Stuur ons een berichtje

Vandaag in de KINK Tijdmachine: 1992

Met de KINK Tijdmachine duiken we iedere avond een half uur lang in het nieuws, de trends en de muziek van een specifiek jaar. Vandaag is dat 1992! Je hoort de KINK Tijdmachine bij Tim Op het Broek in KINK Rush Hour.

1992

Internationaal gebeurde er een hele hoop in dit jaar. In Zuid-Afrika werd er tegen de Apartheid gestemd, in de VS werd Bill Clinton verkozen tot president en dichter bij huis werd het verdrag van Maastricht getekend, waarbij de Europese Unie meer macht krijgt en waarbij ook wordt afgesproken dat er een gezamelijke munt komt. Verder wint Ajax dit jaar de UEFA Cup, opent EuroDisney haar deuren en erkent de Paus dat de wereld rond is en niet plat.

Ook technologisch gebeurd er veel dit jaar. Natuurlijk wordt Windows '92 op elke PC geinstaleerd. Maar 1992 is ook het jaar van de allereerste SMS. Deze werd verstuurt in het Verenigd Koninkrijk. De historische tekst in het bericht: "Merry Christmas".

Muzikaal zal 1992 voor veel mensen het jaar van Pearl Jam zijn. De band stond op Pinkpop en Eddie Vedder sprong uit een camerakraan het publiek in. Het moment wordt nog steeds als één van de meest legendarische Pinkpop momenten gezien.

Daarnaast kwam er een hoop goede muziek uit. Het debuut van Manic Street Preachers, Tori Amos en The Prodigy, maar ook de eerste EP van Tool en The Verve. Maar hét album van 1992 is R.E.M. met 'Automatic For The People'. 

KINK TIJDMACHINE 

Iedere dag stoppen we 4 nummers uit een jaar in de KINK Tijdmachine en jij bepaalt welke eruit komt. Vandaag bestaat de keuze uit deze klassiekers uit 1992:

  • Ugly Kid Joe - Everything About You

  • Bettie Serveert - Palomine

  • House of Pain - Jump Around

  • Tori Amos - Winter


Welke wil jij vanavond bij Tim horen? Stemmen kan via Facebook, Twitter of Instagram, of natuurlijk via de KINK app!

 

Datum

14 december 2020

SHARE

NU op KINK

Bruce Springsteen

Born in the U.S.A.

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje