Stuur ons een berichtje

KINK Icon Top 150: Lou Reed

Als soloartiest scoorde hij een aantal grote hits, maar nog belangrijker was hij misschien wel als frontman van The Velvet Underground. Een band die tijdens het bestaan niet heel veel succes had, maar die later als één van de meest invloedrijke bands uit de muziekgeschiedenis zou gelden.

Lewis Allen Reed werd geboren in Brooklyn op 2 maart 1942. Hij groeide op in een Joods gezin. Zijn grootouders waren uit Rusland gevlucht vanwege het daar heersende antisemitisme en zijn vader had zijn achternaam van Rabinowitz veranderd in Reed. Zijn zus zou later zeggen dat Reed als kind niet erg sociaal was en zich alleen bezig hield met dingen die hij leuk vond. Zo luisterde hij veel naar de radio waar hij rock 'n roll ontdekte. Ook leerde hij zichzelf gitaar spelen.

ELEKTROCONVULSIETHERAPIE

Nadat Lou in 1958 met zijn bandje The Jades meedeed aan een talentenjacht op school, mocht hij zijn eerste muziek opnemen. Hij ontdektde dat hij muzikant wilde worden, maar kwam daarmee in conflict met zijn ouders. Zo heftig dat hij op een gegeven moment doorsloeg. Zijn ouders besloten dat er maar één oplossing was, elektroconsulvietherapie. Dit is een therapie waarbij er met stroomschokken door het hoofd geprobeerd wordt om gedrag te veranderen. Reed heeft vooral zijn vader altijd verantwoordelijk gehouden voor het trauma dat hij hieraan over hield en schreef er de track 'Kill Your Sons' over. 

THE VELVET UNDERGROUND

Na zijn moeilijke jeugd verhuist Reed naar New York om te werken als een songwriter voor Pickwick Records. Daar ontmoette hij John Cale, toen hij een nummer had geschreven waarin het label wel een potentiele hit zag. Tijdens de sessie die volgde was Cale teleurgesteld vanwege het niveau van Reed, maar hij was wel onder de indruk van het eerdere werk dat hij toen al geschreven had. 

De twee trokken bij elkaar in en nodigde Lou's vriend Sterling Morrison en buurman Angus MacLise uit, waarmee The Velvet Underground een feit was. MacLise bleef alleen niet lang bij de band, omdat hij geen geld wilde aannemen voor de kunst die hij maakte en dus geen gigs wilde spelen. Hij werd vervangen door Moe Tucker.

De band wist niet direct bekendheid te vergaren, totdat ze kunstenaar Andy Warholl leerde kennen. Hij werd de manager van de band, waardoor ze iets meer aanzien kregen. Toch behalen ze tijdens hun bestaan niet al te veel comerciele successen. Later worden ze wel aangeduid als één van de meest invloedrijke bands voor de rockmuziek.

 

REED SLAAT BOWIE

Begin jaren 70 valt The Velvet Underground uit elkaar. Reed besluit terug te gaan naar zijn ouders en begint daar aan een baan als typist bij zijn vaders accountantskantoor. Toch verlaat hij de muziek niet en in 1971 krijgt hij een platencontract bij RCA Records. Op zijn debuutalbum staan verschillende onuitgebrachte Velvet Underground nummers, maar ook nu wil het nog geen commercieel succes worden.

Dat lukt pas als hij het album Transformer uitbrengt. Geproduceert door David Bowie en Mick Ronson weet Lou Reed eindelijk een groot publiek te bereiken. Vooral de single 'Walk On The Wild Side' doet het goed. Toch is de dankbaarheid nog niet van de zanger af te lezen. Sterker nog, tijdens een late vergadering slaat hij David Bowie nadat Bowie had gezegd dat Reed moest veranderen om het ooit nog mogelijk te maken om samen te werken.

 

OVERLIJDEN

En zo blijft het leven van Lou Reed in pieken en dalen gaan. Het ene moment scoort hij commerciele successen, het volgende moment raakt hij zijn muziek aan de straatstenen niet kwijt. Eind jaren 70 komt hij terecht in een zware alcohol en drugsverslaving, maar in de jaren 80 heeft hij dit overwonnen. In de jaren 90 komt hij weer een paar keer samen met The Velvet Underground en in de jaren 00 blijft hij experimenteren met muziek. Maar in 2013 overlijd hij. Na jaren last te hebben gehad van hepatitis en diabetis krijgt hij dat jaar ook leverkanker. In eerste instantie lijkt hij hier succesvol aan te zijn geopereerd, maar op 27 oktober overlijd hij aan een leverziekte op 71-jarige leeftijd. 

Vanuit heel de muziekwereld komen eerbetonen aan Lou Reed. David Pyrne, Iggy Pop, Lenny Kravitz en zelfs David Bowie, met wie hij slaande ruzie had gehad, bewezen hem een laatste eer. Pearl Jam droeg het nummer 'Man of the Hour' aan hem op tijdens hun show die avond, The Killers speelde 'Pale Blue Eyes'  van The Velvet Underground en The Arctic Monkeys speelde hun versie van 'Walk On The Wil Side'. Op 14 november kwam daar nog een drie uur durende herdenking bij, waarbij fans bij elkaar kwamen in New York om de muziek van Lou Reed te draaien. 

KINK ICON TOP 150

Van 19 tot en met 21 februari hoor je op KINK de Icon Top 150 met daarin jouw favoriete KINK artiesten. Via kink.nl/voting kun je stemmen en als het aan KINK-dj Tim Op het Broek ligt komt Lou Reed zeker in die lijst terecht. "Mijn duistere metgezel. Altijd op z'n hoede. Nooit comfortabel. Poëzie van de straat", omschrijft Tim de muziek van Lou Reed. "Verhalen gevonden tussen het vuilnis. In gesprek met het uitschot, de verstotenen, de losers. De grootste rock 'n roll journalist die ooit heeft geleefd. Als mens vaak een beest en doodeng. Als kunstenaar onnavolgbaar. En kijk je verder dan 'the wild side', dan zie je hoe romantisch hij eigenlijk was. Maar altijd romantiek met een flinke doorn."

Datum

17 februari 2021

SHARE

NU op KINK

Green Day

Know Your Enemy

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje