Stuur ons een berichtje

Zeven Vrouwen die de KINK Album top 1000 naar een hoger niveau tillen

Van bloedmooie anthems en keiharde metal tot politieke uitbarstingen. De KINK Album Top 1000 zou niet hetzelfde zijn zonder de vrouwen die met hun eigen visie op muziek tot de wereldtop zijn doorgedrongen. Hoog tijd om een aantal artiesten in het zonnetje te zetten die de lijst tot een hoger niveau tillen.

ALANIS MORISSETTE

De hoogst genoteerde vrouw in de KINK Album Top 1000 is Alanis Morissette. Haar Jagged Little Pill schreef ze zonder label, omdat ze niet wilde dat bobo's van plaatenmaatschappijen zich met de songs zouden bemoeien. Het resultaat: een iconisch en tijdloos album dat in geen enkele platenkast mag ontbreken. 

BJÖRK

Een heuse hattrick voor het Ijslandse icoon Björk. Ze staat met drie albums in de lijst die allemaal achter elkaar zijn uitgebracht. Debut, Post en Homogenic staan allemaal in chronologische volgorde in de KINK Album Top 1000. Onze platenkast zou niet hetzelfde zijn zonder deze iconische Avant Garde Artpop. 

SKUNK ANANSIE

Het eerste wapenfeit van Skunk Anansie was "Selling Jesus" van het album Paranoid & Sunburnt. Van deze plaat werd "Weak" de grotere hit werd, en derde album Post Orgasmic Chill staat een stuk hoger in de lijst. Toch horen we Skin hier op haar sterkst: politiek betrokken, aggressief en met een scherpe tong. 

WITHIN TEMPTATION

De hoogst een vaakst genoteerde Nederlandse dame is natuurlijk Sharon den Adel. De symphonische metal met deze indrukwekkende frontvrouw staan drie keer in de lijst. Met als hoogste notering het album Mother Earth laat Within Tempatation zien waarom ze al meer dan twintig jaar de meest succesvolle band van Nederland zijn. 

PARAMORE

Hayley Williams lijkt het vrouwelijk anker in de Poppunk. Elke plaat die Paramore in de afgelopen vijftien jaar heeft uitgebracht is in de KINK Album Top 1000 terug te vinden. Van deze vier noteringen staat het legendarische doorbraakalbum Riot! bovenaan. Hayley Williams was trouwens pas 19 toen dit album in de schappen terecht kwam. 

CHVRCHES

De frisse synthpop van Lauren Mayberry is ook vier keer in de beste platenkast van Nederland terug te vinden. Dat betekent een notering in de KINK Album Top 1000 voor elke plaat die dit trio ooit heeft uitgebracht. In 2015 hebben Mayberry en Hayley Williams samen een nummer uitgebracht: een heropname van CHVRCHES track "Bury It," alleen terug te vinden op de Deluxe versie van het album Every Open Eye.  

FLORENCE + THE MACHINE

Van de moderne klassieker Lungs tot het gloednieuwe Dance Fever en alles daar tussenin. Elke plaat die Florence Welch en haar Machine hebben uitgebracht is in de beste platenkast van NEderland terug te vinden. Met al deze vijf noteringen mag Florence + The Machine zich officieel de queen van de KINK Album Top 1000 noemen. 

Datum

13 juli 2022

SHARE

NU op KINK

Editors

A Ton Of Love

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje