Stuur ons een berichtje

Moeilijke tweede blijkt voor deze artiesten niet zo voor moeilijk

Het is een cliché in de muziek: Je hebt je hele leven om aan je eerste plaat te kunnen werken, en maar twee jaar voor je tweede. Het opvolgen van een debuutplaat is voor artiesten een ontzettend lastige opgave, maar als we de KINK Album Top 1000 er op naslaan, viel het voor deze mensen reuze mee.

EDITORS - AN END HAS A START (2007)

Het was een nek-aan-nekrace tussen The Back Room en An End Has a Start. De eerste twee albums van Editors zijn allebij in de top honderd van de KINK Album Top 1000 belandt, maar de lastige tweede heeft de race naar de top uiteindelijk gewonnen. Op welke positie de plaat met nummers a;s " Smokers Outside the Hospital Doors" en "The Racing Rats" precies staat hoor he vrijdag 22 juli tijdens de grote ontkoping van de lijst. 

THE CRANBERRIES - NO NEED TO ARGUE (1994)

Ze vier keer terug te vinden in de bestgevulde platenkast van Nederland, The Cranberries. Hun debuutplaat Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? kwam uit in 1993. Fans hoefden vervolgen niet lang te wachten op een vervolg. No Need to Argue verscheen een jaar later. Met dit tweede album, en daarop de hitsingle "Zombie," staan the Cranberries 783 plekken hoger dan hun debuut, 

SON MIEUX - THE MUSTARD SEED (2021)

De tweede plaat van Son Mieux, The Mustard Seed, ontleent zijn naam aan een bijbelverhaal. Jezus maakt de vergelijking tussen een mosterdzaadje, en Het Koninkrijk Gods: iets wat klein moet beginnen maar uiteindelijk uitgroeit tot iets enorms. Ook de carrière van Son Mieux is nog lang niet uitgegroeid. The Mustard Seed staat namelijk 494 plekken hoger in de KINK album top 1000 dan debuutplaat Faire de Son Mieux. 

THE WOMBATS - THIS MODERN GLITCH (2011)

"Let's Dance To Joy Division" van de debuutplaat A Guide To Love Loss and Despiration is weliswaar de gootste hit van dit Britse Trio, maar het tweede album This Modern Glitch heeft het toch voor elkaar gekregen om hoger te eindigen in de KINK Album Top 1000. Het tweede album van The Wombats staat 293 plekken hoger dan diens voorganger. Met hits als "Tokyo". en "1996". is dat eigenlijk helemaal niet zo verbazend als het lijkt. 

SAM FENDER - SEVENTEEN GOING UNDER (2021)

Een tweede plaat als een van de hoogste nieuwe binnenkomers? Sam Fender krijgt het voor elkaar. Het in oktober 2021 verschenen Seventeen Going Under landt meteen in de hoogere regionen van de lijst en laat daarmee het debuutalbum van deze Brit ver achter zich. De enige hogere nieuwe binnenkomer die Sam Fender boven zich moet dulden is Zeit van Rammstein. 

AMY WINEHOUSE - BACK TO BLACK (2006)

Hoe kan het eigenlijk ook anders. Na het veelbelovende debuut Frank, brak Amy Winehouse in 2006 keihard door met haar tweede en laatste album Back To Black. Op deze plaat werkte ze al samen met Mark Ronson als producer. niet geheel ontoevallig werkte hij aan de grootste hits van dit album zoals "Back to Black", "You Know I'm No Good" en "Love Is a Losing Game."

TOOL - AENIMA (1996)

Ze staan maarliefst vijf keer in de lijst, maar de ruimte tussen debuutplaat Undertow en opvolger Aenima is met afstand de grootste. De lastige tweede staat namelijk maarliefst 843 punten hoger dan diens voorganger. De Tool plaat met publieksfavorieten als "Stinkfirst" en "Forty Six & 2" is tevens de hoogste notering van de band. 

Datum

18 juli 2022

SHARE

NU op KINK

Killers

Somebody Told Me

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje