Stuur ons een berichtje

KINK Icon: Pearl Jam

Pearl Jam's 'Black' stond bovenaan in de KINK 1500 en alleen al daarom zijn ze met recht een KINK Icon te noemen. Maar ook vanwege het meest succesvolle debuutalbum ooit en maar liefst 17 noteringen in de KINK 1500 van 2019. Dit is het verhaal van Pearl Jam.

ONTSTAAN 

Eind jaren '80 zaten Stone Gossard en Jeff Ament in de band Mother Love Bone. Deze band viel uit elkaar na het overlijden van zanger Andrew Wood.

Ament en Gossard besloten samen verder te gaan en vroegen Mike McCready mee te spelen. Nu zocht het trio nog een zanger. Via Jack Irons (voormalige Red Hot Chili Peppers drummer) kreeg ene Eddie Vedder uit San Diego te horen dat ze iemand zochten. Vedder schreef wat lyrics (later te horen in 'Alive', 'Once' en 'Footsteps') en nam de vocalen op. Binnen een week was de rest van de band om, verhuisde Vedder naar Seattle en was officieel bandlid. Huidige drummer Matt Cameron kwam pas later bij de band. In eerste instantie was de drumposititie de flexplek van de band: voorgangers van Cameron waren Dave Krusen, Matt Chamberlain, Dave Abbruzzese en Jack Irons.

In maart 1991 ging de band de London Bridge Studios in Seattle binnen om te beginnen aan hun magnum opus (maar dat wisten ze zelf nog niet). 

TEN 

In augustus 1991 bracht Pearl Jam debuutalbum Ten. Met onder andere singles 'Even Flow', 'Alive', 'Jeremy' en 'Oceans'. De verkoop van het album kwam wat traag op gang, maar daarna werd het een gigantisch succes. De clip van 'Jeremy' werd erg veel gedraaid op MTV (waar ze later veel moeite mee hadden). Opvallend genoeg is 'Black' (die nummer #1 in de KINK 1500!) nooit als single uitgebracht. 

DOORBRAAK

Met het succes van Ten werd Pearl Jam een belangrijk lid van de grunge- beweging in Seattle, samen met Alice in Chains, Nirvana en Soundgarden. Bij Ten hoorde een uitgebreide tour, waarmee de band zich nog populairder maakte bij het grote publiek. Pearl Jam stond in 1992 onder andere op Pinkpop, waarbij Vedder een inmiddels legendarische sprong in het publiek maakte tijdens 'Porch'. Pearl Jam en Pinkpop zouden na dit optreden altijd een band hebben, de band sloot zelfs de 50ste verjaardag van het festival af. 

MTV UNPLUGGED EN LABELDRUK

In 1992 verscheen Pearl Jam in de successerie van MTV: Unplugged. Ondertussen werd de band wat ongemakkelijk van hun succes. Pearl Jam ontving 4 prijzen tijdens de MTV Video Music Awards voor 'Jeremy', maar daarna weigerde de band een video te maken voor 'Black'. Dit ondanks de grote druk van het label. Vedder was van mening dat het concept van muziekvideos luisteraars ervan weerhield om hun eigen interpretaties van een nummer te bedenken. 

VS. EN VITALOGY

In 1993 ging Pearl Jam de studio in voor de opvolger van Ten. Ook VS., met singles 'Go', 'Daughter', 'Animal' en 'Dissident' werd een groot succes. Nog meer dan tijdens Ten verzette de band zich tegen hun label en weigerde interviews te geven en videoclips te maken. Ook begon Pearl Jam in deze tijd hun strijd tegen Ticketmaster en stelde een limiet op de ticketprijzen. 

Tijdens de VS. tour schreef Pearl Jam het merendeel van de tracks voor derde album Vitalogy (met onder andere 'Spin The Black Circle' en 'Immortality') en bracht dit in november 1994 uit. Het album werd de op een na snelst verkochte cd in de geschiedenis, met meer dan 877.00 verkochte exemplateren in de eerste week. De band zette met de Vitalogy tour de boycot tegen Ticketmaster voort. 

ROSKILDE 

Na Vitalogiy werd het wat rustiger rondom de band. Een jaar lang treed de band niet meer op. Daarna volgen de album No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000) en Riot Act (2002), waarbij bij elk album uitgebreid werd getourd. 

In 2000 speelt Pearl Jam op het Roskilde festival in Denemarken. Tijdens dit optreden komen negen fans om het leven door verdrukking. Het dramatische incident heeft een enorme impact op de band. De resterende shows in Europa worden gecanceld, maar op advies van Pete Townshend gaat de Amerikaanse tour wel door, omdat het voor de verwerking essentieel is. Op eerstvolgende album Riot Act staat het nummer 'Arc', waarop de negen uithalen een eerbetoon zijn aan de negen omgekomen personen. In 2007 stond Pearl Jam in het Gofferpark in Nijmegen, daar droegen ze 'Better Man' op aan de Nederlandse fan die bij in Roskilde omkwam. 

FRIENDS & INTERVIEWS 

Na 2006 treedt de band meer dan ooit naar buiten, treden ze op bij onder andere Saturday Night Live, VH1 Storytellers en David Letterman. In deze periode werd ook de laatste aflevering van de succesvolle tv-serie Friends uitgezonden. Het is het eerste programma dat muziek van Pearl Jam mag gebruiken. In de laatste aflevering zat een fragment van het nummer 'Yellow Ledbetter'. Ook solo projecten lijken goed te gaan. In 2007 schreef Eddie Vedder de volledige soundtrack voor de film Into The Wild

BACKSPACER 

Vanaf 2009 lijkt Pearl Jam alle bezwaren van de beginjaren achter zich te laten en staat muziek en plezier voorop. In september 2009 brengt de band Backspacer. Er wordt (voor het eerst in lange tijd) een videoclip gemaakt voor eerste single 'The Fixer'. Daarnaast staat op Backspacer 'Just Breathe', een inmiddels klassieker, die ook bij het grote publiek enorm populair is. 

POLITIEK & GIGATON 

Na Backspacer brengt de band nog Lightning Bolt (2013). Maar storten ze zich ook op hun priveleven én voornamelijk het live spelen. De live reputatie van de band is gigantisch. Geen enkele show en setlist lijkt het zelfde. Dat bewezen de laatste shows van de band in de ZiggoDome (2018), waarbij dag 1 en dag 2 compleet verschilden. Dit verklaart ook waarom de band wereldwijd gevolgd wordt door een enorme fanbase. 

Gedurende hun carriere heeft Pearl Jam zich altijd druk gemaakt om politieke kwesties. Pearl Jam heeft zich duidelijk uitgesproken tegen huidige President Trump en voert altijd uitgebreid campagnes rondom de verkiezingen om te gaan stemmen. Dit jaar maakte zelfs Eddie Vedder er een Instagram account voor aan. 

In 2020 bracht Pearl Jam elfde studioalbum Gigaton, met onder andere 'Dance of The Clairvoyants' en 'Superblood Wolfmoon'. Bij het album hoorde een wederom een tour, maar door corona is deze opgeschort. Shows in de ZiggoDome zijn verplaatst naar 2021 en eerder werd bekend dat Pearl Jam in 2021 de afsluiter is van het Pinkpop festival. 

KINK 1500

Pearl Jam stond vorig jaar 17 keer in de KINK 1500. 'Black' werd door de KINK luisteraars verkozen tot meest populaire track en stond op #1. 'Alive' valt net buiten de top 10 en staat op #11. Alle andere tracks stonden in de top 400 van de lijst. Laagste notering was voor 'Amongst The Waves' op #385. 

Wil jij Pearl Jam dit jaar weer terug horen in de KINK 1500? Breng dan snel je stem uit via KINK.nl/1500

Datum

7 oktober 2020

SHARE

NU op KINK

Green Day

Know Your Enemy

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje