Stuur ons een berichtje

Had David Bowie eigenlijk wel twee verschillende kleuren ogen?

Één van de meest hardnekkige legendes rondom David Bowie is dat hij twee verschillende kleuren ogen had. Toen Bowie in 1969 doorbrak met 'Space Oddity' was zijn opvallende uiterlijk één van de onderwerpen die vaak ter sprake kwam. Zijn felle haarkleur in combinatie met zijn bleke huid deden zijn aparte ogen nog meer opvallen. Men dacht te zien dat Bowie twee verschillende kleuren ogen had (een aandoening bekend als heterochromie), maar blijkt dat dit helemaal niet klopt.

ANISOCORIE

In een interview met muziekjournalist Mark Spitz vertelde Bowie dat hij eigenlijk anisocorie had in zijn oog. Dit is een aandoening waarbij één van je pupillen groter is dan je andere pupil, meestal omdat de grote pupil niet meer reageert op het licht zoals een normale pupil wel doet. 

VECHTPARTIJ

Je kunt geboren worden met een vorm van anisocorie, maar in het geval van Bowie kwam het naar zijn eigen zeggen door een vechtpartij met zijn veelvoudig collaborateur, George Underwood. De ruzie ontstond toen ze beiden nog op school zaten. De veertien-jarige jongens bleken allebei verliefd op hetzelfde meisje. Terwijl Underwood nog moest nadenken over hoe hij dit ging aanpakken bleek Bowie al snel tot actie gekomen zijn. Hij kreeg wat met het meisje, en liep daarna daarover op te scheppen op school.

Dat viel verkeerd bij Underwood, die Bowie als gevolg een goede klap verkocht. Tijdens die klap raakte Underwood met zijn nagel Bowie in zijn oog, met als gevolg anisocorie. Dus: Bowie had “gewoon” twee blauwe ogen, maar zijn linkeroog leek een donkerdere kleur te hebben vanwege een grote pupil. Overigens hebben Bowie en Underwood het later wel bijgelegd, ze werkten tijdens de lange carrière van Bowie vaak samen.

BOWIE WEEKEND OP KINK CLASSICS

Aankomende zaterdag zou David Bowie 75 jaar oud zijn geworden, aankomende maandag is het zes jaar geleden dat hij stierf. Om Bowie te eren hoor je aankomend weekend op KINK Classics het Bowie Weekend. Op zaterdag 8 januari hoor je van 12:00 tot 16:00 uur de Bowie Top 50 volgens KINK. Zondag 9 januari van 18:00 tot 20:00 uur is Bowie Live door de jaren heen op KINK Classics te horen. 

Om het weekend goed af te trappen hoor je vrijdag in KINK Kafé een hele aflevering over het Berlijn van Bowie. Met onder andere een live (fiets)tour door het Berlijn van Bowie, gedaan door Djeekop de Dichter. KINK Kafé kun je elke vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur luisteren op KINK.

HOE LUISTER IK NAAR KINK CLASSICS

KINK Classics is een thema kanaal van KINK en hier hoor je de beste alternatieve classics. De verschillende themakanalen staan rechtsboven op onze site, waarna je naar KINK Classics navigeert. De verschillende themakanalen zijn zichtbaar als je op de homepage van KINK.nl bent. Je kunt ook op onderstaande link klikken. Via de KINK- App luister je naar KINK Classics door rechtsonder op het blok 'Kanaal' te drukken. Er opent een popup naar de verschillende thema kanalen en daar kun je KINK Classics aanzetten. 

👉 LUISTER NAAR KINK CLASSICS 👈

 

Datum

5 januari 2022

SHARE

NU op KINK

Feist

The Limit To Your Love

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje