Stuur ons een berichtje

Het verhaal van Saint Patrick in vijf tracks

Op 17 maart herdenkt men in Ierland de overlijdensdatum van hun beschermheilige St. Patrick. Deze mystieke figuur leefde pakweg 1600 jaar geleden, waardoor er weinig details over hem bekend zijn. KINK waagt een poging: het verhaal van Saint Patrick in vijf tracks.

ROMAN HOLIDAY

Hoewel Sint Patricius vooral geassocieerd wordt met Ierland is de jonge Patrick daar niet geboren. Hij zag rond het jaar 385 voor het eerst het levenslicht in het noordoosten van het door de Romeinen bezette Engeland. De familie van de jonge Sint geloofde bijvoorbeeld nog in de Romeinse goden, en leefde volgens de Romeinse economie en staatsinrichting.

HUNGER

Als tiener werd Patrick door ongelovige Ieren ontvoerd en meegenomen naar Ierland. Hij leefde zo’n zes jaar onder dwang van zijn Ierse ontvoerders in gevangenschap als schaapherder. In deze periode raakte hij meer en meer overtuigd het bestaan van God, en bekeerde hij tot het Christelijk geloof.

Na zes jaar in slavernij geleefd te hebben wist Patrick als 22-jarige aan zijn gevangenhouders te ontsnappen. Hij reisde terug naar Engeland met alleen God die hem van een zekere hongerdood kon redden. De afgelopen zes jaar waren zwaar voor de jonge patrick, maar met God als zijn redder zag patrick het als zijn morele plicht om zijn leven in dienst te stellen van de Here. 

LOVE SPREADS

Het doel was duidelijk: Na zijn bijbelstudie was het aan de toekomstige Sint Patricius om terug te reizen naar Ierland. Die zondaars verdienden het om gered te worden door de God. Patrick, inmiddels rond de 30, keerde terug naar Ierland om daar het volk te bekeren, nieuwe Christelijke gemeentes te stichten en priesters in te wijden. 

RUNNING UP THAT HILL

Het was geen gemakkelijke taak om het Ierse volk om te dopen tot goede Christenen. Hij was een buitenlander, iemand die een vreemde religie probeerde te forceren, en daarmee makkelijk slachtoffer voor overvallers. Ook Saint Patrick zelf had soms twijfel over zijn eigen pure bedoelingen. Officieel zag hij het als moreel onaanvaardbaar om beloningen te accepteren, maar praktisch had hij geen bezwaar om het fortuin van een recent bekeerde non in ontvangst te nemen.

De klaver met drie blaadjes, oftwel de Shamrock, werd symbool van Sint Patrick. Hij gebruikte het plantje namelijk om het idee van de heilige drieeenheid uit te leggen. Volgens de legendes heeft Patrick diverse slangen, demonen en plegers van huiselijk geweld weten te verjagen. Tijdens een vastenperiode op een berg vroeg hij God ierland te beschermen. En zo het geschiedde. 

GOING OUT IN STYLE

De verhalen gaan dat Sint Patrick zowaar zijn ontvoerders en voormalig slavendrijvers heeft weten te bekeren. Uiteindelijk is hij op rijpe leeftijd komen te overlijden, om en nabij 17 maart 461. Zo’n twee eeuwen later was Sint Patrick nog altijd een legendarische figuur en werd zijn verhaal nog altijd verkondigd in de de Ierse kerken. 

Omdat het feest ter Ere van de heilige Sint Patricius op 17 maart valt, is dit vaak in het midden van de vastenperiode tussen carnaval en pasen. De sterfdag van St. Patrick kan niet zomaar genegeerd worden, dus wordt de vastenperiode onderbroken voor een pint Guinness, of twee, of vijf. En gedenken we man die op eigen verzoek de Beschermheilige van Ierland is geworden. 

Datum

17 maart 2023

SHARE

NU op KINK

Tame Impala

Lost In Yesterday

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje