Stuur ons een berichtje

Nederlandse start-up Gigit bouwt aan collectief concertgeheugen

Voor films is er Untappd, voor hardlopen gaat Runkeeper en voor bier is er Untappd, maar tot nu toe was er nog geen concert rating app. Nederlandse start-up Gigit lanceert vandaag de app die fanatieke concert- en festivalgangers de mogelijkheid biedt om bezochte concerten op te slaan in een “persoonlijk live-muziekarchief”.

Het doel van Gigit is om live-muziekliefhebbers nooit meer een bezocht concert te laten vergeten. Door in de app aan te geven ​wanneer​ je ​wie,​ ​waar,​ live zag, en ​wat je ervan vond​, voegt Gigit het concert toe aan je persoonlijke tijdlijn (de zogenaamde “liveline”). Eventueel kan er nog aanvullende informatie toegevoegd worden, zoals een foto of een recensie. Uiteraard kan dit vervolgens gedeeld worden met andere muziekliefhebbers en kan men, à la Instagram, anderen volgen. Zo ontstaat er een collectief en sociaal live-muziekarchief.

De initiatiefnemers van Gigit zagen een duidelijke behoefte aan het bewaren van concertherinneringen. De één draagt nog weken/maanden een festivalbandje, de ander bewaart concertkaartjes en weer een ander houdt uitgebreide Excel-sheets bij. “Maar de laatste jaren vertaalt deze behoefte zich vooral in het eindeloos fotograferen en filmen van concerten,” aldus Gigit’s mede-oprichter Jannis van den Heuvel. “Dat vinden we jammer. Het doet namelijk afbreuk aan het moment. Voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Staat iedereen naar zo’n schermpje te turen. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Gigit geeft daarom een andere invulling aan de behoefte om concerten vast te leggen en te onthouden. Van den Heuvel benadrukt dat alle handelingen in de Gigit app niet tijdens het concert zelf plaatsvinden. “Sterker nog, uiteindelijk zal er ook kwalitatief beeldmateriaal van professionele fotografen en media toegevoegd worden aan de gigs in Gigit, dus dan is zo’n eigen ver-weg-foto’tje eigenlijk überhaupt overbodig. Het gaat erom dat je op het moment zelf ongestoord kunt genieten en na afloop een plek hebt waar je deze mooie momenten nog eens kunt herbeleven.”

Dat de app nu in de Apple App Store staat, betekent niet dat de makers achterover kunnen leunen. Integendeel. Van den Heuvel: “Nu begint het eigenlijk pas. Deze eerste versie bevat slechts nog de basisfunctionaliteiten. Deze gaan we nu verder uitbouwen.” Hierin laat Gigit zich leiden door haar gebruikers. Op basis van gebruikersfeedback worden nieuwe functionaliteiten bedacht, geprioriteerd en ontwikkeld. “Het klinkt misschien een beetje cheesy, maar we willen de doorontwikkeling echt sámen met de gebruikers doen. Zij weten immers het beste waar ze behoefte aan hebben.” In het voortraject werd Gigit al door ruim 300 beta-testers van de nodige kritische feedback voorzien. “Dat is echt super waardevol. Het doet ons echter ook beseffen dat er nog veel werk aan de winkel is, maar dat is alleen maar mooi.”
Meer over Gigit en de toekomstplannen van de start-up is te vinden op de website van Gigit!

Vanmorgen belde Michiel Veenstra in KINKSTART even met Geert van Gigit! over de app.

00:00
06:17

Datum

4 juli 2019

SHARE

NU op KINK

Black Keys, The

Beautiful People (Stay High)

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje