Stuur ons een berichtje

In de KINK Album Top 1000 voor je twintigste? Het kan!

De leeftijden van de verschillende artiesten gaan alle kanten op. Twintigers, veertigers, zestigers. Maar er zijn zowaar een aantal creatieve geesten die als tiener een plaat hebben gebracht en daarmee op jonge leeftijd al een meesterwerk op de markt brachten.

BILLIE EILISH (2001)

Het enfant terrible van de muziekindustrie anno 2019. Met haar horror invloeden, gevefde haaar en fluisterzang waaide ze als een wervelwind door de hitlijsten heen. Ook de KINK Album Top 1000 kan niet zonder dit jonge talent. Haar debuut, When We All Fall Asleep, Where Do We Go? verscheen toen Billie pas achtien was en is sinds dien elk jaar in deze lijst te vinden. 

JAKE BUGG (1994)

Met een norse blik op z'n gezicht en een gitaar onder z'n arm, brak de Britse Jake Bugg in 2012 door met de hit "Lightning Bolt."  Met z'n achttien jaar werd hij ontvangen als de geestelijk opvolger van Arctic Monkeys en maakte Britse krant The Guardian zelfs de vergelijking met Bob Dylan. Een jonge troubadour met misschien dus wel een oude ziel. 

TIM WHEELER (1977)

In 1996 verscheen het officiele debuut van Ash, 1977 genaamd. De titel van dat album is het geboortejaar van Ash frontman Tim Wheeler. Als we er vervolgens een snel rekensommetje op loslaten komen we tot de conclusie dat Wheeler pas 19 was toen deze plaat uitkwam. Hiermee staat de Welshman als een van de allerjongsten in de KINK Album Top 1000. 

BRENDON URIE (1987)

Als spreekstalmeester van de emo scene, met een hoge hoed en dramatische verschijning, brak in 2005 de toen achttienjarige Brendon Urie door met zijn Panic! At The Disco. Ook toenmalig bandgenoten Ryan Ross en Brent Willson waren pas achttien toen hun debuut A Fever You Can't Sweat Out verscheen. 

LORDE (1996)

Een van de jongsten in de KINK Album Top 1000 is de Nieuw Zeelandse Lorde. Haar fenomenale debuutplaat Pure Heroine verscheen toen de zangeres pas zeventien jaar was. De realisatie dat ze wel erg jong was om in de stroomversnelling van de popmuziek mee te varen kwam bij de jonge Lorde hard aan. Het duurde daarom ook een flink aantal jaren voor haar tweede plaat uit kwam. 

SILVERCHAIR (1979)

Op een leeftijd dat de meesten van ons zich zorgen maakten over het wiskundehuiswerk maakten Chris Joannou, Ben Jilles en Daniel Johns zich zorgen over de release van hun eerste album. De jongens van Silverchiar waren pas vijftien (!) toen het album Frogstomp uitkwam. Het album is in negen dagen opgenomen, waarschijnlijk op wat losse zaterdagen en zondagen tussen de schoolweek door. Impressive!

Datum

15 juli 2022

SHARE

NU op KINK

Killers

Somebody Told Me

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje