Stuur ons een berichtje

KINK 1500 ICON: BJÖRK

Björk is mogelijk de bekendste IJslandse artiest in de wereld. Ze is een zangeres en songwriter (en actrice, en kunstenares) en veroverde, na haar werk in verschillende bands, sinds 1993 de wereld als solo artiest. Zo is Björk is vijftien keer genomineerd voor een Grammy Award (maar heeft er nooit een gewonnen). Vorig jaar was Björk meerdere malen terug te vinden in de KINK 1500 met haar eigen werk, maar ook met haar eerdere band. Hieronder het verhaal van KINK Icon Björk.

SPIT AND SNOT

Al op jonge leeftijd is Björks muzikale talent duidelijk voor allen om haar heen. Op haar elfde krijgt ze een platencontract en brengt ze haar eerste album, bestaande uit kinderliedjes en covers, uit. Dit album wordt een succes in IJsland, het haalt een platina-status op.

Als tiener speelt Björk in verschillende bands, waaronder een all-girl punkband genaamd Spit and Snot. Op het conservatorium speelt ze later in een Jazz Fusion groep en na haar opleiding speelt ze nog in veel andere bands. Uiteindelijk komt Björk terecht in de alternatieve band The Sugarcubes.

Met The Sugarcubes neemt Björk drie albums op, op het derde album staat de populaire track ‘Hit’. Hoewel de band wordt gezien als één van de grootste alternatieve rockbands uit IJsland houden ze er in 1992 mee op. De bandleden willen verschillende dingen, waaronder Björk.

SAMENWERKING MET NELLEE HOOPER

Na haar periode met The Sugarcubes verhuist Björk naar Londen om een solo carriere na te streven. In Londen begint ze samen te werken met producer Nellee Hooper (wie eerder heeft samengewerkt met Massive Attack). IN juni 1993 komt Björks eerste album, Debut, uit, met daarop haar eerste internationale solohit: ‘Human Behaviour’.

Een jaar later duikt Björk opnieuw de studio in met Nellee Hooper en een team anderen om aan haar tweede soloalbum te werken. Het resultaat is Post (1995), een album dat een mix bevat van nieuwe nummer en tracks die Björk al lange tijd geleden heeft geschreven.

HOMOGENIC

In 1997 brengt Björk het Telegram uit, wat allerlei remixen van de tracks op Post bevat. Later in 1997 brengt Björk haar derde studioalbum uit, Homogenic. Op Homogenic wilde Björk graag werken met één stijl en concept, in tegenstelling tot haar eerder albums waarop veel verschillende muziekstijlen in één album verwerkt waren. Een onderdeel van die stijl is het gebruik van inheemse instrumenten en muziek uit haar moederland IJsland. Op het album hoor je traditionele IJslandse muziek, -instrumenten en zelfs -koren.

DANCER IN THE DARK

In 2000 speelt Björk de hoofdrol in de Deens-Franse film Dancer in the Dark, die geschreven en geregisseerd is door Lars von Trier. Daarnaast verzorgt Björk ook de soundtrack van de film, uitgebracht als los album onder de naam Selmasongs. Op die samenwerking staat onder andere een duet van Björk met frontmant Thom Yorke van Radiohead, ‘I’ve Seen It All’. Het nummer is genomineerd voor een Academy Award en tijdens de uitreiking van de Oscars in 2001 zingt Björk het nummer live (in een inmiddels bekende zwanenjurk).

Björk zit niet stil en brengt in totaal (tot nu toe) negen studio albums uit. Net als haar eerste drie albums blijft haar muziekstijl een eclectische samenloop van verschillende muzikale stijlen. Ook blijft Björk actief als actrice, DJ en kunstenaar. Zo heeft ze afgelopen zomer net als veel andere muzikanten een aantal optredens af moeten zeggen vanwege COVID en staat er voor haar volgend jaar een grote tour in haar planning.

KINK 1500

Vorig jaar weet Björk met haar solowerk vier keer te verschijnen in de KINK 1500. Het hoogst genoteerde nummer isHuman Behaviour’ op nummer 282. Haar bekende track ‘It’s Oh So Quiet’ haalde vorig jaar de lijst nét niet, deze eindigde op plek 1867. Toch was ze nog een keer aanwezig in de lijst, met haar oude band The Sugarcubes haalde ze nummer 1346 met de track ‘Hit’.

Vanaf maandag 19 oktober hoor je hoe vaak Björk dit jaar voorbij komt: Vanaf dan hoor je, tot en met vrijdag 30 oktober, de beste alternatieve tracks ooit gemaakt in de KINK 1500.

Datum

15 oktober 2020

SHARE

NU op KINK

Green Day

Know Your Enemy

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje