Stuur ons een berichtje

KINK 1500 Hofleverancier: Radiohead

Radiohead staat dit jaar 16 keer in de KINK 1500. De band, onder leiding van muzikaal genie Thom Yorke, is nog altijd ongekend populair. Dit is het verhaal achter dit Britse KINK Icon!

ONTSTAAN

Het begon allemaal onder de naam On A Friday, eind jaren 80, maar de band besloot al snel de naam te veranderen (al gebeurde dit meer onder de druk van de platenmaatschappij die de naam niet zo catchy vond). Al snel kwamen ze met Radiohead, vernoemd naar het nummer ‘Radio Head’ van Talking Heads. In 1992 bracht de band de allereerste single uit, ‘Creep’ – je weet wel die ene. Hoewel het nummer eerst weinig succes kende werd het een jaar later een wereldwijde hit. Het werd zelfs zo’n grote hit dat de band het nummer ondertussen verafschuwt en tegenwoordig wordt het zelden, maar dan echt ook zelden, nog live gespeeld.

NO MORE CREEP

In korte tijd wist Radiohead zich tot een van de succesvolste rockbands ter wereld positioneren. Met als hoogtepunten The Bends (1995) en het meesterwerk OK Computer (1997). Er werd wereldwijd hits gescoord met tracks als ‘Fake Plastic Trees’, ‘Paranoid Android’ en ‘Karma Police’. Deze songs zijn ook terug te vinden in de KINK 1500 van 2019. Op dezelfde volgorde bevonden zij zich op plekje: 109, 14 en 62. Daarnaast stonden nog 11 andere tracks in de lijst. Zo ook ‘Creep’ op 30. Sorry Radiohead, maar men is gewoon nog niet klaar met deze track.

ELEKTRONISCH BOVEN GITAREN

Na het succes van de eerste albums gooide Radiohead her roer volledig om. De tour na OK Computer bleek enorm vermoeiend te zijn voor de band – dit belichtte zij ook op de dvd Meeting People Is Easy. Met de release van Kid A en Amnesiac ging Radiohead meer de elektronische kant op en verloren hiermee fans die meer van de rocksound hielden. Echter, bleef het succes groot want het nieuwe geluid trok ook nieuwe mensen aan. Van Kid A werden nooit singles uitgebracht maar van Amnesiac wel. Tracks als ‘Pyramid Song’ en ‘Knives Out’ deden het goed in de alternatieve hitlijsten. Eerstgenoemde stond ook in de KINK 1500 op #301. Ook met videoclips wist Radiohead zich te blijven vernieuwen. Onbekende kunstenaars werden uitgenodigd om bijzondere animatieclips te maken bij de muziek van Radiohead.

TOCH WEER DE GITAREN TERUG

Met Hail to the Thief koos Radiohead voor de middenweg: elektronisch maar toch ook het rockgeluid er weer in. Hiervan werden ‘There There’, ‘Go To Sleep’ en ‘2+2=5’ singles. Drie jaar na dit album kwam frontman Thom Yorke met zijn eerste soloalbum: The Eraser. Zijn soloalbum betekende absoluut niet het eind van Radiohead, want op het moment van releasen werd ook bekend dat er een jaar later weer een nieuw Radiohead album zou komen. In mei 2016 kwam het meest recente album uit: A Moon Shaped Pool. Echter werd deze langspeler eerste alleen digitaal uitgebracht, de fysieke versies kwamen een maand later.

NO RADIOHEAD AT THE MOMENT

In juni 2017, twintig jaar na het uitbrengen van OK Computer, verscheen er een speciale jubileumeditie, met extra B-kantjes en ook 3 niet eerder uitgebrachte Radiohead nummers. En daarna bleef het stil rondom de band. Vorig jaar gingen er nog wat geruchten over een terugkeer, de bandleden sluiten het niet uit, maar op dit moment is er weinig activiteit in kamp Radiohead. Wel hebben Thom Yorke en Jonny Greenwood ondertussen een andere band The Smile opgericht.

KINK 1500

Radiohead is dit jaar dus met 16 noteringen in de KINK 1500 te vinden, en is daarom zeker een hofleverancier van de lijst te noemen. Checken wanneer je ze precies voorbij hoort komen, zien hoe je nog kunt stemmen op de volgorde van de top 10 van dit jaar, en alle andere informatie rondom de KINK 1500 lezen? Check het hier!

Datum

1 november 2023

SHARE

Tags

#Radiohead

NU op KINK

Kaiser Chiefs

Everything Is Average Nowadays

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje