Stuur ons een berichtje

lp's die 't kort houden

De KINK Album Top 1000 houdt het eerlijk. Ongeacht hoe lang of kort een album is, elke plaat krijgt twee tracks op de radio. Dit betekent dat albums korter dan een half uur een groter deel van hun totale looptijd kunnen tentoonstellen.

#390 RAMONES - RAMONES

Het zal je niet verbazen dat Punk in deze lijst van korte albums overheerst. De Ramones gaven in 1976 met een album van 29 minuten en 14 seconden de toon aan. Bovendien weten de grootouders van de punkrock veel meer tracks op een album te proppen dan dan moderne erfgenamen zoals Frank Carter and the Rattlesnakes. Het titelloze debuut van de Ramones telt maarliefst veertien tracks met een gemiddelde duur van ongeveer twee minuten. 

#488 THE HIVES - VENI VIDI VICIOUS

Heel lang leek het erop dat The Hives hun eer konden behouden. In het verleden waren de Zweden degenen met het kortste album in de KINK Album Top 1000, maar er is nu een groepje jonge honden die onder de 27:55 van Veni Vidi Vicious door is gekopen. Hate to Say I Told You so, maar ook deze heerschappij is tot een einde gekomen. 

#605 WEEZER - WEEZER (THE GREEN ALBUM)

Vergeet hits als 'Buddy Holly' en 'Say it Aint So'. Het groene album van Weezer heeft de track met verreweg de meeste streams: "Island in the Sun." Tel hier het succes van 'Haspipe' bij op en de enige conclusie is dat de band blijkbaar voor kwaliteit boven kwantiteit gegaan. Groen is het kortste album van de band, maar niet de hoogste in de KINK Album Top 1000. Dat is het blauwe album, op nummer #113. 

EERVOLLE VERMELDINGEN

Er staan niet veel albums korter dan 30 minuten in de KINK Album Top 1000, maar daar bovenop komen een aantal platen die ook deze top 5 niet hebben gehaald. Het debuut van The Undertones is bijvoorbeeld een half minuutje langer dan dat van de Ramones. Written & Directed van Black Honey heeft een totale looptijd van 30 minuten en 31 seconden. Daarbij hadden Ramones bijna twee albums in deze lijst. Als ze Road to Ruin een track korter hadden gehouden, zouden ze de 30 minuten niet zijn gepasseerd. 

#240 FRANK CARTER AND THE RATTLESNAKES - STICKY

Was jij afgelopen najaar ook bij de KINK Presents shows van Frank Carter And The Rattlesnakes? Dan heb je waarschijnlijk een groot deel van dit album live gehoord. Het meest recente wapenfeit van deze Britse Punk band duurt 28 minuten en 32 seconden, twee seconden korter dan The Green Album van Weezer. De langste van de tien tracks op Sticky, 'Cupid's Arrow' is met 3:33 meer dan 12% van het totaal. 

#592 RAMKOT - IN BETWEEN BORDERLINES

Onze vrienden van Ramkot hebben het geflikt: Hun debuutalbum In Between Borderlines is de kortste plaat in de hele KINK Album Top 1000. Met, acht tracks en een totale tijd van 25 minuten en 59 seconden kiezen de Belgen kwaliteit over kwantiteit. Tracks als 'Exactly What You Wanted' en 'Heart Shaped Mind' halen je binnen, en de laatste track, 'One More' voegt de daad bij het woord: zet dat album nog maar een keer aan! 

Datum

19 juli 2023

SHARE

NU op KINK

Lenny Kravitz

Are You Gonna Go My Way

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje