Stuur ons een berichtje

Martin Gore van Depeche Mode: "The 80s were a piece of Cake Compared to Today"

Met twee KINK Presents: Depeche Mode shows in de planning nam KINK-dj Tim Op het Broek contact op met gitarist en toetsenist Martin Gore. De band heeft door de jaren heel wat moeten doorstaan, dus Martin geeft zijn visie op alle veranderende tijden en omstandigheden.

In de jaren 80 hebben de mannen van Depeche Mode zo veel gesampled dat Martin zelf ook niet zeker meer weet welk geluid hij voor welk nummer heeft gebruikt. Van een pan op de kick-drum, een stewardess waarbij de veiligheidsroutine niet helemaal lekker loopt, Depeche Mode samplet alles wat los en vast zit. 

PEACE OF CAKE

Liz Truss die zich als de nieuwe Margret thatcher ziet, een nucleaire drijging, de vergelijking met de jaren 80 is snel gemaakt. Martin heeft het allemaal al megemaakt en staat daarom steving in z'n schoenen, al is het niet zonder knikkende knieen: "I think the 80s was a piece of cake compared today." Vooruit, dat alle samples tegenwordig uit een doosje komen, maakt dingen wel wat makkelijker. 

Het opnemen van de nieuwe plaat is relatief eenvoudig gelopen. Martin en Dave waren gauw tevreden met de eerste blauwdrukken van nieuwe songs, ondanks enige creatieve tegenslagen zo nu en dan. De meeste inspiratie komt voor uit de lange cariere van Depeche Mode. De mannen worden een jaartje ouder en daarmee komt het einde een steeds een stapje dichterbij.

MEMENTO MORI

De titel van de plaat laat zich vertalen naar "Gedenk te sterven." Gore legt uit dat de romeinen dit gebruikten om belangrijke legeraanvoerders en keizers met beide voeten op de grond te houden. Het album droeg deze titel al voordat Depeche Mode lid Andy Fletcher kwam te overlijden. Het is voor de overgebleven leden nogsteeds onwerkelijk dat ze met z'n tweeen door moeten maar ze laten zich daardoor niet uit het veld slaan. 

Luister het hele gesprek hier terug:

00:00
10:41

Datum

9 oktober 2022

SHARE

NU op KINK

Eddie Vedder

Save It For Later

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje