Stuur ons een berichtje

Jochem Geerdink

Joshpits, een recordoptreden en de invalbeurt van Ramkot, nog even nagenieten van pinkpop 2023

Het Megaland is inmiddels schoongeveegd en de camping is van een gezellig feest weer veranderd in een doodnormaal grasveld. Pinkpop 2023 zit er echt op. Een warme editie met een hoop mooie hoogtepunten van Editors, Queens of the Stone Age en een jongensdroom voor Ramkot. KINK sprak met verschillende artiesten over hun Pinkpop weekend!

EDITORS

Voor Editors voelt Pinkpop inmiddels als thuiskomen. Ze staan dit jaar voor de 7e keer op het festival in Landgraaf en zijn daarmee, samen met Anouk, recordhouder. "Ze kunnen ons de sleutels wel geven", grapt drummer Ed Lay. KINK-dj Michiel Veenstra sprak de band vlak voor hun recordoptreden en vroeg of ze er nog wel plezier in hebben na al die jaren. "We zijn nog lang niet moe", reageert Ed. "We hebben een lijst met al onze optredens", vertelt bassist Russel Leetch vervolgens. "Daarop gaan we richting de 2000 concerten. Dat is zo'n vijf jaar elke avond spelen, maar we vinden het leuk, we hebben een fantastische baan." En die baan zorgt er ook voor dat de band geinspireerd blijft door bijvoorbeeld de jongere garde. Zo vertelt Russel dat hij later die dag naar de band The HU gaat en laat daarvoor ook nog even een stukje Mongoolse keelzang horen. Check dat in deze video!

QUEENS OF THE STONE AGE

Ze zijn terug, laat dat duidelijk zijn. Queens of the Stone Age bracht op de Pinkpop vrijdag het nieuwe album uit en bracht een dag later al een mosh-pit op gang in Landgraaf. De band heeft er duidelijk zin in, blijkt ook als bassist Michael Shuman en toetsenist Dean Ferita praten met KINK-dj Tim Op het Broek. "We zijn van plan om een lange tijd te toeren", vertelt Dean. "Dus uiteindelijk zullen we elke track van het nieuwe album live spelen, maar we veranderen de setlist sowieso elke avond om het voor onszelf ook spannend te houden." "We maken het onszelf zo moeilijk mogelijk", vult Michael grappend aan. Want er wordt veel gelachen in de band, die toch een vrij zware periode achter de rug lijkt te hebben. "We wisten niet eens of onze industrie na Covid nog wel zou bestaan. Maar we blijven heel veel lachen". En dat bewijst de band niet veel later als Michael en Dean als twee pubers de slappe lach krijgen om dubbelzinnige antwoorden.

00:00
10:25

RAMKOT

Dit had niemand zien aankomen. Vorig jaar stond Ramkot voor het eerst op Pinkpop en eigenlijk zouden ze dit jaar niet naar Landgraaf afreizen. Maar omdat Disturbed moest afzeggen vanwege een zieke zanger, was het trio uit Gent toch ineens te zien op de North Stage. "We zijn het zelf ook nog aan het vatten wat er vandaag gebeurd is, ik heb ook het gevoel dat er al twee dagen gepasseerd zijn", zegt de band na afloop van hun optreden tegen KINK-dj Jasper Leijdens. "We hebben net Disturbed vervangen, direct voor The Black Keys en Queens of the Stone Age, dat is best sick eigenlijk." En dat terwijl zanger en bassist  Hannes Cuyvers 's ochtends nog dacht een repetitie te hebben met een andere band. "Ik werd gebeld met de vraag of wij Disturbed konden vervangen op Pinkpop, dus ik dacht dat het een mop was. En ik kreeg verder niemand te pakken, want het was half tien en iedereen had een stevige vrijdagavond erop zitten. Maar ik was toch onderweg naar het huis van Tom (drummer red.), dus toen hebben we even alle puzzelstukjes bij elkaar moeten leggen om hier te geraken en nu zijn we hier."

THE WAR ON DRUGS

Fans van The War On Drugs hebben niet lang hoeven wachten, vorig jaar stond de band nog op Down The Rabbit Hole en binnen een jaar zijn ze al terug. Dit keer op Pinkpop, en daar heeft frontman Adam Granduciel al veel verhalen over gehoord. "Zo lang als we in Nederland optreden horen we van collega muzikanten dat we echt een keer Pinkpop moeten doen", vertelt hij aan KINK-dj Jasper Leijdens. "En het is prachtig. Anders dan Down The Rabbit Hole, want daar heb je het meer, en de bomen en al die mensen. Maar we verwachten dezelfde sfeer, maar dan op een groter podium."
Maar zelfs als die sfeer tegen is gevallen (wat ons heel sterk lijkt), zullen fans van de band niet lang hoeven wachten op een terugkeer. Want één ding is duidelijk, Adam houdt van Nederland. Hij heeft zelfs zijn favoriete whiskeybar in Amsterdam. "We hebben een lijst met herinneringen van minimaal 50 pagina's lang. "En wellicht zou ik ooit wel een jaar in Amsterdam willen wonen, ook om nieuwe inspiratie op te doen".

00:00
10:16

THE HAUNTED YOUTH

Naast Ramkot, nog een band uit België. Hoewel deze wel van te voren gepland was. The Haunted Youth speelde meerdere keren het kippenvel op de armen in de Tentstage en is nog lang niet klaar met de festivalzomer, want ook Rock Werchter en Lowlands staan nog op het toerschema. "Daar ben je nooit klaar voor", zegt frontman Joachim tegen KINK-dj Jasper Leijdens. "Je beseft ook niet wat het gaat zijn, totdat je nog vijf minuten hebt voordat je het podium op gaat." Sowieso is het duidelijk dat het voor The Haunted Youth een bijzondere ervaring. "We hebben zojuist Adam van The War On Drugs ontmoet, dat was bijzonder. Ik beeld me gewoon in dat hij geen rockster is, maar iemand zoals ikzelf. En ik ben gewoon naar hem toe gegaan en heb gezegd dat ik van z'n muziek houd, en dat wij vaak met hem worden vergeleken." En Adam was enthousiast, want volgens Joachim wilde Adam direct weten in welke band hij zat en is hij komen kijken bij de show! "Hij was zo doodnormaal, down to earth as fuck". 

THE LATHUMS

Het is warm op Pinkpop. En de meeste acts zullen dat door hebben, maar The Lathums hebben het zelf extra ervaren. Zij waren een dag eerder al op het festivalterein te vinden namelijk om Queens of the Stone Age te zien spelen. "Het was te gek", laat frontman Alex een dag later aan KINK-dj Joy Stempher weten. Maar, het is te hopen dat Alex niet te hard heeft meegezongen, want tijdens de laatste tour van The Lathums had hij een paar keer last van zijn stem. "Het gebeurd vaker, door mijn manier van zingen", legt hij uit. "Ik kan me gewoon niet inhouden, want als ik op het podium sta moet ik er voor gaan". Of hij wel andere maatregelen neemt om zijn stem te sparen? "Ik drink niet heel veel alcohol, maar wel veel kruidendrankjes zoals gemberthee om mijn stem te onderhouden. En verder probeer ik wat zachter te praten."

00:00
05:45

BLACKWAVE

Het lijkt wel alsof Pinkpop wordt overgenomen door de Belgen. Want ook Blackwave staat deze editie op het podium. En het gaat goed met ze! KINK-dj Jasper Leijdens sprak met Jean en Willem van het Antwerpse hiphopcollectief. "Het voelt alsof we een nieuw hoofdstuk ingaan. Deze zomer voelt als het afronden van de periode rond de vorige plaat en dan hierna komt weer heel veel nieuwe muziek en heel veel nieuwe dingen. Er komt een nieuwe toer aan, ook buitenlandse festivals en dat is echt iets waar we al heel lang naar aan het toewerken zijn." Dat doen ze vanuit België, maar ook regelmatig vanuit Los Angeles. "Met elke sessie daar raak je weer een stap dichterbij de echt grote artiesten waar je mee wilt samenwerken. En dan merk je als je na drie weken weer weg moet voel je van aaah, als we hier nog een week waren geweest, dan had het misschien gelukt."

00:00
08:14

Datum

20 juni 2023

SHARE

NU op KINK

Gorillaz

Cracker Island

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje