Stuur ons een berichtje

KINK ICON: Metallica

De Amerikaanse band Metallica bestaat al meer dan veertig jaar en is een van de meest succesvolle heavy metal bands allertijden. Metallica wordt gezien als één van de grondleggers van thrash metal en is tevens één van de meest succesvolle commerciële bands ter wereld. Tijd om het verhaal van deze KINK Icon's eens goed uit te pluizen.

GEZOCHT: METAL MUZIKANTEN OM TE JAMMEN

In 1981 plaatst drummer Lars Ulrich een advertentie in een krant in L.A.: Hij zoekt andere metal muzikanten om te jammen. Tussen de reacties zit onder andere een bericht van gitarist James Hetfield. Tegelijkertijd wist Ulrich dat er een metal compilatie album wordt gemaakt bij het label Metal Blade Records. Hij vraagt de founder van het label of hij een nummer voor het album kan opnemen. Dit mag, en dus regelt Ulrich dat Hetfield en gitaar speelt voor een track op het compilatie album. Hiervoor wordt de band Metallica opgericht op 28 oktober 1981.

In reactie op een advertentie komen Ulrich en Hetfield in contact met Dave Mustaine als mogelijke gitarist voor Metallica. Nadat het duo zijn uitgebreide en dure gitaar apparatuur ziet is hij meteen aangenomen. In 1982 neemt Metallica hun eerste eigen nummer op, ‘Hit the Lights’. Er ontstaat veel buzz rondom het nummer en in 1982 speelt de band hun eerste gig in Radio City, California. Live blijkt de band een groot succes, ze worden gevraagd om te openen voor de Britse heavy metal-band Saxon: dit wordt Metallica’s tweede optreden.

CLIFF BURTON EN KIRK HAMMETT

In 1982 gaan Ulrich en Hetfield naar een show van de band Trauma en zien daar bassist Cliff Burton in de band spelen. Ulrich en Hetfield waren zo onder de indruk van zijn werk dat ze hem meteen vragen om in Metallica te spelen. Uiteindelijk gaat Burton akkoord als ze besluiten de band te verhuizen naar San Francisco. In 1983, vlak voor opnames van het debuutalbum beginnen, wordt gitarist Dave Mustaine ontslagen vanwege agressief gedrag en zijn drugs- en alcohol gebruik. Hij wordt (vrijwel direct) vervangen door Exodus-gitarist Kirk Hammett, die samen met Hetfield en Ulrich tot de dag van vandaag in Metallica zitten.

Het album, Kill ‘Em All (1983), is in eerste instantie geen financieel succes maar zorgt er wel voor dat Metallica een groeiende fanbase krijgt in de underground metal scene. Metallica tourt met het album, en staat onder andere op het Aardschok Festival in Zwolle, voor 7000 man.

HET VERLIES VAN BURTON

Metallica brengt zijn tweede album, Ride The Lightning (1984), en derde album Master of Puppets (1986), uit. Tijdens de Europese tour die volgde na deze releases raakt de band betrokken bij een auto ongeluk. De chauffeur van de tourbus verliest onderweg in Zweden de controle over de bus, waardoor de bus van de weg is raakt en meerdere keren over de kop gaat. Gelukkig hebben Ulrich, Hammett en Hetfield geen serieuze verwondingen, maar Burton komt vast te zitten onder de bus en overlijdt aan dit ongeval.

Met het overlijden van Burton is het even onduidelijk of de band zal voorbestaan. Uiteindelijk besluit de band dat Burton waarschijnlijk zelf zou willen dat ze zouden doorzetten. Met de goedkeuring van de familieleden van Burton gaat de band op zoek naar een vervanger. De band brengt een film uit als ode aan Cliff Burton: Cliff ’Em All, met verzamelde beelden van Cliff in Metallica en home video’s. Als bassist wordt Jason Newsted aangenomen.

COMMERCIEEL SUCCES

In 1988 brengt Metallica het eerste album na Burton’s overlijden uit: …And Justice For All. Het album is een commercieel succes en krijgt een Grammy nominatie maar ontvangt deze tegen alle verwachtingen in niet. In 1990 duikt Metallica opnieuw de studio in om hun volgende album te maken. Het proces is lastig, het album wordt uiteindelijk drie keer gemixt en de bandleden zeggen vaak dat het album ook drie huwelijken heeft gekost. Hetfield, Newsted en Ulrich zitten alle drie middenin een scheiding tijdens de opnames van dit album.

Desalniettemin wordt Metallica (1991), ook wel bekend als The Black Album, het meest succesvolle album van de band. Hits als ‘Enter Sandman’, The Unforgiven’ en ‘Nothing Else Matters’ staan allemaal op dit album. Het wordt het 25ste best verkochte album in Amerika, en staat bij release op nummer 1 in tien verschillende landen.

De muziek die Metallica door de jaren heen uitbrengt zorgt voor een legacy. Met de snelle tempos die gebruikt worden in de muziek, belangrijke instrumentale delen en bijna aggressieve houding wordt Metallica gezien als één van de vier belangrijke grondleggers van het genre ‘thrash metal’ (samen met Anthrax, Slayer en Megadeth – een band gevormd rondom oud Metallica-gitarist Dave Mustaine).

SOME KIND OF MONSTER

In 2001 verlaat bassit Jason Newsted de band. Hij raakt in conflict met Hetfield over zijn zijproject EchoBrain. Zelfs zonder bassist begint de band aan opnames van een nieuw album, maar ze zoeken hulp van een therapeut om de samenwerking in een band vol botsende karakters te begeleiden. Deze gesprekken en het proces van het maken van het album St. Anger (2003) zijn opgenomen en verschenen als documentaire, Some Kind of Monster. Aan de hand van deze beelden laat Hetfield zichzelf opnemen in een afkickkliniek. Als Hetfield nuchter terugkeert brengt de band het album uit en nemen ze hun huidige bassist, Robert Trujillo, aan.

Na een periode van wat experimenteren met het geluid en verschillende muziekgenres, keert Metallica terug naar het bekende Thrash Metal-geluid met hun negende studio album Death Magnetic (2008). Los van experimenteren in muziek, en andere vormen van media (Metallica heeft ook verschillende films uitgebracht), is Metallica ook uitgesproken geweest in de beginperiode van het illegaal downloaden. Vanwege een uitgelekt nummer in 2000 kwam Metallica erachter dat hun hele muzikale catalogus gratis te downloaden was via Napster. Metallica klaagt Napster aan en de zaak wordt uiteindelijk buiten de rechter om opgelost.

GEKKE DINGEN

Recentelijk kreeg de band opeens een enorme boost in populariteit. De immens succesvolle Netflix serie gebruikte 'Master of Puppets' waarna de luistercijfers door het dak schoten. In een epische scene speelt het heavymetal minnende personage Eddy de solo uit het nummer om monsters af te leiden. De track uit 1986 werd zo een van de heetste tracks van 2022. De solo werd voor de serie opnieuw ingespeeld door niemand minder dan Rob Trujillo's zoon!

KINK 1500

Vorig jaar stond Metallica met maarliefst 14 tracks in de KINK 1500. De hoogste notering was voor 'Master of Puppets' op nummer 4. Met hordes nieuwe fans door Stranger Things zou 'Master of Puppets' weleens de nieuwe nummer één worden. Heb jij al gestemd? Ga naar kink.nl/1500 en luister van 17 tot 28 oktober naar de KINK 1500

Datum

30 september 2022

SHARE

NU op KINK

Green Day

Know Your Enemy

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje