Rock 'n Roll verhalen vanzelf en dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met verdovende middelen." 

De verhouding tussen Rock 'n Roll en de achterliggende persoonlijkheid was voor Tim eenvoudig te achterhalen. Over het drank en drugs gebruik was per slot van rekening al zoveel gezegd, dat volstaat met een kleine anekdote aan het einde van een aflevering. Tim legt uit: "Er kwam een stuk te staan in de Vara Gids waarin hij werd afgebeeld as de nar. De Rock 'n Roll clown van radiomakend Nederland. Dat maakte me kwaad. ik dacht: 'dat kan niet. er is veel meer dan dat'" Hoeveel meer dat is, hoor je in More Than a Feeling.

MORE THAN A FEELING - THE SOUNDTRACK

Er is nu ook More Than A Feeling - The Soundtrack op de streamingdiensten met muziek uit de podcast en andere tracks die Alfred Lagarde te gek vond. Zo hoor je onder andere Martha Reeves & The Vandellas, Steely Dan en natuurlijk Boston en Toto. Kies hier de versie van jouw keuze. 

De muziek waar Alfred zich hard voor maakte kon Tim altijd wel waarderen, maar rond 2015 is hij zich pas echt in de Beton gaan verdiepen. Hij kende de stem van Alfred en de muziek van Toto en Kansas was niet nieuw, maar toen Tim als radiomaker airchecks van Alfred begon te verzamelen kwam hij tot nieuwe inzichten. De goedgeproduceerde Amerikaanse Rock kreeg een nieuwe laag, net zoals Alfred die muziek in de 70s en 80s van een nieuwe laag kon voorzien. 

OP GEVOEL

Het oprechte enthousiasme van zowel Tim als Alfred is wat schuil lijkt te gaan achter Het Talent. Tim Op Het Broek blijft bescheiden over de persoonlijke hand die hij in het idee voor de podcast heeft gehad. "Mijn fascinatie... Als ik iets te gek vind ga ik er vol in." Het zelfde geldt voor de uiteindelijke maakproces, zo legt Tim uit: "Vertel het verhaal maar, want ik weet het ook niet. Ik heb een wikipedia pagia en wat airchecks. That's it." Het selecteren van de airchecks en mooie radio momenten ging eveneens puur op gevoel: "Dan zit je te graven, te graven en te graven maar op een gegeven moment moet je het echt loslaten."

Ook in KINK Rush Hour is Alfred Lagarde terug te horen. Tim verwerkt in zijn middagshow, elke werkdag van 16:00 tot 19:00, onbewust kleine verwijzingen naar Big Al. "Ik kreeg laatst een appje van iemand die zei: Het duidelijk was waar je de inspiratie vandaan haalt. Ik heb het nooit zo bewust gebruikt, maar af en toe gewoon in uitspattingen. Dingen roepen, de microfoon open gooien en maar gewoon geluid maken, dat heb ik daar volgens mij wel van gejat."  

Integriteit lijkt het belangrijkste sleutelwoord voor Tim als radiomaker: "Dat is het mooie aan Alfred. Hoe hij klonk op de radio, zo was hij ook. Wat ik leuk vind is, als ik een plaat helemaal te gek vind, om dat dan naar boven te halen, en er niet te lang over na te denken en het uit te roepen. Dat heb ik er wel heel erg van geleerd. Dat je het ook moet laten gaan, dat je niet alles hoeft te bedenken, dat je de ruimte moet hebben voor spontane emotie."

Luister hier het hele gesprek met Tim terug:

00:00
11:28

Datum

5 maart 2023

SHARE

NU op KINK

Gorillaz

Cracker Island

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje