Stuur ons een berichtje

KINK

Maak kennis met de top 10 van de KINK 1500

De beste tracks ooit zijn inmiddels in volgorde gezet. Of althans, bijna. Want van de top 10 weten we alleen maar dat ze de top 10 gaan vormen. Maar in welke volgorde dat wordt, bepaal jij! Tot en met het allerlaatste moment kun jij stemmen op je favoriete track, en op 3 november hoor je de nummer 1. Maar wat zijn de verhalen achter deze liedjes? Dat lees je hieronder!

THE CURE – A FOREST

Toen manager Chris Parry 'A Forest' voor het eerst hoorde, zei hij tegen The Cure-frontman Robert Smith: "Als je deze nou radiovriendelijk maakt, dan wordt het misschien een hit." Smith bleef echter trouw aan het originele geluid van 'A Forest'. De opname van dit nummer kostte de band veel moeite vanwege financiële beperkingen. Met slechts £3.000,- budget moest het album Seventeen Seconds in zeven dagen worden opgenomen en afgemixt. The Cure bracht 17 uur per dag door in de studio, en pas op het allerlaatste moment werden de laatste puntjes op de i gezet.

Dus toen Chris Parry tegen Robert Smith zei dat hij het wat radiovriendelijker moest maken, dacht Smith ongetwijfeld; "Stik er maar in, dit is hoe het liedje klinkt. En wie daar niet mee kan leven, heeft pech." Gelukkig maar, want als hij dat niet had gedacht, had 'A Forest' wellicht een grotere hit geworden in de jaren 80, maar niet het meesterwerk geweest zoals we het nu kennen!

NOTHING BUT THIEVES – AMSTERDAM

Voor de karaokeavond in de kroeg om de hoek is dit het nummer uit de top 10 dat het meest wordt afgeraden. De kans dat je bij elke noot volledig naast zit is namelijk vrij groot. Zelfs Nothing But Thieves-frontman Conor Mason had moeite met het liedje. "Ik wilde live vocaal alles bereiken wat ik ook op de opname deed", vertelde hij in een interview. "Toen zei ik tegen de jongens: 'Dit is hard werken, ik ben hier niet fit genoeg voor!'" En dus heeft Mason geoefend en getraind totdat hij 'Amsterdam' helemaal onder controle had.

Inmiddels is de ode aan onze hoofdstad een vast onderdeel tijdens concerten van de band, die hun liefde voor de stad ook naast het podium niet onder stoelen of banken steekt. Amsterdam is volgens gitarist Joe Langridge-Brown namelijk de plek waar alle bandleden zich thuis voelen. Dus hoeven we niet bang te zijn dat Nothing But Thieves Nederland overslaat bij toekomstige wereldtournees, want een tripje naar Amsterdam is voor de band net zo belangrijk als een tourbus en gitaarversterkers.

PEARL JAM – BLACK

Je hebt vast wel zo'n liedje dat verder niemand kent, maar waar jij verliefd op bent. Zo'n verborgen pareltje dat alleen van jou is. Dat wilde Pearl Jam-frontman Eddie Vedder eigenlijk ook met 'Black' bereiken. Tegen de zin van het platenlabel, want die wilde dat het nummer als single werd uitgebracht. Maar volgens de band was het nummer te persoonlijk en zou dat verpest worden als er een videoclip en singleversie van zouden komen. "Kwetsbare nummers worden door de business vernietigd," verklaarde Vedder later. "Daar wil ik niet aan meedoen. Ik denk niet dat de band daaraan wil meedoen."

Het verhaal gaat zelfs dat Eddie Vedder radiostations heeft gebeld om te controleren of de platenmaatschappij het liedje toch niet stiekem als single uitbracht. Hoewel dat gelukt is, is het kleine, persoonlijke karakter van 'Black' wel een beetje verdwenen. Het nummer bleek namelijk zo goed dat radiostations het ook zonder singleversie gingen draaien. Het kwam zelfs op de 3e plek in de Billboard Mainstream Rock Tracks. En nog steeds blijkt het nummer mensen te raken, want in 2019, 2020 en 2021 stond de track op de bovenste plek in de KINK 1500!

FOO FIGHTERS – EVERLONG

De doorgewinterde Foo Fighters-fan weet dat een concert van de band pas is afgelopen als 'Everlong' heeft geklonken. De band sluit shows bijna standaard af met het nummer dat Dave Grohl schreef toen hij door een scheiding ging met zijn toenmalige vrouw, Jennifer Youngblood. In totaal heeft de band het nummer al ruim 1000 keer live gespeeld, en sinds 1997 is het nummer maar 4 keer overgeslagen tijdens concerten.

Maar ondanks de toch al bijzondere status van 'Everlong', heeft het nummer sinds anderhalf jaar een nog diepere lading. In 2022 was het namelijk het laatste nummer dat drummer Taylor Hawkins speelde. Tijdens Lollapalooza in Argentinië speelde hij het, alsof er niets aan de hand was. Noch de band, noch het publiek wist op dat moment dat het de laatste keer was dat Hawkins achter het drumstel zat. Dave Grohl sprak zelfs de woorden: "Ik neem geen afscheid. Ik hou daar niet van." Vijf dagen later moest hij toch afscheid nemen, omdat Hawkins overleed. Een schok ging door de muziekwereld, er kwam een tributeconcert in het Wembley Stadium in Londen en een in Los Angeles, en dat jaar stond 'Everlong' voor het eerst bovenaan in de KINK 1500.

MUSE - KNIGHTS OF CYDONIA

Wat 'Everlong' is voor Foo Fighters, is 'Knights of Cydonia' voor fans van Muse. Want dit epos sluit standaard de shows van die band af. En ja, een epos is het, gebaseerd op het verhaal van de vier ruiters van de Apocalyps. Mocht je daar niet bekend mee zijn, het is een term uit het Nieuwe Testament van de Bijbel over vier ruiters die het einde der tijden aankondigen.

Ook het verhaal achter de versie van Muse klinkt als een klein epos. Niet met paarden en het einde der tijden, maar wel met een familieverhaal. De vader van Muse-frontman Matt Bellamy speelde namelijk ook gitaar. Hij was onderdeel van de band The Tornados en met die band had hij de nummer 1 hit 'Telstar' in de jaren 60. In dat nummer zit een bepaalde gitaarsound die Matt Bellamy heel vet vond. En dus heeft hij zijn vader gevraagd hoe hij dat gitaargeluid ook kon creëren om uiteindelijk deze track te schrijven! En iedereen die met deze kennis gaat luisteren naar 'Telstar' herkent de ingrediënten uit 'Knights of Cydonia' ook zeker terug!

METALLICA – MASTER OF PUPPETS

De hernieuwde populariteit van dit nummer is voor veel mensen geen verrassing. Natuurlijk speelde Stranger Things een belangrijke rol, maar het nummer is vooral opnieuw populair omdat het zo verschrikkelijk goed is. En daarom is het ook zo zonde dat niemand meer precies lijkt te weten hoe het liedje ontstaan is. Ja, Metallica-frontman James Hetfield kan vertellen dat 'Master of Puppets' gaat over drugsgebruik en over hoe dat je leven kan overnemen. Net zoals alle bandleden je zullen vertellen dat de overleden bassist Cliff Burton dit als een van zijn favoriete liedjes beschouwde.

Maar wie die beroemde riff nou bedacht heeft? De meeste mensen zullen diezelfde Cliff Burton noemen. Maar Dave Mustaine, de oorspronkelijke leadgitarist van de band, heeft ooit gezegd dat het Lars Ulrich was die het bekende openingsriff verzon. Feit blijft dat 'Master of Puppets' tot op de dag van vandaag dé Metallica-track bij uitstek is!

QUEENS OF THE STONE AGE – NO ONE KNOWS

De hofleveranciers van de KINK 1500 zijn Muse en Foo Fighters, met allebei 22 noteringen. Maar als je nog iets beter kijkt, is er maar één artiest die echt hofleverancier is. Dave Grohl staat namelijk niet alleen met Foo Fighters in de lijst, ook Nirvana is veel vertegenwoordigd, en hij zit achter de drums op 'No One Knows'!

En dat zorgde voor een bijzonder moment bij de Grammy's van 2003. De Grammy voor Best Hard Rock Performance ging dat jaar namelijk naar 'All My Life' van Foo Fighters, terwijl 'No One Knows' ook genomineerd was. Iets waar Queens-frontman Josh Homme en Grohl later vast nog wel woorden over hebben gewisseld. Homme had het nummer namelijk al jaren klaarliggen. "We hebben geduld met muziek. Soms moet je het even laten liggen, en blijkt het nummer zich jaren later als vanzelf te schrijven", legt hij uit. 'No One Knows' lag dus langer dan vijf jaar klaar.

EDITORS – PAPILLON

Henri Charrière is een naam die je wellicht weleens voorbij hebt zien komen in de bibliotheek of in video's over bijzondere mensen. Charrière was namelijk een schrijver en crimineel, een combinatie die niet direct voor de hand ligt. In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw leefde hij in Parijs van kleine diefstallen, wat vooral een gevolg was van zijn heftige jeugd. Zijn vader raakte gewond tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn moeder overleed niet lang daarna aan een besmettelijke ziekte. Toen Charrière vervolgens voor problemen zorgde op zijn kostschool, besloot zijn gehandicapte vader hem in te schrijven voor de marine.

Daar had hij echter absoluut geen zin in. Hij moest drie jaar dienen, maar dat werd aanzienlijk korter omdat hij opzettelijk zijn duim verminkte. De jaren daarna leefde hij van diefstal in Parijs, belandde hij in de gevangenis voor een moord die hij niet had gepleegd, en begon hij te schrijven aan een autobiografie met de titel 'Papillon', vernoemd naar de grote tatoeage op zijn borst.

Deze autobiografie werd beroemd en belandde ook in handen van Editors-frontman Tom Smith. Het boek inspireerde de track die we inmiddels allemaal luidkeels meezingen!

NIRVANA – SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

Het verhaal van 'Smells Like Teen Spirit' zit vol toevalligheden. Kurt Cobain was bezig een liedje te schrijven dat hij zelf beschreef als een poging om The Pixies na te bootsen. Dat het uiteindelijk de grootste hit van de band zou worden, had hij toen zeker niet verwacht. Anders had hij waarschijnlijk ook wel langer nagedacht over de titel.

Die ontstond namelijk door een tekst op de muur van Cobains appartement. Een goede vriendin van hem, Kathleen Hanna, had "Kurt smells like Teen Spirit" op zijn muur geschreven als een grapje over dat Cobain naar een meisje zou ruiken. Teen Spirit was namelijk een populair deodorantmerk, maar dat wist de Nirvana-frontman niet. Toen hij de tekst zag staan, was hij niet beledigd, maar vond hij het juist een toffe songtitel. Eentje die revolutionair klonk en achteraf ook bleek. Pas maanden later kwam hij erachter dat het eigenlijk ging om een deodorant voor tienermeisjes, maar toen was 'Smells Like Teen Spirit' al een begrip wereldwijd.

DE STAAT – WITCH DOCTOR

Als 'Witch Doctor' voorbij komt, denkt menig festivalbezoeker aan de circlepit. Het is inmiddels een traditie die ontstaat tijdens optredens van de band, allemaal geïnspireerd door de bijbehorende videoclip, waarbij De Staat-frontman Torre Florim door geanimeerde figuren op soortgelijke wijze wordt omringd. Alleen heeft het lang geduurd voordat die traditie een beetje van de grond kwam. Florim had het idee al lange tijd in zijn hoofd. "Ik ontdekte veel religieuze dansen, waarbij er heel synchroon wordt bewogen," vertelde hij ooit. "Dat vond ik een heel vet idee."

En dus ging hij om tafel met de makers van de video, die hem waarschijnlijk paniekerig hebben aangekeken. Het animeren van zo'n grote groep mensen kost namelijk heel veel tijd en is vooral ook heel moeilijk. "Zeker als je geen Hollywoodstudio achter je hebt," geeft Florim inmiddels ook toe. Maar de video moest en zou er komen, zoals hij het in zijn hoofd had. Er werd twee jaar aan gewerkt, met succes. Want niet alleen ontstond de circlepit-traditie, maar de video kreeg ook meerdere internationale prijzen, waaronder een Edison voor beste videoclip!

STEMMEN

De komende tijd bepaal jij welke van deze tracks bovenaan komt te staan in de KINK 1500. Stem hier op jouw favoriet en download ook meteen de campagneposter om iedereen te overtuigen van jouw keuze!

Datum

27 oktober 2023

SHARE

NU op KINK

Jack White

You Got Me Searching

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje