Stuur ons een berichtje

KINK BLUS HOUR: Australië

Sinds oktober staat Australië in brand. Hoewel bosbranden daar wel vaker voorkomen zijn deze branden erger dan ooit te voren, ze houden langer stand en laten een gigantisch spoor van vernietiging achter.

Elk jaar kampt Australië met droogte en bosbranden. Door de hoge temperaturen ontstaat er in droge natuurgebieden brand en doordat er geen regen valt woekeren deze branden door. Het jaar 2019 was het warmste jaar in Australië ooit en ziet nu één van de grootste branden die Australië ooit heeft gezien. De grootst getroffen gebied is de staat New South Wales, waar onder andere Sydney en hoofdstad Canberra liggen, maar ook de staat Victoria, waar Melbourne ligt, heeft het zwaar te verduren. De branden hebben tot nu toe 25 mensen het leven gekost, ongeveer 2000 huizen zijn verwoest, 500 miljoen dieren zijn overleden en zo’n 61.000 vierkante kilometer is verbrand. Dat is meer dan twee keer het oppervlakte van België! 

"How can we dance when our earth is turning?

How do we sleep while our beds are burning?"

'Beds are Burning' - Midnight Oil

Naast de vreselijke ecologische impact die de brand heeft op de Australische maatschappij is er ook veel gezegd over de Australische politiek. Minister President Scott Morrison was een maandlang op vakantie in Hawaii terwijl zijn land in brand stond, en bleef volgens veel Australiërs veel te lang afwezig. Pas na weken van uitgesproken protest van zowel de bevolking als zijn politiek tegenstanders besloot Morrison zijn reis te verkorten en terug naar Australië te komen. Uit protest zijn de volgende posters door het land opgehangen.

Echter hebben de Aussies niet alleen een probleem met de vakantie van hun premier, het conflict zit dieper dan dat. Morrison heeft altijd volgens velen te lauw gereageerd op de branden, vooral omdat hij altijd zeer nonchalant is geweest over klimaatverandering. In december heeft Morrison nog uitgesproken dat hij niet denkt dat de branden voorkomen hadden kunnen worden wanneer hij de klimaatdoelstellingen van Australië had verhoogd. Daarbij gaf hij aan dat in zijn overweging meer doen tegen klimaatverandering roekeloos zou zijn.

Er zijn veel andere partijen die daarin Scott Morrison juist tegenspreken, zoals bijvoorbeeld het WNF. Zij zeggen dat hoewel klimaatverandering niet de directe oorzaak is van de bosbranden, dat ze de situatie wel verslechteren. Als er niets aan klimaatverandering wordt gedaan zullen de branden zowel in frequentie als in intensiteit toenemen, met dodelijke gevolgen voor mensen en de natuur. Zo wordt er gespeculeerd dat de koala's mogelijk 'functioneel zijn uitgestorven'. Het WNF is begonnen met een inzamelingsactie om noodhulp te leveren aan de koala's en de te proberen de getroffen bosgebieden te herstellen.

"Can you show me a way?

Can you show me a life?"

'What Can I Do If The Fire Goes Out' - Gang of Youths

Dus wat kunnen wij doen? Het belangrijkste in Australië is dat de branden worden geblust. Een regenbui is fijn, maar als je niet bekwaam bent in een regendans zijn er nog wat andere opties. Er kan gedoneerd worden aan de Australische brandweer, het Rode Kruis, het WNF en een aantal verschillende goede doelen. Hieronder vind je een overzicht. 

- Rode Kruis

- WNF

- Brandweer van de staat New South Wales

- WIRES komt lokaal in actie om dieren in Australië te redden van de branden

Mocht je nog meer donatieplekken zoeken, dan vind je hier een lijst met nog een aantal opties.

Als  je in Australië woont of daar bent dan wordt er opgeroepen om voor verjaagde vogels (en mogelijk andere dieren) water buiten te zetten, en er wordt gevraagd of mensen bloed willen doneren. Je kunt ook vrijwillig helpen bij het Rode Kruis in Australië. Ook Australische artiesten komen in actie. Australische band Gang of Youths heeft het benefietconcert Down To Earth aangekondigd in Melbourne op 28 februari. Daar zullen Gang of Youths, Tash Sultana, Angus & Julia Stone en nog een aantal andere Australische artiesten optreden. Alle opbrengsten van de verkochten tickets gaan naar slachtoffers van de branden. 

Luister KINK BLUS HOUR HIER TERUG

Tim op het Broek bracht een ode aan Australië op KINK. Hij draaide Australische artiesten, besprak de impact van de brand in Australië met verschillende mensen en keek naar wat wij kunnen doen. Luister het hier terug!

00:00
59:06

Datum

8 januari 2020

SHARE

NU op KINK

Linkin Park

The Emptiness Machine

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje