Stuur ons een berichtje

RELEASE RUNDOWN: “Dat is de magie van werken met Chester, hij brengt de muziek tot leven!”

Maandag 20 juli was het drie jaar geleden dat Chester Bennington overleed. Op KINK hoorde je daarom een speciale uitzending  ter nagedachtenis van Chester, waarin een gesprek met zijn oud-bandlid en vriend Sean Dowdell te horen was.

GREY DAZE

Zo’n dertig jaar geleden verschijnt Chester als tiener in de muziekscene van Phoenix. Hij begint met zijn goede vriend Sean Dowdell, de post-grunge band Grey Daze. Samen met Mace Beyers en Cristin Davis brengen Sean en Chester als Grey Daze twee albums uit in de jaren negentig. Hoewel de band geen groot commercieel succes had, ontwikkelden ze wel een bepaald cultstatus en een zeer toegewijd groepje fans.

Grey Daze, met Chester Bennington tweede van links.

 

In 1998 ging Grey Daze uit elkaar, waarna Chester zijn grootste successen boekte met Linkin Park. Chester en Sean bleven door de tijd heen contact houden en kondigden in 2017 een reünie-show van Grey Daze aan.

Dat escaleerde: de interesse bleek groter dan verwacht. Er was vraag naar een reünietoer en om dergelijke tour te dragen besluit Grey Daze om een aantal oudere tracks opnieuw op te nemen en te bundelen tot album, met release datum rond de geplande shows.

Helaas heeft Chester dit project helaas nooit tot een einde zien komen, noch weer kunnen touren met Grey Daze. 20 juli 2017 maakte Chester een einde aan zijn leven.

AMENDS: "CHESTER WIST NIET HOE BIJZONDER HIJ WERKELIJK WAS"

Drie jaar na het verlies van Chester is er dan toch een nieuw album van Grey Daze: Amends. Sean heeft het project voortgezet en album uitgebracht na goedkeuring van Chesters nabestaanden. Hij vertelt in deze aflevering van Release Rundown over het bijzondere en moeilijke proces dat Grey Daze doorging om Amends te kunnen maken – zowel als de impact die Chester had op hem, op de mensen om hem heen en op de muziek die ze maakten.

“Chester was zo’n schitterend person, en gaf zoveel terug aan iedereen om hem heen, maar zo zag hij zichzelf niet. En dat is de tragedie in dit alles: Hij wist gewoon niet hoe bijzonder hij werkelijk was.”

Veel van de emotionele problemen waar Chester mee kampten komen voorbij in de lyrics op Amends. Chester en Sean schreven deze teksten in de jaren negentig maar toch blijven de nummers actueel. Zo zegt Sean over ‘Morei Sky’:

“Dit nummer voelt alsof Chester zich verontschuldigd vanuit het hiernamaals, en dat is ook waarom we het album Amends hebben genoemd. Ik denk dat als Chester de volgende dag gewoon was wakker geworden dat hij ons had opgebeld en zich had verontschuldigd want ik denk niet dat hij werkelijk wilde bereiken wat hij heeft gedaan. Hij had een zwak moment en het is gebeurd.”

CHESTER BRENGT DE MUZIEK TOT LEVEN

Het is ook bijzonder om te bedenken dat alle emotie die je in Chester z’n stem hoort heel rauw en echt is. Voor het maken van dit album zijn demo’s en vocalen gebruikt die vroeg in de jaren negentig zijn opgenomen. Je hoort Chester zijn eerste emoties en eigen interpretatie van de nummers, een stukje magie volgens Sean. Zo zegt hij over ‘In Time’:

“Ik had een klein stukje post-refrein geschreven in het nummer en Chester pakt de mic en begint het te schreeuwen. Ik weet nog dat ik dacht: Dat is helemaal niet wat ik voor ogen had, maar dat is fenomenaal. Je komt niet veel zangers tegen die ideeën van anderen kunnen oppakken en dan eigen maken. Dat is de magie van werken met Chester, hij brengt de muziek tot leven.”

Luister hier het hele gesprek in Release Rundown terug:

00:00
56:48

Datum

23 juli 2020

SHARE

NU op KINK

TAPE TOY

Anyone, Anything

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje