Stuur ons een berichtje

Matt Sav

Kevin Parker: "Ik heb een jaar geen muziek geluisterd"

Het laatste album van Tame Impala, Currents, stamt alweer uit 2015. Dat betekent dat het hoogtijd is voor een nieuwe plaat van de Australische band en ja hoor in 2020 kunnen we ‘m dan eindelijk verwachten. The Slow Rush zal het vierde album zijn van Kevin Parker en co. KINK-dj Tim Op het Broek sprak met de Australische frontman over de nieuwe plaat, waarom het zolang heeft geduurd en of Kevin Parker eigenlijk zijn stem wel mooi vindt.

The No Rush van het maken van The Slow Rush

Nadat we in 2017 een EP kregen met hierop b-sides en remixen van Currents bleef het lange tijd stil rondom Tame Impala. Totdat dit jaar ineens de track 'Patience' werd gereleaset, gevolgd door 'Bordeline'. Betekende dit dan dat er eindelijk een nieuwe Tame Impala-record aankomt? Eind oktober kwam dan het verlossende woord samen met een nieuwe song 'It Might Be Time'. The Slow Rush zal op 14 februari overal verschijnen. Dik 4,5 jaar na de release van Currents – maar waarom duurde dit zo lang? Kevin Parker gaf toe dat hij eigenlijk nog niet klaar was om weer een nieuwe Tame Impala-plaat te maken. Hij wilde de tijd nemen om muziek van andere mensen te produceren en te dj’en - ook geeft hij toe dat hij een klein beetje een rebel is. Als hij de druk voelt, van bijvoorbeeld zijn label, wordt Kevin naar eigen zeggen een klein kind en wil hij het eigenlijk niet doen. Toen hij uiteindelijk weer begon met schrijven voor Tame Impala realiseerde hij pas hoeveel tijd er overheen was gegaan.

00:00
00:00

“It makes me feel like my music is boring”

Vaak luisteren artiesten tijdens het schrijfproces van een plaat naar muziek die hun inspireert en kan je dit ook vaak terug horen op de release. Op de vraag naar wat voor muziek Kevin Parker luisterde tijdens het maken van The Slow Rush vertelde hij aan Tim dat hij naar geen enkele muziek heeft geluisterd. Parker vindt andere muziek te goed. “It makes me feel like my music is boring”. Naar oude muziek, waar hij bijvoorbeeld mee is opgegroeid, luisterde hij ook niet. Het voordeel hiervan vindt Kevin zelf dat hij daardoor super gefocust is en bijna in een soort tunnelvisie zit. Het nadeel kan wel zijn dat de muziek weinig nieuwe invloeden heeft.  

00:00
00:00

De Tame Impala-sound

Kevin vertelde aan Tim dat een belangrijk element van de Tame Impala-sound is dat hij totaal niet let op de muziek wordt opgenomen. “I’ll just plug whatever in to however I can get it in.” Als je goed luistert zou je elementen in de liedjes moeten kunnen horen die wijzen op een slechte opnamemethode. Het liefst zet hij zo snel mogelijk alles op zijn computer om vanaf daar verder te werken. Iedereen die weleens naar Tame Impala heeft geluisterd weet dat er flink wat effecten over de stem van de frontman worden gegooid. Betekent dit dat Kevin Parker eigenlijk zijn stem niet mooi vindt? Aan Tim geeft de muzikant toe dat hij inderdaad zijn stem natuurlijk niet zo mooi vindt. Ook vertelt hij dat het een gevaar kan zijn dat hij degene is die de lyrics schrijft en inzingt, maar ook alles mixt en produceert. “Then they have the power to fuck with it.” Echter is Parker wel trots op de lyrics die hij schrijft en wil hij wel dat fans kunnen horen wat hij zingt.

00:00
00:00

Non-stop Bordeline

'Bordeline' is de tweede track die Tame Impala na een lange stilte uitbracht en deze zal ook verschijnen op The Slow Rush. Van Kevin Parker is dit één van zijn favoriete tracks ooit. De song heeft een bepaalde groove die hij altijd al in zijn repertoire wilde, maar tot Bordeline kreeg hij dit nooit voor elkaar. Maar hoe bepaalt Parker nou wanneer een nummer goed genoeg is voor een nieuwe Tame Impala-single of album. Iedere artiest heeft hier weer zijn eigen methode voor en zo luistert Kevin drie dagen dezelfde song on a loop. Houdt hij dat vol? Dan weet hij dat hij de song wil gebruiken en vervolgens wordt er nog veel aan gesleuteld. Kan hij binnen drie dagen er al niet meer naar luisteren? Dan is de track niet goed genoeg.

Release Rundown

Op 14 februari is het langverwachte album The Slow Rush overal te beluisteren. Kortdaarna hoor je in Release Rundown Kevin Parker de plaat track by track bespreken. Stay tuned!

Datum

26 november 2019

SHARE

NU op KINK

Eddie Vedder

Save It For Later

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje