Stuur ons een berichtje

KINK 1500 ICON: ARCADE FIRE

De Canadese band Arcade Fire stond in 2020 met maar liefst 11 nummers in de KINK 1500. Hoogste notering was voor 'Rebellion (Lies)' van debuutalbum Funeral. En als nummers van je debuutalbum al zo hoog eindigen, mag je jezelf met recht een KINK Icon noemen. Dit is het verhaal van Arcade Fire.

ONTSTAAN 

Win Butler en Josh Deu starten met Arcade Fire in 2001, in Montreal. De band begon pas echt vorm te krijgen toen ze Régine Chassagne ontmoeten. Het trio begon met optreden en opnemen. Inmiddels zijn Win Butler en Régine Chassagne getrouwd, is Deu vertrokken en bestaat de groep verder uit William Butler (broertje van!), Richard Reed Parry, Tim Kingsbury en Jeremy Gara. Een bont gezelschap met een geweldige live-performance, carriere en oeuvre. 

FUNERAL 

In september 2004 bracht Arcade Fire eerste album Funeral uit. Niet de meest gezellige naam voor een debuutalbum, maar ze refereerden hiermee dan ook naar het overlijden van verschillende familieleden en vrienden die dichtbij de band stonden. 

Van Funeral kwamen maar liefst 5 singles, waarvan 'Rebellion (Lies)' de meest succesvolle was. Funeral werd genomineerd voor een Grammy en werd wereldwijd zeer lovend ontvangen. Een tour volgde waarbij Nederland niet werd overgeslagen. Was jij erbij op Lowlands 2005

NEON BIBLE 

Na het succes van Funeral trok de band zich even terug. De band kocht gezamenlijk in kerk, ergens in Quebec. Daar storten ze zich op het schrijven van nieuw werk en het opnemen hiervan. Voor het eerst voegden ze een violiste aan de band line-up toe; Sarah Neufeld. Voor het album lieten ze zich inspireren door Amerikaanse muzikanten als Bob Dylan, Bruce Springsteen en Elvis Presley. Op het album staan onder andere de succesvolle singles 'Keep The Car Running' en 'No Cars Go'. 

REFLEKTOR 

Eind 2012 werd het duidelijk dat Arcade Fire opnieuw de studio in was gedoken voor album nummer 4, samen met onder andere James Murphy (LCD Soundsystem). Op 28 oktober 2013 kwam dubbelalbum Reflektor uit. Dat de marketingafdeling van 'machine' Arcade Fire goede zaken levert, werd ook bij dit album duidelijk. De release ging gepaard met een uitgebreide guerilla campagne. Zo bracht de band onder andere het titelnummer uit in beperkte oplage en met credits voor de ficitieve band 'The Reflektors'. Ook verscheen er in grote steden graffiti met het Reflektor logo, als tease naar het nieuwe werk.

DAVID BOWIE 

David Bowie was groot fan van Arcade Fire. Op Reflektor heeft hij dan ook een kleine gastrol, in de vorm van backingvocals op single 'Reflektor'.

PINKPOP 

Na succesalbum nummer 4, volgde wederom een uitgebreide tour. Arcade Fire stond onder andere op Pinkpop en gaf daar, volgens de mening van velen, een legendarisch optreden. Overigens nét voordat op Pinkpop het noodweer uitbrak. 

EVERYTHING NOW 

In 2017 kwam Arcade Fire met nummer vijf: Everything Now. Hiervoor doken ze de studio in met onder andere Thomas Bangaltar (Daft Punk) en Steve Mackey (Pulp). Het album kwam uit met een uitgebreide marketing campagne, inmiddels kenmerkend voor de band, en maar liefst vijf singles: 'Everything Now', 'Creature Comfort', 'Signs of Life', 'Electric Blue' en 'Put Your Money On Me'. 

KINK 1500

Arcade Fire is met recht een KINK Icon te noemen en is ook terug te vinden in de KINK 1500. Vorig jaar stonden ze 11 keer in de lijst. Van alle studioalbums van de band staan nummers in de lijst. De hoogste notering is voor 'Rebellion (Lies)' op #46, van debuutalbum Funeral. Van het laatste studioalbum Everything Now staat titelttrack 'Everything Now' op #126. 

Datum

15 oktober 2021

SHARE

NU op KINK

Green Day

Know Your Enemy

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje