Stuur ons een berichtje

Tranen vloeien rijkelijk, maar Wembley rockt ook tijdens Taylor Hawkins Tribute concert

Van te voren stond al vast, dat het een hele bijzondere avond zou worden. Want met zo'n line-up kan dat niet anders. De heilige grond van Wembley, veranderde zaterdagavond in een groots en meeslepend eerbetoon aan één van de beste rock-drummers van de laatste 30 jaar, Taylor Hawkins. Veel KINK-luisteraars en KINK-dj's Michiel Veenstra en Stefan Koren waren erbij en deden verslag!

De avond begon al vroeg. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat het nog middag was. Want na een opwarmer met Dave Chapelle en Chris Rock, begon Mark Ronson om 15:30 Britse tijd al aan zijn DJ-set, om vervolgens een uur later te worden opgevolgd door niemand minder dan Liam Gallagher! Na een korte toespraak van Dave Grohl, begon Liam Gallagher met een te gekke set, waarmee hij het startschot gaf voor een legendarische muzieknacht.

JOSH HOMME EN NILE RODGERS DOEN BOWIE

En bij zo'n legendarische muzieknacht horen onverwachte samenwerkingen. En dit is er zeker zo één. Josh Homme, bekend als frontman van Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures (die deze avond ook compleet waren), klom op het podium bij funklegende Nile Rodgers om een enorme Bowie-classic te spelen!

En zo regende het maar fantastische momenten. Chevy Metal speelde met een paar nummers een heerlijke set en ook Wolfgang van Halen liet zien dat hij de gitaartalenten van zijn vader Eddie heeft geërft. En hij was daarmee niet het enige 'kind van', want ook Violet Grohl, dochter van Dave, liet zien dat de appel niet ver van de boom valt. In eerste instantie met een paar prachtige Jeff Buckley covers en later op de avond ook met deze versie van 'Valerie', die bij KINK-dj Michiel Veenstra voor tranen in de ogen zorgde. "Een eerbetoon aan alle gevallen helden. Aan mensen die overlijden en dierbaren die we kwijt raken. Het raakte me."

Maar er is nog een 'kind van', dat misschien wel voor het allermooiste moment zorgde. Dat wist het Wembley Stadium alleen nog niet toen na Supergrass, Them Crooked Vultures en The Pretenders, Lars Ulrich (drummer van Metallica) en Brian Johnson (zanger van AC/DC) het podium op stapte. Vanaf het moment dat het eerste akoord van 'Back in Black' werd aangeslagen, veranderde Wembley in één grote, vuige, rock 'n roll kelder. Tot aan de derde ring werd keihard mee geschreeuwd en overal waren gehoornde vingers te zien! 

EN DAN KOMEN DE TRANEN

Langzaam aan begint het dan ook donker te worden in Londen, wat er voor zorgt dat de show van Rush, met epische lichteffecten, naar een hoger level wordt getilt. Ook omdat Wembley voelt dat het niet meer lang kan duren tot Queen het podium opstapt. En inderdaad. Na een kort intermezzo, met een video van Taylor Hawkins die het beroemde "eeeeeeeyoooooo" (van Freddie Mercury) als vanouds door Wembley laat schallen, trapt Roger Taylor, drummer van Queen af met 'We Will Rock You', om vervolgens via 'Under Pressure', 'I'm In Love With My Car' en 'Somebody to Love' uit te komen bij het volgende moment dat de tranen rijkelijk vloeien. Met alleen een akoestische gitaar en de hulp van 90.000 man publiek, speelt Brian May een prachtige versie van 'Love of my Life', waarbij vele bezoekers natte ogen krijgen.

En vanaf dat moment blijven de sluizen sowieso open staan. Want direct na Queen, beginnen de Foo Fighters zelf met hun show. Startend met 'Times Like These', waarbij Dave Grohl zelf moeite heeft om niet in janken uit te barsten. 

Vervolgens, met behulp van verschillende drummers, zoals Travis Barker, Rufus Taylor en Nandi Bushell, door hits als 'Monkey Wrench' en 'Learn to Fly', naar een gastoptreden van Paul McCartney! 

Om tot slot af te sluiten met het absolute hoogepunt van deze avond. Want ook de 16-jarige zoon van Taylor Hawkins, Shane Hawkins, wordt verwelkomd op het podium. En duidelijk is, dat hij maar 1 missie heeft. Al zijn emotie, al zijn woede, verdriet, ongeloof en pijn in de drumvellen slaan. En door die emotie, wordt 'My Hero' nog specialer dan normaal. Eigenhandig slaat Shane de tranen in de ogen bij heel Wembley. Ook bij KINK-dj Stefan Koren. "Dat zo'n jongen dan z'n vader verliest en op zo'n manier achter het drumstel gaat zitten", snikt hij na afloop. En ook bij het naar buitenlopen, gaat het nauwelijks over de prachtige kleine versie van 'Everlong', waarmee Dave Grohl de show afsluit, maar iedereen heeft het over Shake Hawkins.

Het hele verslag van Michiel en Stefan komt binnenkort online, dus hou de KINK App en site in de gaten! Voor nu nog, de afsluitende woorden van Dave Grohl!

Datum

4 september 2022

SHARE

NU op KINK

Fontaines D.C.

In The Modern World

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje