Stuur ons een berichtje

KINK

Je bent pas een icoon als je een biopic op je naam hebt!

Anno 2024 wordt een sterrenstatus niet alleen meer bevestigd door de verkoop van ontelbare albums en het hebben van handen vol nummer 1-hits. Inmiddels ben je pas echt een icoon wanneer er een biopic over je leven gemaakt is. Vorige week kwam de trailer van de film over het leven van Amy Winehouse online en inmiddels lijkt ook Red Hot Chili Peppers-frontman Anthony Kiedis aan de beurt. Welke artiesten kunnen we nog meer op het witte doek verwachten en welke grote namen waren daar al te bewonderen?

JIM MORRISON

Totaan de jaren 90 behoorde het biopic-genre vooral toe aan historische figuren zoals Alexander de Grote, Julius Ceasar en Adolf Hitler. Als er al een film werd gemaakt over een muzikant, dan ging het over een klassiek componist. Maar vanaf 1991 veranderde dat, toen regisseur Oliver Stone een film maakte over Jim Morrison, de legendarische leadzanger van The Doors. En hoewel er met de film ruim 34 miljoen dollar werd verdiend, kregen de makers behoorlijk veel kritiek over zich heen. Vooral de nog levende leden van The Doors waren niet blij met de manier waarop acteur Val Kilmer de overleden Jim Morrison neer zette. In het boek The Doors vertelt toetsenist Ray Manzarek dat hij weinig herkent in de vertolking van Kilmer en drummer John Densmore laat in datzelfde boek weten dat een derde van de film verzonnen is. Eigenlijk is het enige positieve commentaar van de overgebleven bandleden de uitspraak van gitarist Robby Krieger die zegt dat de film niet accuraat is, maar dat het erger had gekund.

JIMI HENDRIX

Van deze legendarische gitarist zijn zelfs twee biopics te vinden. Allereerst eentje in 2000, de film Hendrix, die speciaal werd gemaakt voor televisie. Maar 13 jaar later verscheen Jimi Hendrix eindelijk ook op het witte doek.De film Jimi: All Is By My Side gaat dieper in op de dagen van Hendrix' in Londen, het ontstaan van The Jimi Hendrix Experience en zijn razendsnelle opkomst na zijn optreden op het Monterey Pop Festival. De hoofdrol wordt gespeeld door André 3000 (die je zou kunnen kennen van hiphop duo Outkast), maar verwacht van hem geen covers van Jimi's grote hits. De film bevat namelijk geen enkel liedje geschreven door Jimi Hendrix, want daar kregen de filmmakers geen toestemming voor.

KURT COBAIN

Voordat je nu enthousiast opzoek gaat naar een échte biopic over Kurt Cobain, een waarschuwing. In deze film wordt de naam van Kurt Cobain nergens genoemd. En ook muziek van Nirvana is niet te horen, maar toch zou je kunnen zeggen dat Last Days in dit lijstje van biopics thuis hoort. Want hoewel de film gaat over de introverte rockster Blake, is het verhaal wel gebasseerd op het leven van Kurt Cobain. En iedere muziekliefhebber die het karakter, gespeeld door Michael Pitt op het witte doek ziet herkent de eigenschappen van de legendarische Nirvana-frontman. 

HERMAN BROOD

Niet alleen Hollywood houdt van biopics, ook in Nederland maken we graag films over beroemdheden. In 2006 kwam de film Wild Romance uit. De film primeurde op de 60ste verjaardag van Herman Brood en gaat over de laatste 30 jaar van zijn leven. De rol van Herman Brood wordt vertolkt door Daniel Boissevain die daarvoor een Rembrandt Award voor beste acteur won. Marcel Hensema, die de rol van manager Koos van Dijk op zich neemt won in diezelfde cattegorie een Gouden Kalf.

Hoewel deze awards het doen lijken alsof de film erg goed werd ontvangen, is het tegendeel waar. De film die 3,5 miljoen euro kostte, trok maar 28.000 bezoekers. En naast een Gouden Kalf en een Rembrandt Award won de film ook een Gouden Ui, de prijs voor de grootste flop van het jaar.

JOHN LENNON

Veel biopics gaan over de hoogtijdagen van een artiest, net als de films die je hierboven ziet. Vaak wordt een tragische dood ook meegenomen in het scenario, maar hoewel die ingrediënten wel in het leven van John Lennon aanwezig zijn, worden die niet gebruikt in de film Nowhere Boy. Deze film focust zich namelijk op de jeugd van Lennon. In de film zie je hoe hij opgroeid in Liverpool, hoe hij samen met een jonge Paul McCartney en George Harrison een band begint op school en hoe hij regelmatig ruzie heeft met zijn tante Mimi en zijn moeder Julia. De film maakte indruk en werd genomineerd voor vier BAFTA's. Ook won de film de publieksprijs op het San Diego Film Festival in 2010.

DAVID BOWIE

Net als bij Jimi Hendrix is er in deze film geen muziek te horen die door de hoofdpersoon geschreven is. De nabestaande van David Bowie hebben namelijk nooit hun toestemming gegeven voor deze film en dus moesten de filmmakers gebruik maken van nummers die Bowie gecovert heeft. Of dat bijdraagt aan de slechte ontvangst blijft gissen, maar op filmsite Rotten Tomatoes krijgt Stardust maar een score van 19%. 

AMY WINEHOUSE EN ANTHONY KIEDIS

Veel grote artiesten  hebben dus een biopic op hun naam staan en je zou je bijna af vragen of je nog wel een icoon bent als er geen verfilming van je leven is gemaakt. Gelukkig voor de artiesten van nu blijft Hollywood aan de lopende band films in dit genre uitbrengen, want uiteraard kun je aan dit rijtje ook nog Elvis, Elton John, Freddy Mercury en meer toevoegen. En binnenkort dus ook een film over het leven van Amy Winehouse. Daarnaast zijn er dus plannen voor een biopic over Red Hot Chili Peppers frontman Anthony Kiedis, maar of die film ook daadwerkelijk gemaakt gaat worden is nog een vraag. 

Datum

23 januari 2024

SHARE

NU op KINK

Talking Heads

Slippery People (live)

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje