Stuur ons een berichtje

De KINK-djs zetten de beste Blur hits op een rij

Het gaat echt gebeuren: Voor het eerst in jaren komt er weer een Blur optreden. Er zijn inmiddels twee reunie shows aangekondigd in het Londense Wembley stadium en een op een Frans festival. Deze tracks mogen volgens de KINK dj's niet op de setlist ontbreken.

10. THOUGHT I WAS A SPACEMAN

De hekkensluiter is een Slowburner van het meest recente album The Magic Whip uit 2015. "Thought I Was A Spaceman" is een van de meer electronische nummers van Blur en wordt aandregragen door KINK Kicks Stefan Koopmanchap: "De opbouw is hier fantastisch. Ze nemen er ook echt de tijd voor met ruim 6 minuten, maar dat kan en mag, want wow, wat een track." 

9. TRACY JACKS

Misschien niet de meest voor de hand liggende introductie tot Blur, maar wel een track die je overtuigd aanhanger van Heer Damon kan maken. Vraag het maar aan Tim Op het Broek: "Geweldig verhaal en vooral in de live uitvoering (Japan..zoek die maar eens op) echt fantastisch. Door dit nummer ben ik verliefd geworden op Blur"

8. FOR TOMORROW

De eerste single van Modern Life is Rubbish, het tweede album van Blur. Deze vroege incarnatie van de band leunt meer dan ooit op de Britse muziektraditie uit de jaren 60 maar heeft wel al wat aanwijzingen richting het Britpop geluid dat komen gaat. Tim vult aan: "Deze vibe hangt nog heel erg aan het Kinks sfeertje. Britser dan Brits"

7. TO THE END

Een van de allermooiste Blur liedjes volgens het KINK team. Er bestaan maarliefst drie versies van. Ten eerste is er de albumversie met Franse zangeres Lætitia Sadier, bekend van Stereolab, dan is er de Franse versie waarin Damon Albarn zelf z'n beste Frans laat horen en tot slotte is er de heropname met Françoise Hardy, de Franse Musical ster. 

6. COUNTRY HOUSE

Dit nummer is vooral de hit bekend van The Battle For Britpop uit 1995. Juist hierdoor is "Country House" voor KINK-dj Michiel veenstra het ultieme Britpop nummer. De track is een dwarsdoorsnede Blur anno halverwegen de 90's: verhalende teksten over een kleurrijk figuur, gezellige blazers en verwijzingen naar sucessen uit het vreleden. 

5. PARK LIFE

Mick Hummel, bekend van het weekendprogramma KINK in je Mick, vat de essentie van "Parklife" perfect samen: "De perfecte combinatie van het smerige Britse accent van acteur Phil Daniels in de coupletten, en dan Damon Albarn in de refreinen, en nog een saxofoon erbij ook! Ik kan bijna niet chagrijnig blijven als ik deze hoor." Michiel Veenstra vult aan: "Wie zingt er niet graag mee met Aaaallllllll the peeeeeeooooopleeeeee!"

4. SONG 2

Misschien wel internationaal de grootste hit die Blur ooit heeft gescoord is 'Song 2' uit 1997. Stefan Koopmanschap, Elwin van Gestel en Michiel Veenstra geven allemaal dezelfde verklaring: Energie! Veenstra vertelt: "Nog steeds een onverwoestbare party-rammer. Zo grappig ook dat de band het schreef als parodie op de grunge (want die stroming zat Amerikaans succes in de weg) en dat dit juist dan hun grootste hit in Amerika werd."

3. GIRLS & BOYS

De drumcomputer en baslijn zijn geinspireerd door Duran Duran en dat maakt dit nummer een gekke mix van vanalles. KINK Breakfast dj Elwin van Gestel legt uit: "Een mix van rock, pop en zelfs een beetje disco. Alle genres die ik tof vind ik één liedje." Het valt misschien niet op, maar de foto op de single is een genomen van een condoomverpakking. Dit staat in lijn met de teksten over feestende touristen op eilanden als Chersonisos en Ibiza. 

2. CHARMLESS MAN

Dit nummer is Britpop ten top. Niet alleen qua sound, maar ook de rivaliteit. Elastika, Blur en Suede botsten in dit nummer. De vriendin van Blur frontman Damon Albarn was toentertijd Elastika zangeres Justine Frischmann. Diezelfde Justine ging daarvoor met Suede zanger Brett Anderson. Volgt u het nog? Hoe dan ook, Damon wilde in 'Charmless Man' even de frustratie over de ex van z'n vriendin afschrijven. Hierna was Blur wel even klaar met de hele Britpopbeweging en kozen ze voor een andere sound.

1. THE UNIVERSAL

De onbetwiste Blur nummer 1 volgens de KINK-dj's is 'The Universal.' Tim Op het Broek geeft toe: "De ballads van Blur vind ik het mooist." Als het aan Jasper Leijdens van het programma KINK In Touch zou liggen, zou de hele Blur top 10 uit dit nummer bestaan. "Blur kan lekker uit de bocht schieten met strijkers, melancholie ten top. En het is heel vaak de afsluiter van de setlist. Prachtig"  

Datum

20 november 2022

SHARE

NU op KINK

TAPE TOY

Anyone, Anything

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje