Stuur ons een berichtje

KINK ICON: Linkin Park

Één van de grootste Amerikaanse alternatieve rockbands van de zeroes is Linkin Park. De band kwam tot stand in de tijden van nu-metal en stond bekend om de sterke combinatie die de bandleden ze maakten tussen heavy metal en hip hop, zowel als de sterke en karakteristieke vocalen van zanger Chester Bennington. Dit is het verhaal van KINK Icons Linkin Park.

XERO

Linkin Park begint in 1996 als Xero, als schoolgenoten Mike Shinoda, Brad Delson en Rob Bourdon besluiten samen een band te vormen. Na de middelbare school komen Joe Hahn, Dave 'Phoenix' Farrell en Mark Wakefield bij de band en maken ze een demo-tape met vier tracks. Echter, het lukt de band maar niet om door te breken en frustraties lopen up. Mark Wakefield, dan de vocalist, verlaat de band op zoek naar andere kansen.

In 1998 komt de band in contact met Chester Bennington, die net gestopt is met zijn vorige band, Grey Daze. Met Bennington voelt de band compleet en ze besluiten een nieuwe naam aan te nemen, vanwege de chemie tussen de vocalen van Chester Benning en Mike Shinoda: Hybrid Theory.

HYBRID THEORY

Hybrid Theory neemt een self-titled EP op, die redelijk wat buzz oplevert online. De band tekent als ontwikkelend talent bij Warner, en veranderen weer hun naam om verwarring met de bestaande band Hybrid te voorkomen. De naam Linkin Park komt als ode aan Lincoln Park in Santa Monica. Hoewel het label skeptisch was over de combinatie van metal en hip hop houdt de band voet bij stuk, en dat resulteert in het mega succesvolle debuutalbum: Hybrid Theory (2000)

Hybrid Theory wordt het bestverkopende album van 2001 en singles ‘One Step Closer’, ‘In the End’, ‘Papercut’ en ‘Crawling’ zijn allemaal succesvol. De laatste wint zelfs een Grammy Award voor Best Hard Rock Performance. Het album is ook genomineerd voor Best Rock Album en de band voor Best New Artist. In 2002 brengt Linkin Park een remix album van Hybrid Theory uit: Reanimation.

METEORA

In 2003 komt hun tweede studio album, Meteora, uit. Ook dit album is een succes, voor het einde van het jaar verkopen ze 3 miljoen exemplaren en de singles (onder andere, ‘Faint’, ‘Numb’, ‘Breaking The Habit’) worden wereldwijd opgepakt. Na dit album werken de bandleden een aantal jaar aan andere projecten, zoals een mash-up remix album met Jay-Z: Collision Course. De enige single van dit album, ‘Numb/Encore’, wordt een grote hit en wint een Grammy voor Best Rap/Sung Collaboration. Tijdens de Grammy Awards treden Linkin Park en Jay-Z op met Numb/Encore. Tijdens het optreden komt ook Paul McCartney het podium om een aantal coupletten van ‘Yesterday’ in het optreden te verwerken.

SAMENWERKING RICK RUBIN

Voor hun derde studio-album kiest de band ervoor om te gaan werken met Rick Rubin. In 2007 komt het album Minutes To Midnight uit. Voor het eerst stapt Linkin Park een beetje af van het bekende nu-metal geluid, Mike Shinoda’s raps zijn minder aanwezig en het is het eerste Linkin Park album mét gitaarsolo’s, maar desalniettemin is het album succesvol.

De samenwerking met Rick Rubin bevalt goed, en de band werkt nog tweemaal met hem aan albums. Volgende albums, A Thousand Suns (2010) en Living Things (2012) worden mede door hem geproduceerd, en we zien Linkin Park steeds meer experimenteren met hun geluid. In 2014 brengt de band het album The Hunting Party uit, wat qua geluid een terugkeer is naar rock voor de band.

ONE MORE LIGHT

In 2017 releaset de band hun zevende album, One More Light. Het is muzikaal gezien lichter, en gaat richting popmuziek. Hoewel sommige mensen enthousiast zijn, moeten sommige fans even wennen aan het geluid. Ze bestempelen de band als sell-outs. Op 20 juli 2017, halverwege de wereldwijde One More Light-tour, overlijdt Chester Bennington op 41-jarige leeftijd. Hij berooft zichzelf van het leven. 

Na het overlijden van Chester staat de muziekwereld en vooral Linkin Park stil bij het verlies en het gat dat hij achterlaat. In de Amerikaanse charts komen dertien-jaar-oude Linkin Park nummers opnieuw de hitlijsten in omdat ze zo vaak worden geluisterd. Op 18 september 2017 brengt Linkin Park een muziekvideo uit voor ‘One More Light’, opgedragen aan Chester.

Sinds 2017 heeft de band de tijd genomen om na te denken over de toekomst. Voorzichtig wordt er gesproken over of de band door gaat, en zo ja hoe? In april 2020 heeft bassist Dave Farrell laten weten dat de band bezig is met nieuwe muziek, dus er is wel een toekomst voor Linkin Park zonder Chester Bennington. Maar hoe die er precies uitziet, en wanneer we het kunnen horen is nog niet duidelijk.

KINK ICON WEEKEND

In het weekend van 4 t/m 6 februari hoor je op KINK het KINK Icon Weekend. Die vrijdag, zaterdag, en zondag draaien we op KINK de lijst met daarin de 150 grootste KINK Iconen volgens jou. Linkin Park is één van de artiesten die dat weekend vast en zeker voorbij zal komen. Stemmen op jouw favoriete artiesten (zoals dus bijvoorbeeld Linkin Park) kan via KINK.nl/iconweekend 

Datum

24 januari 2022

SHARE

Tags

#Linkin Park

NU op KINK

Hozier

Too Sweet

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje