Stuur ons een berichtje

Oasis viert de 25ste verjaardag van (What's The Story) Morning Glory?

2 oktober bestaat het inmiddels iconische Oasis album, (What's The Story) Morning Glory? 25 jaar! Dat jubileum viert de band met de uitgave meerdere limited edition-uitgaven uit van het album.

THE MAKING OF

Oasis staat er goed voor als ze in de lente van 1995 de studio induiken voor de opnames van (What's The Story) Morning Glory? De band heeft met hun debuutalbum, Definitely Maybe, het jaar daarvoor een nummer één album uitgebracht en zijn klaar voor de opvolger. Slechts twaalf dagen hadden de broers Gallagher nodig in de studio om het album op te nemen met singles 'Wonderwall', 'Don’t Look Back In Anger', 'Morning Glory' en 'Champagne Supernova'. Tegelijkertijd werd er gebroed op hoe het album ingezet kon worden in hun oorlog met de andere populaire britpop-band van dat moment: Blur.

THE BATTLE OF BRITPOP

Hoewel Blur en Oasis in het begin van hun muzikale cari´eres nog wel door één deur konden, onstond er een vijandigheid tussen de twee bands. Door de jaren heen ontwikkelde er een strijd waarbij het met name belangrijk was welke van de bands het hoogste scoorde in de Engelse charts.

Het hoogtepunt van deze strijd was 14 augustus 1995 toen beide bands tegelijk een single dropten om te kijken welke beter zou scoren. NME noemde deze strijd later 'The Battle of Britpop'. In eerste instantie leek Blur deze veldslag te winnen, hun single 'Country House' kwam op nummer 1 in de charts en werd minstens 50,000 meer gekocht dan Oasis' 'Roll With It'. Echter, na verloop van tijd en met de release van het album waar 'Roll With It' op stond is duidelijk dat Oasis een veel breder succes heeft behaald.

25 JAAR (WHAT'S THE STORY) MORNING GLORY?

Toen op 2 oktober 1995 (What's The Story) Morning Glory? uitkwam bleek het album meteen een groot succes. Een dag na de release werd het album gemiddeld 2x per minuut verkocht in Engeland. Na één week was het album 345.000 verkocht - het op-één-na-snelst verkopende album in de Britse geschiedenis (de titel van snelst verkopend album is voor Bad van Michael Jackson.)

Inmiddels zijn we vijfentwintig jaar verder maar is de legacy van Oasis en (What's The Story) Morning Glory? nog steeds groots. Het album staat bekend als een van de beste albums van de Nineties, uit de Britpop tijd en allertijden. Het vijfentwintig-jarige jubileum van het album word gevierd met de release van verschillende limited edition uitgaven van het album, zoals een dubbele zilverkleurige LP en een picture disc op zwaar vinyl met geremasterde audio. Ook wordt in september en oktober zowel nieuwe als originele Oasis-content beschikbaar gesteld om de speciale datum te vieren. Zie www.oasisinet.com voor alle informatie en volg de hashtag #MorningGlory25.

Datum

3 september 2020

SHARE

NU op KINK

Royal Blood

Limbo

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje