Stuur ons een berichtje

REDFERNS

Ode aan Jimi Hendrix op KINK DNA

Vandaag is het 50 jaar geleden dat Jimi Hendrix overleed. KINK-dj Tim Op het Broek staat vanavond stil bij het legendarische oeuvre van de Amerikaanse muzikant in een speciale uitzending op KINK DNA.

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat Jimi Hendrix overleed. De meestergitarist die in zijn leven maar drie platen maakte, heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten en een enorme culturele stempel gedrukt op de hedendaagse muziek.

Ukelele met één snaar

Jimi werd in 1942 straatarm geboren in Seattle, zijn beide ouders waren alcoholisten en het ging er thuis weinig liefdevol aan toe. Op zijn veertiende vindt hij een ukelele met één snaar en hierop leert hij spelen. Na een jaar koopt hij zijn eerste akoestische gitaar voor vijf dollar en leert zichzelf de bluesmuziek aan die hij om zich heen hoort. Muziek van Muddy Waters, B.B. King en Howlin’ Wolf.

Kort na het aanschaffen van zijn eerste gitaar speelt Jimi in verschillende bands, tot hij wordt opgepakt voor het rondrijden in gestolen auto’s. Hij kreeg een keuze tussen een gevangenisstraf uitzitten of dienen in het Amerikaanse leger. Hij koos voor dat laatste en snel bekend om het feit dat hij zijn werk liet liggen om op zijn gitaar te pingelen. Na twee jaar wordt hij ontslagen uit het leger en staat niks hem in de weg zijn muzikale droom na te jagen.

Jimi Hendrix & The Jimi Hendrix Experience

Dan komen we hij het stukje geschiedenis dat meer mensen kennen: Vanaf 1964 neemt Jimi muziek op en in 1966 worden talenten rondom hem verzameld voor de Jimi Hendrix Experience. Drie platen later valt de groep uit elkaar, Jimi staat nog als headliner op Woodstock en neemt een album op met Band of Gypsys. Hij is druk bezig met zijn solo-album als hij in de nacht van 17 op 18 september 1970 door zijn toenmalige vriendin wordt gevonden in zijn eigen braaksel. Hij heeft haar slaappillen op, naar verluid vermoeid van een turbulente Europese tour.

Postume albums en Jimi’s legacy

Ook na zijn overlijden is de impact van Jimi gigantisch op de muziekwereld. In de jaren na zijn overlijden worden 12 studio albums, 29 live albums en 19 verzamelalbums uitgebracht. Er zijn weinig rockmuzikanten en -gitaristen die zich NIET hebben laten inspireren door Jimi Hendrix, waaronder Lenny Kravitz, John Frusciante van o.a. The Red Hot Chili Peppers en Slash.

Een man en muziek die dus niet zomaar vergeten mag worden. Daarom staat KINK-dj Tim Op het Broek vanavond op KINK DNA Classics tussen 19:00 en 20:00 stil bij de sterfdag van Hendrix. Welke track mag volgens jou absoluut niet ontbreken? Laat het weten via de KINK-App. 

KINK DNA CLASSICS: JIMI HENDRIX, Vrijdag 18 september, 19:00 - 20:00

Datum

18 september 2020

SHARE

NU op KINK

Oasis

Live Forever

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje