Stuur ons een berichtje

Andy van Ist Ist: ''We hadden eigenlijk dit najaar in Nederland moeten spelen.''

Als er één band uit Manchester is die dit jaar flinke indruk heeft gemaakt bij KINK is het Ist Ist. De band heeft in 2020 het debuutalbum Architecture de wereld in geslingerd, en op 'You're Mine' wordt flink gestemd voor de Playlist Of The Year. In KINK In Touch sprak KINK-dj Jasper Leijdens met bassist Andy Keating.

DEBUUTALBUM

Veel debuutalbums in 2020 werden uitgesteld of verplaatst, maar volgens Keating was dit voor Ist Ist nooit het plan. ''Het ging allemaal heel snel dit jaar, en het was al snel duidelijk dat ons debuutalbum Architecture een lockdown album zou worden. We hebben met de distributeurs gesproken, en zij vertelden ons dat ondanks alles de de distrubitie van de plaat gewoon door kon gaan.'' En doordat er geen concerten zijn, was er misschien wel meer behoefte aan nieuwe muziek dan ooit. ''Veel bands hebben de release van een nieuww album uitgesteld, maar wij vonden dat er niet zo veel te vieren was, dus wilden we het wel uitbrengen. Daardoor is het voor veel mensen hun lockdown album geworden. We hebben er hard aan gewerkt, het is een goed album en we vonden dat mensen het nu moesten horen''. Plannen maken voor een komend jaar is nog steeds lastig. ''Dat is hoe gek 2020 is. Je moet plannen maken voor 2021, plannen waarbij we op tour kunnen, en waar we dat niet kunnen'', aldus Andy.

'In Nederland wordt het meest naar ons geluisterd, dat is zeker te danken aan jullie bij KINK'

NEDERLAND

Vanaf de eerste keer dat 'You're Mine' van Ist Ist op KINK te horen was, was al direct duidelijk dat het een favoriet was onder de KINK luisteraars zou worden. Dat er in Nederland zoveel naar geluisterd zou worden had bassist Andy Keating niet verwacht. ''We wisten dat 'You're Mine' een single zou zijn, maar het was nooit de track waarvan we dachten dat dit de grootste hit zou zijn.'' In de statistieken van de band is te zien dat naast in thuisland Engeland, de meeste luisteraars voor de band in ons land te vinden zijn. ''In Nederland wordt het meest naar ons geluisterd, dat is zeker te danken aan jullie bij KINK''. Liveshows in Nederland zijn helaas nog niet gepland, al waren de plannen er wel. ''We hadden eigenlijk dit najaar in Nederland moeten spelen.''

PLAYLIST OF THE YEAR

Op 24 december zendt KINK de Playlist Of The Year uit waarvoor tot woensdag 23 december, 17:00 gestemd kan worden. Van Ist Ist is 'You're Mine' genomineerd voor een plaats in de lijst. '' 'You're Mine' was 1 van die songs die enorm snel ontstond. Eerlijk, ik denk dat we het in twee of drie uur geschreven hebben. Soms gebeurt dat. Als dat gebeurt moet je er ook niet teveel over nadenken of aan veranderen.'' Het idee van You're Mine is dus nog hetzelfde als die eerste keer. ''We speelden het een paar keer, en sinds dat moment is er niet eens zo heel veel veranderd. Het nummer is wat het is, en ik denk dat dat is wat mensen er mooi aan vinden.'' Het nummer ademt puur- en rauwheid. ''Het is inderdaad heel rauw, het is eigenlijk een heel simpel refrein-couplet-refrein-couplet nummer.'', vertelt de bassist. Waar You're Mine terecht komt in de lijst hoor je donderdag op KINK.

KINK IN TOUCH

Elke maandag tot en met donderdag presenteert KINK-dj Jasper Leijdens de nieuwe avondshow op KINK. In KINK In Touch hoor je de nieuwste releases, live muziek en interviews met de artiesten die je op KINK hoort. Beluister hieronder het interview met Andy Keating van Ist Ist.

00:00
04:42

Datum

20 december 2020

SHARE

NU op KINK

Editors

A Ton Of Love

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje