Stuur ons een berichtje

KINK 1500 ICON: ALANIS MORISSETTE

De Canadese singer-songwriter Alanis Morissette hoor je regelmatig op KINK. Van haar grootste succesalbum Jagged Little Pill stonden maar liefst 3 nummers in de KINK 1500 van 2019. Dit is het verhaal van KINK Icon Alanis Morissette.

TOO HOT

Alanis Morissette is geboren in Ottowa, Canada. Op zesjarige leeftijd begon ze met piano spelen en daarna volgden ook al snel danslessen. Op jonge leeftijd wist ze al wat ze wilde, maar pas écht serieus werd dat eind jaren '80. In deze tijd nam ze twee demo's op en in 1991 mocht ze bij MCA Records haar eerste album uitbrengen. Haar debuutalbum Alanis kwam alleen in Canada uit, bijbehorende eerste single 'Too Hot' betekende ook direct haar Canadese doorbraak. Ze werd geroemd om haar stem en haar muziekstijl. 'Too Hot' is overigens nog altijd niet overal te beluisteren en staat niet op Spotify. Op YouTube circuleren wel wat opnames van dit vroege werk van Alanis rond. 

JAGGED LITTLE PILL 

Na Alanis brengt Alanis Morissette haar tweede album, Now Is The Time, in Canada uit. Het bleek nog niet helemaal de time, een internationale doorbraak bleef uit. In 1993 werd ze voorgesteld aan manager Scott Welch die erg onder de indruk was van haar spectaculaire stem. Ze verhuisde en richtte zich op haar derde album, die internationaal uitgebracht zou worden. In 1995 kwam Jagged Little Pill uit. 

Jagged Little Pill bleek een gigantisch succes. 'You Oughta Know,' de eerste single, deed het enrm goed op de radio en trok aandacht vanwege de vernietigende lyrics. Ook de volgende singles ('All I Really Want' en 'Hand In My Pocket') droegen bij aan het succes van het album. Vierde single 'Ironic' werd haar grootste hit allertijden. Het album werd 12 keer platina in Canada en won meerdere Grammy's. 

WERELDTOUR 

Het succes van Jagged Little Pill was enorm, een wereldwijde tour volgde. Fun fact; tijdens die tour was Taylor Hawkins, die later bij Foo Fighters kwam, haar drummer. Haar succes opende deuren voor zangeressen als Pink en Avril Lavigne. Morissette stond een jaar na het succesalbum op Pinkpop. 

SUPPOSED FORMER INFATUATION JUNKIE 

In 1998 bracht Alanis Morissette haar vierde album Supposed Former Infatuation Junkie uit. Het album kreeg positieve recensies, maar verkocht aanzienlijk minder dan nummer 3. 'Thank U' werd de enige grote successingle van het album. 

Morissette schreef in dit jaar ook 'Uninvited', voor de soundtrack van de film City On Angels. Het nummer is nooit op single verschenen, maar werd wel voor de radio uitgebracht. 

 

MTV UNPLUGGED 

In 1999 bracht Alanis Morissette het live akoestische album album Alanis Unplugged uit, dat werd opgenomen tijdens MTV Unplugged. In 2002 volgde studioalbum nummer 5: Under Rug Swept, die uiteindelijk ook platina werd in Canada. Haar latere werk deed het goed, maar kwam niet meer in de buurt van het succes van Jagged Litle Pill. Naast muziek, houdt de zangeres zich in deze tijd ook bezig met acteren en speelt in meerdere films. 

2020

De afgelopen jaren is de Canadese zangeres nog altijd druk met optreden. In Nederland was ze onder andere te zien op Pinkpop en Concert At Sea (2018). De zangeres heeft kinderen gekregen en stond in 2020 nog in Carré in Amsterdam. Daarnaast heeft ze ook een eigen podcast (conversation with Alanis Morissette), waarin ze in gesprek gaat met onder andere auteurs en docenten. 

KINK 1500 

De Canadese zangeres was in 2019, met 5 nummers, goed vertegenwoordigd in de KINK 1500. In 2019 eindigde 'Uninvited' het hoogst. De meeste noteringen komen van Jagged Little Pill; Ironic, You Oughta Know' en 'Head Over Feet' stonden allemaal in de KINK 1500. Ook 'Thank U' stond vorig jaar in de lijst. Welke nummers van Alanis Morissette stem jij in de lijst? Breng je stem uit via KINK.nl/1500

Datum

2 oktober 2020

SHARE

Tags

#Alanis Morissette

NU op KINK

Arcade Fire

We Used to Wait

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje