Stuur ons een berichtje

KINK 1500 ICON: WITHIN TEMPTATION

Within Temptation is een van de grootste bands in het symfonische metal genre en gaat al sinds 1996 mee. Daarmee is deze Nederlandse band absoluut een KINK ICON!

HET BEGIN

Nadat Robert Westerholt en Jeroen van Veen uit de band The Circle stapte, startten zij samen een nieuw project. De vriendin van Robert voegde zich bij band en dat was Sharon den Adel. Zij startten onder de naam The Portal, maar de naam werd al voor het uitbrengen van de eerste tracks veranderd naar Within Temptation. En zo kennen we ze nu nog steeds. 

In 1997 werd debuutalbum Enter uitgebracht opgevolgd doorThe Dance in het jaar daarop. Beide platen deden het zeer goed in de undergroundscene. In die tijd stond Within Temptation ook op Dynamo Open Air – het heavymetal festival in Eindhoven. Met Mother Earth uit 2000 ging de band een iets andere richting op: grunt werd achter gelaten en er werd gekozen voor een meer bombastische Keltische rock sound. Single ‘Ice Queen’ viel in de smaak bij het grote publiek. Met dit album op zak kwam Within Tempation terecht op de grote festivals als Rock Werchter. Ook single ‘Mother Earth’ viel goed, en er volgde meer Europese festivals en clubtournees. Ondertussen werden er nog studies afgerond door een aantal bandleden, waardoor de volgende plaat The Silent Force “pas” in 2004 uit kwam.

INTERNATIONAAL SUCCES

Met singles ‘Stand My Ground’, ‘Memories’ en ‘Angels’ van The Silent Force brak Within Temptation ook door in het buitenland, in Duitsland was de band bijvoorbeeld enorm populair. Echter waren fans van de eerste twee platen minder tevreden met de nieuwe sound, maar het leek alsof Within Temptation zelf ook niet meer van de eerste twee platen hield want live werden er alleen tracks gespeeld van The Silent Force en Mother Earth. De populariteit van de band groeide door in Duitsland en daardoor werd de band bekender daar dan in eigen land. 

Vervolgens kwam The Heart Of Everything uit waarop een samenwerking staat met zanger Keith Caputo van Life of Agony. Het was het eerste album dat ook in de Verenigde Staten werd uitgebracht. Single ‘What Have You Done’ werd veel gedraaid op Amerikaanse radiostations en het album kwam zelfs op nummer 1 binnen in de Heatseeker Charts.

WISSELENDE BEZETTING

In 2011 werd bekend dat Mike Coolen de positie van drummer Stephen van Haestregt over. In hetzelfde jaar kondigt ook medeoprichter Robert Westerholt dat hij niet meer mee live zou optreden, maar zich zou richten op het schrijven van nieuwe songs om zo meer bij zijn kinderen (die heeft hij samen met zangeres Sharon) te zijn. Hij werd vervangen door Stefan Helleblad die al vaker mee had gewerkt aan Within Temptation albums. Het recentste album van de band komt uit 2019 en heet Resist.

WORLDS COLLIDE TOUR

Datzelfde jaar werd bekend dat Within Temptation samen met Evanescence een headline zouden doen genaamd: Worlds Collide in 2020. Zo zou de bands op 21 en 22 april 2020 ook een stop maken in Ziggo Dome. Door COVID-19 werd dit verplaatst naar september 2020, maar ook dit ging niet door. De tour staat nu gepland voor eind 2021. Dit jaar bracht Within Temptation ook de nieuwe track ‘Entertain You’ op en staat er een achtste studioalbum op de planning.

KINK 1500

Within Temptation staat dit jaar met 5 nummers in de KINK 1500. Hoogste notering is voor 'Ice Queen', die eindigt dit jaar op #140. Ook 'Mother Earth', 'What Have You Done', 'Stand My Ground' en 'Our Farewell' staan dit jaar in de lijst. Bekijk hier de hele lijst. 

Luister vanaf maandag 25 oktober naar de KINK 1500! 

Datum

20 oktober 2021

SHARE

NU op KINK

Green Day

Know Your Enemy

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje