Stuur ons een berichtje

Vandaag in de KINK Tijdmachine: 1989

Met de KINK Tijdmachine duiken we iedere avond een half uur lang in het nieuws, de trends en de muziek van een specifiek jaar. Vandaag is dat 1989! Je hoort de KINK Tijdmachine bij Tim Op het Broek in KINK Rush Hour.

Alleen de vogels vlogen van Oost- naar West-Berlijn. Tot 9 november 1989. Na jaren van verdeeldheid werd Duitsland eindelijk herenigd. En ook de scheiding in de rest van Europa werd een stuk minder. Zo gooide Hongarije de grens met Oostenrijk open en hield ook het IJzeren Gordijn op te bestaan. Aan de andere kant van de wereld werd de onrust alleen maar groter. Op het Plein van de Hemelse Vrede vond het Tiananmenprotest plaats, wat vooral bekend werd door die ene man, die in zijn eentje 4 tanks wist tegen te houden. 

In Nederland kregen we voor het eerst commerciele televisie, want in dit jaar begon RTL-Véronique met uitzenden. Ook Samson en Gert beleefde hun eerste televisieuitzending, maar voor de Fabeltjeskrant viel dit jaar het doek. In de Verenigde Staten zat men dan weer aan de buis gekluisterd voor de eerste aflevering van The Simpsons. Ook kregen we er de nieuwe politieke partij GroenLinks bij en werd Angela Visser gekroont tot Miss Universe.

Muzikaal gezien was het vooral een jaar van debuutalbums. Nirvana kwam met Bleach, Green Day met 1000 hours en ook The Stone Roses, Lenny Kravits en The Offspring brachten hun eerste album uit.

Pinkpop was nog wat kleiner dan nu. Het duurde maar 1 dag, maar verwelkomde wel grote namen zoals R.E.M en The Pixies.Verder stonden The Simple Minds in de Kuip en kwam ook Nirvana voor het eerst naar Nederland. In Nighttown Rotterdam kwamen er naar dat concert maar 66 mensen kijken.

KINK TIJDMACHINE 

Iedere dag stoppen we 4 nummers uit een jaar in de KINK Tijdmachine en jij bepaalt welke eruit komt. Vandaag bestaat de keuze uit deze klassiekers uit 1989:

  • Pixies - Debaser
  • Lou Reed - Dirty Blvd
  • B52's - Love Shack
  • Red Hot Chili Peppers - Higher Ground

Welke wil jij vanavond bij Tim horen? Stemmen kan via Facebook, Twitter of Instagram, of natuurlijk via de KINK app!

Datum

9 december 2020

SHARE

NU op KINK

Bruce Springsteen

Born in the U.S.A.

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje