Stuur ons een berichtje

KINK Review: Disclosure - Energy

Disclosure heeft een nieuw album uit en wie kan dit beter recenseren dan onze eigen danskoning Stefan Koopmanschap (Klub KINK)

Disclosure. De Engelse electronica-act van de twee broertjes Lawrence gaat al even mee. Opgericht in 2010 en met hun eerste succes met 'Latch' in 2012 en met flinke hits met 'White Noise', 'You & Me' en 'When The Fire Starts To Burn' is er een belangrijke rode draad in hun carrière te vinden: Ze vinden het heel erg leuk om samen te werken met andere muzikanten. Daarbij schuwen ze een poppy sound niet. Op hun eerste album Settle in 2013 werkten ze bijvoorbeeld samen met Sam Smith, AlunaGeorge, Eliza Doolittle en London Grammar. In 2015 was het voor Caracal onder andere de beurt aan The Weeknd, Gregory Porter, Lorde en (wederom) Sam Smith. En ook voor het nieuwe album zullen we weer veelvuldig gasten zien langskomen.

Muzikale ontwikkeling

Disclosure begon vooral met muziek in de deep house en garage. Dat is al goed te horen bij de eerste hit 'Latch':

Ook bij de hits erna was het altijd vooral de deep house/garage die een duidelijke invloed was voor de heren uit Surrey.

Voor het nieuwe album ENERGY lijkt het erop dat er een bepaalde ontwikkeling is doorgegaan. Voorafgaand aan het starten van dit album heeft Disclosure een jaar "pauze" gehad om te focussen op een aantal andere projecten, maar het lijkt erop dat ze met hernieuwde energie (pun intended) aan het werk konden.

Meer werelds

Het nieuwe album klinkt een stuk meer werelds aan. Hoewel de roots van Disclosure nog steeds duidelijk hoorbaar zijn (bijvoorbeeld in tracks als Ecstasy en Get Close) is er duidelijk een combinatie gemaakt met andere muziekstijlen. Hier en daar heeft het een meer feestelijke stemming (bijvoorbeeld bij titeltrack ENERGY), op andere momenten is het meer tribal (denk aan Etran (waarop ze de samenwerking aangingen met tuareg band Etran Finatawa). En dan is er ook nog de R&B sound van Birthday. Veel variatie dus.

Een grote verrassing was dit overigens niet. In aanloop naar dit album bracht Disclosure al een EP uit genaamd Ecstasy, en daarop stonden al 5 hele gevarieerde tracks (die overigens allemaal ook op het album weer terugkomen).

De samenwerking blijft

Wat niet verandert is de wil om samen te werken met artiesten. Ook op ENERGY staan weer de nodige samenwerkingen. Zo werkte Kelis mee aan Watch Your Step, de eerste track van het album, en vinden we slowthai op de track My High. Met de Amerikaanse zanger Khalid staan zelfs twee samenwerkingen op ENERGY: Know Your Worth en Talk. Combineer dat met de minder te verwachten samenwerking met de eerder genoemde tuareg band Etran Finatawa en de vele andere samenwerkingen, en je krijgt ENERGY.

Voor ieder wat wils

Voor mensen die Disclosure al jaren volgen zal ENERGY voelen als een frisse maar herkenbare wind. Voor de mensen die nog niet zo veel van Disclosure kennen is ENERGY een prima kennismaking met de muziek van Disclosure. Zowel vanuit dance liefhebbers als popliefhebbers is er in ENERGY wel iets fijns te vinden.

Tracklisting ENERGY:

1.1 Watch Your Step (met Kelis)
1.2 Lavender (met Channel Tres)
1.3 My High (met slowthai)
1.4 Who Knew? (met Mick Jenkins)
1.5 Douha (Mali Mali) (met Fatoumata Diawara)
1.6 Fractal (Interlude)
1.7 Ce N'est Pas (met Blick Bassy)
1.8 ENERGY
1.9 Thinking 'Bout You (Interlude)
1.10 Birthday (met Kehlani & Syd)
1.11 Reverie (met Common)
2.1 Ecstasy
2.2 Tondo (met Eko Roosevelt)
2.3 Expressing What Matters
2.4 Etran (met Etran Finatawa)
2.5 Get Close
2.6 Know Your Worth (met Khalid)
2.7 Talk (met Khalid)
2.8 Birthday (Disclosure VIP Mix) (met Kehlani & Syd)
2.9 Birthday (MJ Cole Remix) (met Kehlani & Syd)

Datum

8 september 2020

SHARE

Stuur ons een berichtje