Stuur ons een berichtje

Elbow, 2021

Elbow: “We’d be well up for a tour with Damon Albarn!”

Elbow is terug met een nieuw album: Flying Dream 1. Het is het eerste album van de band sinds Giants Of All Sizes in 2019, en het is volledig geschreven tijdens de pandemie. Die sfeer hoor je terugkomen in de muziek, het album klinkt behoorlijk melancholisch. KINK-dj Jasper Leijdens sprak Guy Garvey van Elbow uitgebreid over het nieuwe album.

OPNEMEN IN EEN LEEG THEATER: “IT FELT LIKE A SOUNDCHECK”

Doordat iedereen de afgelopen anderhalf jaar afstand moest houden heeft Elbow Flying Dream 1 voornamelijk op afstand geschreven. Guy vertelt Jasper dat zijn telefoon volstaat met memo’s, voicenotes en demo’s omdat alles naar elkaar toegestuurd werd. Door die afstand lijkt het album vol te staan met liedjes die een soort gesprek vormen tussen vrienden die ver van elkaar staan. Gelukkig kon de band wel samen de nummers opnemen. Daarvoor namen ze plaats in het Theatre Royal in Brighton, maar wel zonder publiek. Volgens Guy was dat minder gek dan je misschien zou denken: “Before recording I was wondering what it would feel like, but as we we’re walking on the stairs I realised: It feels like a soundcheck! It felt like a very creative, boozy, soundcheck.”

Het blijkt dat het opnemen in een soundcheck niet een nieuw fenomeen is voor Elbow. Toen de band jaren geleden toerde met Blur is dat een gewoonte die ze hebben geleerd van Damon Albarn: “Damon would half up soundcheck if he had an idea, he would pull up some portable studio on the stage and throw his idea down.”

MUZIKALE MELANCHOLIE

Over Damon Albarn gesproken, ook hij heeft net een album uitgebracht: The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows. En ook dat album is verweven met melancholie. Het lijkt Jasper dus een uitermate goed moment om ze muzikanten te herenigen. Een Elbow-Albarn tour bijvoorbeeld? Guy: “Listen man, put that together! I’d be well up for it!”

Luister hieronder het hele gesprek tussen Jasper en Guy, met daarin ook nog het bijzondere verhaal achter nieuwe single 'The Seldom Seen Kid', of Guy ooit uitgekeken raakt op zijn eigen muziek en of de band optredens eigenlijk wel heeft gemist. En vergeet niet om elke avond tussen 19:00 en 22:00 uur te luisteren naar KINK In Touch om op de hoogte te blijven van de beste nieuwe muziek en de tofste nieuwe releases!

00:00
09:19

Datum

24 november 2021

SHARE

NU op KINK

Within Temptation

Mother Earth

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje