Stuur ons een berichtje

KINK in gesprek met Pluggerz: Je hoort met je hersenen

Bij KINK houden we van livemuziek en genieten we regelmatig van de tofste concerten en festivals. Dat willen we graag zo houden, dus willen we gehoorschade zo veel mogelijk voorkomen. De beste manier om dat te doen is met de hulp van oordoppen zoals van onze vrienden van Pluggerz gehoorbescherming.

Muziek wil je niet alleen horen, maar ook kunnen voelen en ervaren. Dit geldt voor de mensen voorin en achterin. De volumeknop naar beneden bij concerten is dus makkelijker gezegd dan gedaan. KINK gaat in gesprek met Roy Boers, Audioloog bij Pluggerz en muziekliefhebber.

Je zou in feite van die goedkope gele schuimdoppen in je oren kunnen doen, maar Roy legt uit: “Heel kort door de bocht, dat beschermt je gehoor, maar je zorgt ervoor dat alle dynamiek uit de muziek wordt gehaald. Op het moment dat je simpele oordopjes koopt en het geluid klinkt niet lekker en die zitten niet lekker zitten, dan bestaat het risico dat je ze niet meer wil dragen met alle gevolgen van dien.” 

“Ik had altijd goedkope doppen, maar ga die nu écht nooit meer gebruiken.”
-       Stefan Koren, KINK Workflow

UNIVERSELE OORDOPPEN

Gehoorbescherming op maat heeft een duur imago, maar, zo benadrukt Roy, de kosten van gehoorschade zijn veel hoger. Een gehoorapparaat is een stuk duurder dan een setje goede oordoppen. Om nog maar te zwijgen over de emotionele prijs die je betaalt voor gehoorverlies of een permanente piep. 

Het is dus kiezen tussen verschillende opties: je kan je gehoor verspillen, met gele schuimdoppen het geluid verpesten of investeren in goede doppen: “Er is een tussenoplossing. Dat zijn de universele gehoorbeschermers die wel gefilterd zijn. Dat beschermt je al een stuk beter dan die gele dopjes en laten het geluid beter door. Maar ook daar geldt: het sluit niet zo goed af als de op maat gemaakte beschermers, dus ze beschermen minder goed.” 

“Ik merk echt verschil in hoe goed ik de verschillende instrumenten kan horen met mijn Pluggerz oordoppen.”
-    Mick Hummel, KINK in je Mick. 

JE HOORT IN JE HERSENEN

“Op het moment dat je je gehoor vermoeit, vermoei je feitelijk je hersenen. Je hoort niet in je oren maar in je hersenen. Je achterste hersenzenuw, de nervus octavus, zorgt ervoor dat je daadwerkelijk iets gaat horen. Op het moment dat je een overload aan geluid binnenkrijgt, een kakofonie die soms nog wel eens tegen je gehoorpijngrens aandrukt, dan vermoeit je dat veel sneller. Als er dan ook nog eens mensen met je willen praten, dan zorgt dat ervoor dat je daar bovenop ontzettend veel moet verwerken.” 

Het spraakfilter en het muziekfilter werken in gehoorbescherming samen in een zogenaamd 'vlak filter'. Je hebt in principe een volumeknop in je oren waarmee je over de hele linie het niveau wat omlaag draait. Bij zogenaamde ‘dynamische’ filters bestaat de kans dat je alleen hoge tonen in de muziek filtert, of dat je in gesprekken vooral de medeklinkers filtert. Deze kromme verdeling in wat wel en niet binnenkomt wil je, zowel in gesprekken, als met muziek voorkomen. Daarom is een vlak filter voor livemuziek de beste oplossing.

“Met de muziekfilters kan ik de muziek zelfs met m'n oordoppen gewoon goed horen. Echt een wereld van verschil!”
-    Tessa Mol, Vitamine K

Dit filter kan niet alleen in oordopjes, maar ook in hoofdtelefoons met oorkappen. Vooral voor kinderen is dit de ideale uitkomst. Roy legt uit: "Bij kinderen heb je te maken met groei dus je bent ontzettend afhankelijk van het anatomisch verloop en de groei van kinderoortjes. Dat gaat bizar snel.” Ook bij pubers is het lastig om gehoorbescherming op maat te maken: “Het gevaar bij tieners is dat ze flipperen tussen kindermaten en volwassen versies. Dat maakt dat het net niet lekker zit, niet voldoende afsluit en je dus niet voldoende beschermd bent. Een oorkap ondervangt dat.” 

OP MAAT

Zodra je in een stabiele maat zit, kan je gehoorbescherming op maat laten maken. “Op het moment dat je gehoorbescherming op maat laat aanmeten is het belangrijk om het jaarlijks te laten testen op aansluiting. Als je aankomt of afvalt, groeien je oren mee.” Het is niet zo dat je door die fluctuatie in maten elk jaar nieuwe doppen moet laten aanmeten. Roy: “We geven het advies om elk jaar te testen, maar in de praktijk gaan ze jaren mee. Zeker als je kijkt naar de duurzaamheid van de materialen en het filter.”

“Geen enkele oordoppen werken zo fijn als Pluggerz.”
-    Jasper Leijdens, KINK In Touch

Gemiddeld genomen gaan universele gehoorbeschermers ongeveer honderd keer mee. Wat dat in exacte jaartallen betekent, hangt af van hoe vaak je naar concerten gaat. Eerlijk is eerlijk, het dragen íets van gehoorbescherming beter is dan niks, maar je voor de ultieme perfecte concertbeleving de gehoorbeschermers op maat de boventoon voeren. 

WINNEN

Deze week maak je kans op gehoorbescherming op maat. Luister naar KINK, stuur een appje met de KINK app en win!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Pluggerz.

00:00
07:51

Datum

20 april 2023

SHARE

NU op KINK

Gorillaz

Cracker Island

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje