Stuur ons een berichtje

Een jaar na de dood van Taylor Hawkins: Dit was het jaar van Foo Fighters

Op 25 maart 2022 overleed Taylor Hawkins op zijn hotelkamer in Colombia. De volgende ochtend sloeg het nieuws als een bom in en vanuit het niets leek Foo Fighters ineens niet meer bestaan. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er zoveel gebeurd rondom Foo Fighters, dat het tijd is om heel even terug te blikken op het vreemdste jaar uit de geschiedenis van de band.

25 MAART 2022

De dag begint nog erg mooi voor Foo Fighters. Hun film Studio 666 is niet ver daarvoor uitgekomen en op 25 maart brengt de band de soundtrack van die film uit. Niet als Foo Fighters, maar als Dream Widow. Achteraf, zo weten we inmiddels, het laatste album waar Taylor aan mee zou werken.

’s Avonds zou de band spelen op het Estéreo Picnic Festival in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Maar dat loopt anders dan verwacht. De fans staan al klaar bij het podium wanneer er plotseling een boodschap op de schermen verschijnt: “Met een kapot hart delen we verdrietig nieuws. Er is een serieus medische situatie, waardoor Foo Fighters niet kan komen optreden en de rest van de tour in Zuid-Amerika heeft gecanceld." Niet veel later wordt duidelijk dat Taylor Hawkins is overleden en op het podium worden vrijwel direct kaarsjes aangestoken.

26 MAART 2022

Het nieuws verspreidt zich snel over de wereld. De volgende dag laat de band zelf weten: “The Foo Fighters family is devastated by the tragic and untimely loss of our beloved Taylor Hawkins. His musical spirit and infectious laughter will live on with all of us forever. Our hearts go out to his wife, children and family, and we ask that their privacy by treated with the utmost respect in this unimaginably difficult time.” Drie dagen later laat de band ook weten dat alle geplande optredens, uiteraard, gecanceld worden.

8 JUNI 2022

Maandenlang blijft het stil rondom de band. Maar aan het begin van de zomer blijkt dat de band bezig is met een gigantisch eerbetoon. Op 8 juni kondigt de band aan twee tribute concerten te organiseren. Eentje in het Kia Forum, in thuisstad Los Angeles en eentje in Wembley Arena in Londen. Op dezelfde dag liet Alison Hawkins, Taylors weduwe, weten dat ze dankbaar is voor alle steunbetuigingen.

3 SEPTEMBER 2022

In de weken die volgen worden er steeds meer namen bekend gemaakt die op komen treden tijdens die concerten. Natuurlijk zullen de Foo’s zelf van de partij zijn, maar al snel is ook duidelijk dat Queen, Josh Homme, Nile Rodgers, Supergrass, Liam Gallagher en veel meer grote sterren naar Londen komen. En ook de line-up voor Los Angeles is enorm, met artiesten als Alanis Morissette, Miley Cyrus, Mark Ronson maar bijvoorbeeld ook Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers die daar hun eer zullen bewijzen aan Taylor. Wanneer 3 september aanbreekt is één ding duidelijk; Deze concerten gaan heel de wereld over! Onder andere ook omdat MTV de show in Wembley live uitzendt op YouTube.

Om half vijf lokale tijd komt de band, voor het eerst sinds die zwarte dag in maart, het podium oplopen. Wembley staat op dat moment goed vol en geeft Dave Grohl en consorten een minutenlange ovatie. En na een paar mooie woorden van Grohl, begint er een show die nog lang zal nagonzen bij de bezoekers.

De shows wisselen elkaar in enorm tempo af en de grootste sterren staan op het podium om hun eer te bewijzen. Artiesten die er niet bij kunnen zijn, laten via de grote schermen weten dat ze Taylor missen, maar vooral dat Taylor een enorm geliefde drummer was. Niet alleen bij fans van de Foo Fighters, maar ook in de muziekscène. En uiteraard was er dát moment: Dave Grohl stelt het Wembley Stadium voor aan een jongen, die ze tot dan toe alleen van foto’s kende. Shane Hawkins, de zoon van Taylor, die speciaal voor deze avond op de plek van zijn vader gaat zitten. Terwijl hij al z’n emotie eruit slaat in de drumvellen, tijdens ‘My Hero’, vloeien de tranen rijkelijk. In Wembley, maar ook ver daarbuiten!

27 SEPTEMBER 2022

In tegenstelling tot de show in Londen, wordt de show in Los Angeles niet via streams met de hele wereld gedeeld. Die show is duidelijk alleen voor fans met een kaartje en de mensen die dicht bij de Taylor en de overige bandleden staan. Wel is duidelijk dat Taylor’s hometown massaal voor hem is uitgelopen om hem die laatste eer te bewijzen.

31 DECEMBER 2022

De maanden die volgen voelen als een zwart gat voor de band, maar nog veel meer voor de fans. Want na de tributeshows in Londen en Los Angeles is het lang stil. Er is ondertussen wel een eerste persfoto verschenen van de band, zonder Taylor. Er zijn hier en daar ook wel wat kleine berichten geweest over compilatiealbums, maar nog geen nieuws over het voortbestaan van de band. Tot een paar uur voor de jaarwisseling!

Vlak voordat de champagne ontkurkt wordt en het vuurwerk de lucht in gaat deelt de band een bericht op hun Twitter: “Foo Fighters were formed 27 years ago to represent the healing power of music and continuation of life. (…) Without Taylor, we never would have become the band that we were-and without Taylor, we know that we’re going to be a different band going forward.” Met andere woorden, de band gaat door!

10 JANUARI 2023

Het nieuws van oudejaarsdag wordt een paar dagen later extra kracht bijgezet, want op 10 januari laat de band weten dat ze zullen headlinen op het Boston Calling-Festival. En diezelfde dag worden ook shows op Bonnaroo- en het Sonic Temple Festival bekend gemaakt.

Niet veel later komen daar shows bij in Brazilië en ook een show op Rock Am Ring in Duitsland. Het moge duidelijk zijn: Foo Fighters gaat door. Maar wie gaat er plaatsnemen achter de drums? Onder andere Roger Taylor (The Darkness) en Shane Hawkins (zoon van Taylor) worden genoemd, maar niemand weet het zeker.

16 MAART 2023

Een week geleden wist de Britse krant The Sun te melden dat de keuze ofwel op Matt Cameron gaat vallen, de drummer van Pearl Jam, of op Atom Willard, de drummer van Against Me!. Er wordt ook geopperd dat ze elkaar zouden kunnen afwisselen. Overigens is het wel zo dat dit nieuws nergens door de band is bevestigd, hoewel bronnen aan The Sun melden dat beide drummers regelmatig repeteren in Studio 606, de studio van Foo Fighters.

25 MAART 2023

En nu? Eigenlijk is er maar één conclusie mogelijk. We kunnen (en mogen) nog hopen op een Foo Fighters show in Nederland. Wie er achter het drumstel zit tegen die tijd is nog gokken, maar de band is nog lang niet klaar om van het wereldtoneel te verdwijnen. Ookal zullen we Taylor blijven missen!

Datum

25 maart 2023

SHARE

NU op KINK

Franz Ferdinand

Audacious

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje