Stuur ons een berichtje

Acht Acts die zich gedragen als Mensenrechtenorganisaties

Het zou je maar overkomen: Je geeft een bandlid een zoen op de mond en voor je het weet wordt een heel festival geannuleerd en ben je verbannen uit Maleisië. Het overkwam The 1975, nadat diens frontman de homofobe wetgeving van het land aankaartte. The 1975 is niet de enige band die zich uitspreekt voor mensenrechten.

SYSTEM OF A DOWN

De leden van System of a Down hebben allemaal Armeense wortels. De band heeft zich daarom over de jaren ingezet om de Armeense Genocide door diverse politici te laten erkennen. Frontman Serj Tankian legt in een Interview met Britse krant The Guardian uit hoe een optreden in 2015, in de Armeense hoofdstad Yerevan voelde als het absolute hoogtepunt van zijn carrière: “It felt like we were created 21 years earlier so we could be there that night.” De genocide is inmiddels meer dan 100 jaar geleden, maar Tankian zet zich ook in voor meer actuele problemen. In juli 2023 publiceerde hij een open brief over de humanitaire crisis in het grensgebied tussen Armenië en Azerbaijan. 

BRUCE SPRINGSTEEN

Als gezicht van de Amerikaanse arbeidersklasse en algeheel sympathieke vent staat Bruce Springsteen met twee benen in het midden van de samenleving. In die hoedanigheid is hij de perfecte artiest om op te komen voor de rechten van de gewone Amerikaan. Gedurende zijn hele carrière komt Bruce op voor LHBTQIAP+ Rechten, de rechten van arbeiders, vrouwenrechten en meer. Om deze reden werd hij in 1988 door Amnesty International uitgenodigd om op de 40e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te spelen. 

ALANIS MORISETTE

Bruce Springsteen keerde terug op het Amnesty International evenement in 1998, toen de Mensenrechtenverklaring 50 jaar oud werd. The Boss was niet de enige die dit feest bijwoonde. Ook Alanis Morisette, Led Zeppelin (onder de naam Page & Plant) en Radiohead speelden die dag in Parijs, waar het verdrag in 1948 werd ondertekend. 

THE GOSSIP

In 2007 organiseerde niemand minder dan Cyndi Lauper de True Colours tour. Een deel van de opbrengst van dit rondreizende festival ging naar de Human Rights Campaign, een Amerikaanse organisatie die o.a. op komt voor LHBTQIAP+ rechten. Op de line-up van de True Colours Tour stonden o.a.: Rufus Wainwright, The Dresden Dolls, Debby Harry (Blondie) en The Gossip. 

BJORK

Het is lastig om te bevestigen, maar de importbeperkingen die China in 2009 doorvoerde kunnen mogelijk verbonden worden aan incident rondom Björk. De IJslandse zangeres toonde een jaar eerder sympathie voor de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging tijdens een show in Shanghai. Dat schoot de Chinese regering in het verkeerde keelgat. Sindsdien wordt elke artiest die in China wil optreden nog strenger gescreend dan voorheen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar songteksten en of er op social media geen gevoelige uitspraken staan.

PANIC! AT THE DISCO

In 2018 heeft Brandon Urie zijn eigen mensenrechtenorganisatie opgericht, de Highest Hopes Foundation geheten. Op de site schrijft Urie: "We are dedicated to all people + communities who are subject to discrimination or abuse on the basis of gender, race, religion, sexual orientation + gender identity." Highest Hopes valt anno 2023 onder de Entertainment Industry Foundation, een organisatie die artiesten helpt met philanthropie. 

LINKIN PARK

Naast Urie is ook Music For Relief bij de Entertainment Industry Foundation betrokken. Music For Relief is een organisatie opgericht door Linkin Park in 2005. De voornaamste focus van deze organisatie is directe hulp en herstel na natuurrampen. De tsunami in de Indische Oceaan die op Tweede Kerstdag 2004 ontelbare levens in India, Sri Lanka en Indonesië verwoestte was de aanleiding voor de mannen van Linkin Park om in actie te komen. 

THE 1975

Afijn, The 1975 is vanwege een zoen verbannen uit Maleisië. De band heeft voor de show een gedragscode moeten ondertekenen die dit soort fratsen had moeten voorkomen, maar frontman Matty Healy liet zich door zijn princiepes leiden en sprak zich uit voor LHBTQIAP+ Rechten in een land waar homoseksualiteit verboden is. Dit is overigens niet de eerste keer dat Healy dit flikt. In 2019 haalde hij hetzelfde uit in Dubai, een land waar tien jaar celstraft staat op homoseksualiteit. 

Online wordt de band door diverse locals aangesproken op het gedrag van Healy. Door aandacht voor LHBTQIAP+ rechten te geven, zet de band een vergrootglas op de locale queer gemeenschap, wat mogelijk zowel sociaal als legaal voor nog meer onderdrukking kan volgen. Zo meldt een Maleisische queer persoon op Twitter. Naar verluid is de band in het hulst van de nacht Maleisië ontvlucht om mogelijke vervolging tegen te gaan. Het gedrag in Dubai werd eerder door Healy "onverantwoordelijk" genoemd.

Datum

27 juli 2023

SHARE

NU op KINK

Talk Talk

Such A Shame

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje