Stuur ons een berichtje

Jochem Geerdink

Een line-up om je vingers bij af te likken. Dit was Rock Werchter 2023!

Eerder deze maand was er al een voorproefje met TW Classics, waar onder andere Bruce Springsteen speelde. Vorige week stond popsensatie Harry Styles er nog te spelen en afgelopen weekend was het tijd voor de rockliefhebber om richting Werchter te trekken voor Rock Werchter!

Een lang weekend, waar veel moois op het programma stond. Want ook al heeft headliner Stromae eerder afgezegd vanwege zijn gezondheid, er stond nog genoeg moois in het Festivalpark. Vervanger Mumford & Sons bijvoorbeeld, maar ook Muse, The Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys, Queens of the Stone Age en Editors maakten hun opwachting. 

DAG 1: EEN PAAR DRUPPELS EN HEEL VEEL SPEELPLEZIER

Het weekend begon op donderdag al lekker vroeg en ook erg goed! Want vrijwel direct stond KINK-future Icon Holly Humberstone op het podium. In drie kwartier speelde zij het podium Klub C regelrecht de festivalsferen in!

SAM FENDER IS GELUKKIG OP WERCHTER

Vervolgens begonnen de wolken wat samen te pakken boven het terrein van Werchter, maar dat mag de pret niet drukken, want op het podium stond een hele gelukkige Sam Fender. "There were times on tour I wasn't happy, but this is wonderful. Thank you", liet de zanger uit Newcastle stralend weten aan het publiek (wat zich had uitgedost in t-shirts van Fenders favoriete voetbalclub). Hij had er zelfs zoveel plezier in dat hij inging op het verzoek van een fan, met een bord waarop Sam werd gevraagd om 'Dancing in the Dark' van Bruce Springsteen te spelen. De rest van de band mocht even een sigaretje gaan roken en solo speelde Fender deze cover van The Boss!

Sam Fender is niet de enige artiest die blij was om op Werchter te staan. Ook The Reytons (van oud-KINK XL 'Jealous Type') waren erg blij om op het festival te mogen zijn. "You won't believe how long it took us to get here. We're getting free T-shirts and everything", om vervolgens over het publiek te zeggen: "Look how fucking mental this is, they just don't stop!"

PONCHO'S EN IGGY POP

En hoewel later op de dag de druppels wel iets harder begonnen te vallen en de poncho's uit de tassen kwarm, hield dat de Werchter-ganger niet tegen. De show van Iggy Pop is overdekt, dus dat kwam goed uit! Ware het niet dat The Barn (het podium waar Iggy optrad) zo afgeladen vol stond dat er alsnog een paar honderd mensen buiten de deuren van de stage moesten wachten of ze binnenkwamen. Met hun poncho's keken ze naar de 'Lust For Life'-legende op de schermen buiten The Barn van Rock Werchter.

DE VERVANGER

Mumford & Sons was de headliner van de eerste dag. Eigenlijk was het de bedoeling dat Stromae de donderdag zou afsluiten, maar die heeft afgezegd vanwege zijn mentale gezondheid. Maar Rock Werchter zou Rock Werchter niet zijn als er een te gekke vervanger op het podium zou staan! De show werd vooraf en na afloop omlijst met muziek van Stromae, en Marcus Mumford droeg tijdens de set 'Awake My Soul' op aan Stromae. 

DAG 2: ZONNEBRANDCREME IS NODIG!

De tweede dag van Werchter begon met uitstekend nieuws, want de zonnebrandcreme moest mee in het heuptasje naar het Festivalpark. De zon ging namelijk volop schijnen, zonder dat het extreem warm werd. Perfecte omstandigheden voor een mooie festivaldag! Zeker met de line-up die voor de vrijdag op de planning stond. Het veld vulde zich 's morgens vroeg al met de nodige Red Hot Chili Pepper-shirts (de headliner van de avond) voor de mainstage. En daar werden ze getrakteerd op de zegetour van The Haunted Youth. Twee weken geleden speelden zij op Pinkpop al een hele goede show, maar deze Werchter show overtrof dat! De band rondom Joachim Liebens had namelijk een uitbreiding gekregen met een viertal achtergrondzangers en zangeressen!

CROWDSURFEN BIJ KINK-FUTURE ICON

Op de Slope was het vlak na de lunch de beurt aan KINK-future Icon Hideous. De band, bestaande uit leden van Ramkot en RHEA, wisten met één uitgebrachte single een plekje op de line-up te bemachtigen en maakten dat meer dan waar. Wanneer het viertal het podium weer af stapt is er behoorlijk gemosht en waren er zoveel mensen aan het crowdsurfen geslagen, dat het de band gelukt is om een tweede verdieping bovenop de begane grond van het publiek te bouwen.

"I DON'T SPEAK BELLISH"

De dag ging verder met The Interrupters, Bear's Den en een heerlijke show van Kasabian. Naast alle hits 'Fire', 'LSF', 'Clubfoot', zat de show vol met moshpits, sitdowns en zelfs een Weense wals!

De gekte bleef maar door gaan met The Black Keys, een dampende show van Editors in een overvolle Barn en uiteraard ook met Oasis-held Liam Gallagher. Overigens mag Liam zijn kennis over België (volgens hemzelf waarschijnlijk ontzettend goed) wel nog even bijwerken, want de taal die volgens Liam op het Festivalpark gesproken wordt heet "Bellish".

DRONES BIJ DE PEPPERS?

Geen zorgen, de Peppers werden niet echt bespioneerd tijdens hun set. Maar bassist Flea dacht heel even dat hij een drone spotte vanaf het hoofdpodium. Het bleek een vliegtuig te zijn. En hoewel de Amerikanen 'Aeroplane' niet speelde, lieten ze de festivalsfeer wel stijgen. 'Give it Away', 'Under the Bridge', 'Californication' ze kwamen allemaal voorbij!

DAG 3: PONCHO'S IN DE TAS!

Bij aankomst hing er een nerveuze sfeer op het festivalpark. Niet in de laatste plaats omdat Muse die avond op het podium van Rock Werchter gepland staat. Het podium heeft duidelijk wat aanpassingen gehad, zoals een enorme catwalk en verlichting die de bezoeker van de Muse-show op Malieveld zich wellicht nog kan herinneren. Maar nog meer dan Muse, zorgden de donkere wolken boven het Festivalpark voor nervositeit. Gelukkig zaten de poncho's in de tas en kon elke vorm van regen worden overwonnen!

Gedurende de dag bleek dat er een magisch weerschild rondom Rock Werchter hangt. Los van een kort buitje in het begin van de middag, bleef het nagenoeg droog. Sterker nog, wanneer Interpol 'Evil' inzet waren er zelfs wat kleine blauwe plukjes in de lucht te zien tussen het verder grijze wolkendek!

CROWDSURFEN EN 45 MINUTEN MOSHEN

Tot zover gekeuvel over het weer. Want we hebben oprecht geen idee meer wat het weer was tijdens de show van Stone. De band had afgelopen week nog de KINK-XL te pakken met 'I Gotta Feeling' en gaf op Rock Werchter een show van ongekend niveau. Het begon al bij de eerste klanken van 'I Let Go' met een moshpit die de rest van de show niet meer ophoudt. Ook werd er keihard meegezongen als frontman Fin Power "Fuck the Tories" begint te schreeuwen en gingen er (net als bij Hideous een dag eerder) mensen de lucht in om te crowdsurfen. En ook zanger Power waagde zich aan een klein surfje!

Vanaf dat moment is de kans op regen helemaal vergeten. Want ookal vielen er een paar druppels tijdens de show van Paolo Nutini op de mainstage, de poncho's bleven opgeborgen en Rock Werchter maakte zich op voor de finale van de dag: De show van Muse vond de hele weide een mooi vooruitzicht!

BIJZONDER EINDE

De show van Muse wist inderdaad het veld te betoveren. De speciaal voor Muse opgehangen lampen en de aangelegde catwalk zorgden voor een extra dimensie en de Britten weten hoe ze een show moeten neerzetten. Tot vlak voor 1:00 uur ging het van een leien dakje. Wanneer de mondharmonica intro van 'Knights of Cydonia' over het festivalterrein heen schalt leek er niks aan de hand, maar daarna leek er iets mis te gaan. Matt Bellamy hield zijn gitaarnoot lang aan en liep vervolgens het podium af. Niet veel later kwam hij terug en begint opnieuw aan 'Knights of Cydonia'. Wederom kwam de band niet verder dan het intro. Technisch malheur bleek zelfs Muse te kunnen nekken en met een korte "We've passed our curfew" leek de show voorbij. Uiteidenlijk kwam het het trio toch nog heel even terug om 'Showbiz' te spelen als goedmaker. Maar door het vreemde einde bleef het veld enigzins in verwarring achter...

DAG 4: MOE, MAAR VOLDAAN

De laatste dag: De Rock Werchter-bezoeker was duidelijk vermoeid na drie dagen festival, maar nog zeker niet klaar. Men zal de laatste dag energie moeten sparen, want het vuurwerk aan het einde van dit festival is groots: Eerst Queens of the Stone Age en daarna Arctic Monkeys! Een avond waar men het hele weekend al naar uit kijkt!

's Morgens is het beste nieuwsdat de buien zijn overgetrokken! Hier en daar was er een klein wolkje te zien, maar de zon scheen vollop en er stond ook een aangenaam briesje waardoor het niet té warm werd. Dat zorgde bij de eerste act van de dag direct voor een fijne sfeer. Inhaler zorgde er, ondanks de zere voeten, voor dat er gedanst werd met een succesvolle warming up (die ze eerder in de Ziggo Dome ook al verzorgde voor Arctic Monkeys)!

SPIDERMAN 

Daar was 'ie! Voor iedereen die het verhaal niet kent: in 2018 stond Queens of the Stone Age ook op Rock Werchter, met toen in het publiek een inmiddels legendarische Spiderman, die uiteindelijk op het podium werd gecrowdsurft.

Een sprong in de tijd naar nu, de persoon die destijds Spiderman speelde is kortgeleden vader geworden en liet weten niet naar Werchter te kunnen komen. Er werd een waardige vervanger gevonden want inderdaad: wanneer Queens of the Stone Age begon met 'Make It With Chu', rees er een rood figuur boven het publiek uit. En wederom mocht your friendly neighbourhood hero crowdsurfend naar het podium. Kers op de taart van een toch al fantastische show!

Hoewel de show van Queens of the Stone Age voelde als een headlinerset, is het nog niet het einde van vier dagen genieten in Werchter. Arctic Monkeys kreeg namelijk de eer om het festival af te sluiten!  Eerder dan gepland overigens, gedurende de dag ging het nieuws als een lopend vuurtje over het festival: de set begint tien minuten eerder. Zou er dan misschien een gastoptreden in van vriend Josh Homme inzitten? Dat bleek ijdele hoop. Maar gelukkig maken Arctic Monkeys met hun tracks, de mirrorball en het eindvuurwerk een heleboel goed!

Datum

3 juli 2023

SHARE

NU op KINK

T Rex

Get It On (bang A Gong)

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje