Stuur ons een berichtje

The 1975 releast protestsong met Greta Thunberg over klimaatverandering

Het kan niet lang meer duren tot The 1975 met hun nieuwe album, Notes on a Conditional Form, komt. Vandaag werd de openingstrack van het album uitgebracht: Een protest tegen klimaatverandering, in samenwerking met Greta Thunberg.

NIEUWE MUZIEK VAN THE 1975

The 1975 bracht vorig jaar nog hun album A Brief Inquiry Into Online Relationships uit. Met dat album toeren ze momenteel de hele wereld over, KINK-DJ Michiel Veenstra sprak frontman Matt Healy op Pinkpop onder andere over muziek en hoe zijn favoriete festival eruit zou zien.

In eerste instantie was het de bedoeling dat er vorig jaar meteen twee nieuwe albums uit zouden komen. De band heeft deze verwachting toch aangepast toen A Brief Inquiry Intro Online Relationships uitkwam, maar deelde mee dat Notes on a Conditional Form snel zou volgen. Met de lancering van de openingstrack van het album, dat traditiegetrouw 'The 1975' heet, kan dat niet lang meer duren.

Die nieuwste track van het nieuwste album heeft ook een nieuwe twist. Normaal gesproken begint elk album van The 1975 met een grotendeels intrumentale track (dus ook genaamd 'The 1975') en daarop hoor je Matt Healy "Go down, go soft" als opener zingen. Maar deze openingstrack is anders, je hoort in dit nummer alleen de essay van Greta Thunberg. Maar wie is dat?

'S WERELDS JONGSTE KLIMAATACTIVISTE GRETA THUNBERG

Ruim een jaar geleden was ze niet weg te denken in de internationale pers: De vijftienjarige Zweedse besloot elke dag tot aan de Zweedse parlementsverkiezingen te spijbelen om zo te protesteren tegen klimaatverandering. Sindsdien gaat Greta de hele wereld over om toespraken te geven, ze schrijft voor internationale pers over klimaatveranderingen en is dit jaar zelfs genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede!

En, ergens in de tussentijd heeft ze dus een moment gevonden om samen met The 1975 in de studio te duiken. Waar en wanneer Greta en Matt elkaar voor het eerst ontmoetten is nog onduidelijk, maar het was een ontmoeting die veel indruk maakte.

"TIME TO REBEL"

Fans van Greta zullen de tekst in 'The 1975 (NOACF)' misschien herkennen, stukken van de lyrics komen uit een speech die zij eerder gaf op het Wereld Economisch Forum in Zwitserland. In de track belicht Greta dat de klimaatverandering een crisis is, die velen niet erkennen. Ze heeft het over het falen van het politieke systeem omdat er niks verandert aan regelgeving rondom klimaat, maar dat wij als mensen de situatie nog kunnen veranderen.

"We must admit that we are losing this battle. We have to acknowledge that the older generations have failed. All political movements in their present form have failed, but Homo sapiens have not yet failed. Yes, we are failing, but there is still time to turn everything around. We can still fix this."

Uiteindelijk roept ze de mensheid op tot actie en, omdat de huidige regelgeving niet veel actie toestaat, tot burgelijke ongehoorzaamheid en rebellie. 

"We can no longer save the world by playing by the rules, because the rules have to be changed—everything needs to change, and it has to start today. So, everyone out there, it is now time for civil disobedience. It is time to rebel."

Alle opbrengsten van 'The 1975 (NOACF)' gaan naar Extinct Rebellion, een sociale beweging die geweldloos verzet gebruikt om te protesteren tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit en massa-extinctie van planten en andere levensvormen (waaronder de mens). 

 

Datum

25 juli 2019

SHARE

NU op KINK

Phoenix

Tonight (ft. Ezra Koenig)

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje