Stuur ons een berichtje

KINK ICON: PARAMORE

In de zeroes kreeg de pop-punk wereld een schop onder z'n hol. Waar de songs van Sum 41 en Blink-182 stijf staan van puberale grapjes laat Paramore een ander geluid horen. Strakker, melodischer en met een iconisch boegbeeld. Een kleine vrouw met een grote stem: Hayley Williams.

Voordat Paramore officieel begon zong Williams in een funk coverband samen met aanstaande Paramore-bassist Jeremy Davis en een gemeenschappelijke vriend. Ondertussen oefenen de broers Zac en Josh Farro met hun gitaar- en drumwerk. Het viertal ontmoet elkaar in 2002 op een bijeenkomst voor tieners die thuisonderwijs krijgen. Met een gedeelde passie voor muziek was een kersverse vriendschap geboren. 

GEEN POP PRINSES

Een talent scout had zijn oor al op de jonge Hayley laten vallen en bood haar een platencontract bij Atlantic Records aan, maar Williams was koppig. Ze had geen zin om een standaard Top 40 pop-prinsesje te worden. De platenmaatschappij gaf Williams haar zin en liet de band tekenen bij alternatief sub-label Fueled By Ramen. In 2005 kwam de band met hun debuut All We Know is Falling

Het pop-prinses personage komt terug in de videoclip van 'Misery Business,' de onmiskenbare doorbraakhit van Paramore. Deze track bevestigde Williams en haar mannen als de alternatieve tegenhanger van alle andere vrouwen in de Top 40, en het vrouwelijke antwoord op de jongens in punk rock. Mede dankzij de hitsingle was het tweede Paramore album Riot! een ongekend succes.  

WIE HET LAATST LACHT...

Na hun werk aan de Twilight Soundtrack en het derde album werd de sfeer grimmig binnen de band. Gitarist Josh Farro en drummer Zac Farro verlieten de band. Hierbij haalde Josh het verleden rondom de platenlabels boven water. Hayley zou de rest van Paramore als haar achtergrondband behandelen en het hele project zou een groot product van een major label zijn. Het contract van Williams bij Atlantic, terwijl de rest op Fueled By Ramen zat, hielp de zangeres hierin niet mee. in 2015 verliet ook bassist Jeremy Davis de band, na een romeligge rechtzaak. Hayley Williams bleef als laatste originele lid achter. 

Maar niet voor lang! Met de aankondiging van album nummer vijf, After Laughter, kwamen ook de geruchten dat drummer Zac terug bij de band zou zijn. Foto's op sociale media bevestigen dat Farro op z'n minst de drumpartij voor de nieuwe plaat op zich neemt, en later komt het hoge woord eruit: Zac Farro is terug bij Paramore. Ondertussen neemt Hayley afstand van de hit 'Misery Business' in verband met de vrouwonvriendelijke teksten. Deze breuk met het verleden, het nieuwe geluid op album After Laughter en de hit 'Hard Times' worden gezien als de wedergeboorte van de band.

Inmiddels is Paramore een aantal zij-stapjes en soloplaten verder en zijn de contractuele en legale onenigheden wat op de achtergrond geraakt. De stoelandans van bandleden lijkt ook ten einde te zijn gekomen, met een stabiel trio bestaande uit zangeres Hayley Williams, drummer Zac Farro en gitarist Taylor York. Daarbij is Hayley tijdens een duet met Billie Eilish op Coachella terug gekomen op het besluit 'Misery Business' niet meer live te spelen. Het wachten is op zesde album This is Way, waarvan het eerste geluid inmiddels is verschenen. Het lijkt erop dat Paramore na twintig jaar eindelijk in comfortabel vaarwater terecht is gekomen. 

KINK 1500

Paramore stond vorig jaar met 6 nummers in de KINK 1500. De doorbraakhit 'Misery Business' is op #282 de hoogste notering. Verder staan o.a. 'Hard Times' en 'Ignorance' in de lijst. Wie weet waarmee Willims en haar mannen volgend jaar de lijst binnen stormen. Benieuwd hoe hoog Paramore dit jaar eindigt? Luister dan vanaf 17 oktober naar de KINK 1500.   

Datum

29 september 2022

SHARE

NU op KINK

Muse

Supermassive Black Hole

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje